Skepse o možnostech kvantových počítačů: Zájem opadá, přichází „kvantová zima“?
i Zdroj: D-Wave Systems, Inc.
Hardware Článek Skepse o možnostech kvantových počítačů: Zájem opadá, přichází „kvantová zima“?

Skepse o možnostech kvantových počítačů: Zájem opadá, přichází „kvantová zima“? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 1. 2023 13:57 2

Seznam kapitol

1. Nejmenší měřítka 2. Hluboko pod bod mrazu 3. Ztraceno v šumu 4. Kryptografie v předstihu 5. Příliš komplikované, příliš velké

Kvantové počítače jsou často popisovány jako následující a zcela logický krok po těch klasických. Objevují se ale názory ze strany teoretických fyziků a také informatiků, že se jejich možnosti značně přeceňují a naopak se podceňují jejich problémy. Proč? Jednoduše: Aby projekty nepřišly o finance.

Reklama

Co očekávat od kvantových počítačů? Komplikace s jejich provozem nemusí znamenat nutně jejich konec, pouze „kvantovou zimu“. Jako „AI zima“ se označuje období 70. let, kdy se propadl zájem o investice do umělé inteligence na zhruba deset let. Pokud se narazí na problémy, může dojít i u kvantových počítačů k omezení investic hlavně do aplikovaného výzkumu a soustředění se na základní výzkum, tedy materiály, qubity a jejich stabilitu a architektury odolné vůči šumu.

Nástup kvantových počítačů se popisoval téměř jako technologický skok přeskakující klasické architektury, ale už teď je jasné, že něco takového se pravděpodobně nestane. Kvantové počítače jsou příliš drahé a příliš komplikované pro běžné aplikace, kde stačí klasické mikrokontroléry. Těch se v roce 2021 vyrobilo více než 31 miliard a tvoří tak zdaleka největší část světového computingu. 

Drtivá většina počítačových aplikací, od smartphonů přes IoT anebo domácí spotřebiče, nepotřebuje kvantové architektury. Ty klasické jsou vyspělé, levné, ověřené a funkční. Kvantové počítače nepotřebují ani chytré televize, ani konzole a popravdě ani domácí počítače, které jsou pro drtivou většinu aplikací vyhovující. Současná AI neroste z kvantových počítačů, ale z vylepšování klasických architektur, jako jsou TPU (akcelerátory tenzorových výpočtů) a in-memory computing (paměti schopné provádět matematické operace). 

Vývoj kvantových počítačů ze stávajících stovek qubitů k milionům bude nepochybně komplikovaný a zatím si nedovedeme představit snadnou cestu k tomu, aby byly efektivní, levné a spolehlivé i pro instituce, natož pro jednotlivce. To neznamená, že by byly nemožné, ale spíš to, že budou zatím specializované – pokud se neukáže nějaké jejich nové a extrémně významné nasazení. A pokud se nic takového neobjeví, budou kvantové počítače spíš nákladný a hodně prestižní vývojový projekt pro budoucnost.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama