Školy zakazují přístupy k ChatGPT. Středověk trvá. PS5 jen naležato! #TYDEN 9. ledna
i Zdroj: Sony
Internet Článek Školy zakazují přístupy k ChatGPT. Středověk trvá. PS5 jen naležato! #TYDEN 9. ledna

Školy zakazují přístupy k ChatGPT. Středověk trvá. PS5 jen naležato! #TYDEN 9. ledna | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

9. 1. 2023 07:00 5

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Sony a město Manchester budují „metaverse“. Dvě desítky značek automobilů děravé. Počet patentů IBM v USA klesl. Zakázat TikTok? Je Windows kočkopes? EU dala Meta pokutu 390 milionů eur

Reklama

Sociální sítě

Meta oznámí zda umožní Donaldu Trumpovi návrat na Facebook  a s blížícími se prezidentskými volbami to může být komplikované rozhodování. Musk už Trumpovi umožnil návrat na Twitter, byť Trump sám se vrátit odmítá. Truth social, Trumpova “vlastní” sociální síť se nijak extra neujala.

Facebook se několik měsíců snažil zcela ztlumit politiku ve svém newsfeedu. Dopadlo to katastrofálně. Podle interních dokumentů se návštěvnost vysoce kvalitních vydavatelů prudce snížila. Roky postupné likvidace médií s těmi “nejlepšími úmysly” Marka Zuckerberga.

Pochybně vypadající inzerát slibující léčbu plicních onemocnění je podvod. Samozřejmě se ohání schválením Úřadem pro potraviny a léčiva. A samozřejmě se protočily miliony zobrazení a Facebook nic neřešil.

WhatsApp přidalo možnost využití proxy. 

Twitter ověřil falešný účet amerického senátora Eda Markeyho, který vytvořil novinář deníku Washington Post. A to poté, co Elon Musk prohlásil, že "všechny ověřené účty budou ověřovány ručně".

Byl Andrew Tate zatčen díky jedné fotce Pizzy při výměně “komplimentů” s Gretou Thunberg? Řada lidí si myslela že ano, ale AFP Fact Check uvádí, že rumunská policie měla příkaz k zadržení již předtím a vše bylo v běhu. To kde je tedy nebylo prozrazeno tím, že vyfotil krabici s pizzou. Což bylo jasné ale už v době kdy k tomu došlo, o nějaký ten den či více předtím vkládal fotky z rumunských hor. Teď to ale máme potvrzeno přímo od hlavního zdroje.

Musk pokračuje ve vracení zakázaných účtů zpět na Twitter. Konspirátoři, dezinformátoři, QANON. Velmi známá jména jako Davic Icke, Gen Michael Flynn, Liz Crokin, DeAnna Lorraine. Zejména to první jméno je nejen velmi známé, ale vhodné ke studiu.


Startupy a ekonomika

Na Twitter míří další žaloba, za neplacení sídla společnosti v San Francisku.  Absurdní je, že jde o 136 260 dolarů.

Nassim Nicholas Taleb: „Bitcoin je detektor bláznů“. Libanonsko-americký badatel, autor knihy „Černá labuť“, se ohlíží za svým bojem proti tomu, co nazývá „shlukem šarlatánů“.

Americké regulační orgány vydaly vůbec první společné varování (PDF) bankám před riziky spojenými s trhem kryptoměn. Varují před podvody, právní nejistotou a zavádějícími prohlášeními u kryptofirem. Ale také před krypto tokeny ukládaným ve veřejných/decentralizovaných sítí není v souladu s bezpečnými bankovními praktikami.

Analýza společnosti Ampere očekává, že desetiletý boom výdajů na původní televizní pořady se v roce 2023 zpomalí a streamovací služby sníží růst z 25 % v roce 2022 na 8 %.

Coinbase dostala 100 milionů dolarů pokutu. Za nedostatečné ověřování uživatelů a tím pádem i laxní přístup k kriminálním aktivitám, ke kterým byla využívána

Salesforce chystá propouštění a uzavření některých kanceláří.  Jak už je teď zvykem, propustí 10 % lidí. Zdůvodňuje to tím, že v době pandemie „moc nabírali“ a současné ekonomické zpomalení velí šetřit. Salesforce propouští i v Tableu. Tu koupili v roce 2019 za 15,7 miliardy dolarů 

Propouští i Vimeo, 11 % stavu. 

Amazon navýšil počtu propouštěných na 18 tisíc. V listopadu šlo o 10 tisíc.


E-knihy

Apple spustilo novinku, kategorii audioknih předčítaných AI. Očekává se odpor ohledně  dopadu v podobě  konce lidských „předčítačů“. S AI je možné každou e-knihu proměnit v audioknihu.


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama