Souboj herních sestav za 25 tisíc — Alza, Barbone a HAL3000
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Souboj herních sestav za 25 tisíc — Alza, Barbone a HAL3000

Souboj herních sestav za 25 tisíc — Alza, Barbone a HAL3000 | Kapitola 13

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

26. 8. 2013 03:00 52

Seznam kapitol

1. Pravidla a sestava Alza GameBox Haswell 2. Barbone W Eagle Silver 3. HAL3000 Platinum 9518 4. Parametry sestav, metodika testování 5. Testy procesoru 6. Alan Wake, Arma II: Operation Arrowhead 7. Assassins Creed III, Bioshock: Infinite
8. Crysis 3, Far Cry 3 9. Grid 2, Hitman: Absolution 10. Max Payne 3, Metro: Last Light 11. Sleeping Dogs, Tomb Raider 12. Provozní vlastnosti sestav, zhodnocení výkonu 13. Závěr

Pokukujete po novém počítači na hry, v hardwaru se však moc nevyznáte? Pokud vám nepomůže zkušenější kamarád, zbývají hotové herní sestavy. Oslovili jsme tři jejich velké české prodejce s jednoduchým požadavkem — rádi bychom si koupili co nejvýkonnější počítač na hry za 25 tisíc korun s daní.

Reklama

3. místo — Alza GameBox Haswell

Stejně jako před rokem budu sestavy hodnotit jednotlivě dle jejich konečného umístění. Na třetí příčce skončil počítač Alza GameBox Haswell. Stejně jako obě zbylé sestavy je postaven na čtyřjádrovém procesoru Intel Haswell v kombinaci s grafickou kartou nVidia GeForce GTX 760. Výkon ve hrách je tedy vysoký a potěší i poměr cena/výkon. Mezi další výhody patří tiché chlazení, nízká spotřeba, konektivita a kombinace 1TB klasického disku s 120GB SSD.

Kde naopak počítač ztrácí, je záruka. Zatímco konkurence zdarma dává tři roky, Alza jen dva. Rozšíření záruky je sice možné dokoupit, zmiňovaný rok navíc vás ale vyjde zhruba na 2500 Kč. Příliš nadšen jsem nebyl ani z dílenského zpracování sestavy (vyvázání kabelů) a z přehnaně výkonného 600W zdroje.

AKTUALIZOVÁNO - na základě recenze se Alza.cz rozhodla poskytovat na všechny Alza.cz sestavy záruku 3 roky a to nejenom řadu GameBox, ale i TopOffice a Multimedia. 

2. místo — Barbone W Eagle Silver

Na stříbrné pozici skončila sestava Barbone W Eagle Silver od společnosti T.S. Bohemia. Osazena je téměř identickým hardwarem jako počítač Alza. Výhodami jsou proto opět herní výkon a poměr cena/výkon, kombinace klasického disku s SSD či dobré provozní vlastnosti. V sestavě Barbone dále najdete čtečku paměťových karet a na rozdíl od Alzy na ni výrobce dává tříletou záruku.

Kde naopak počítač lehce ztrácí, je volba grafické karty. K výběru GeForce GTX 760 nemám výhrad, škoda však verze s referenčním chladičem. Příplatek za karty s alternativními a tiššími chladiči je jen minimální. Dalším mínusem je zbytečně výkonný zdroj.

1. místo — HAL3000 Platinum 9518

Zatímco před rokem skončila 100Mega se svým počítačem HAL3000 na posledním místě, dnes je situace přesně opačná. Na rozdíl od konkurence se výrobci podařilo do sestavy vměstnat o stupeň výkonnější procesor s velmi dobrým chladičem nebo skříň s teplotním čidlem a možností regulace otáček ventilátoru. Díky tomu byl počítač v zátěži o trochu tišší než jeho konkurenti a současně měl o něco vyšší výkon procesoru. Ve hrách mírně výkonnější procesor naopak nehraje větší roli. Dále potěší tříletá záruka a možnost jako u jediné sestavy vybírat mezi operačními systémy Windows 7 a Windows 8.

Kde se naopak šetřilo, je základní deska. I tak má ale uživatel k dispozici vše, co může potřebovat. Chybí sice druhý PCI Express ×16 port pro zapojení druhé grafické karty či rozšířené možnosti přetaktování. Procesor se zamčeným násobičem však stejně přetaktujete stěží a pro upgrade 3D akcelerátoru holt vyměníte ten stávající místo přidání druhé GeForce GTX 760. Druhým mínusem počítače je zbytečně výkonný osazený zdroj.

Díky o něco výkonnějšímu procesoru a nejtiššímu chlazení se sestava HAL3000 Platinum 9518 stává vítězem testu a odnese si z něj i ocenění.


PCTuning Silver Award, srpen 2013
HAL3000 Platinum 9518
"vítěz testu herních sestav do dvaceti pěti tisíc korun"

Poděkování

Za zapůjčení testovaných sestav děkujeme společnostem Alza.cz, T.S. Bohemia a 100Mega Distribution.

 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama