Špičkové ventilátory Noctua NF-A12x25, poprvé ze Sterroxu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Špičkové ventilátory Noctua NF-A12x25, poprvé ze Sterroxu

Špičkové ventilátory Noctua NF-A12x25, poprvé ze Sterroxu

Vít Komínek

Vít Komínek

2. 8. 2018 11:00 20

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Noctua NF-A12x25 PWM 3. Noctua NF-A12x25 FLX 4. Noctua NF-A12x25 ULN
5. Testovací sestava a metodika testování 6. Otáčky,teploty 7. Hlučnost 8. Závěrečné shrnutí

Není to tak dlouho, co známý a populární výrobce chlazení Noctua uvedl na trh nové ventilátory Noctua NF-A12x25. Jedná se o špičkové modely z nového materiálu Sterrox, jejichž cena se pohybuje kolem vysokých 700 korun. Proč si je výrobce tak cení a čím jsou tyto ventilátory unikátní, se dozvíte dále v recenzi.

Reklama

Úvod

Ventilátory... jsou komponenty (doplňky), bez kterých se žádný výkonnější počítač neobejde, obzvlášť nyní přes parné letní dny. Na trhu je mnoho výrobců a modelů ventilátorů a mnohdy je těžké se v nich zorientovat. Právě výrobce Noctua je jeden z nejznámějších výrobců kvalitních ventilátorů i chladičů, za jehož modely si ale uživatelé připlatí.

V dnešní recenzi se budeme zabývat nedávno vydanou generací ventilátorů Noctua NF-A12x25 s cenovkou dosahující téměř 700 korun za jeden model. Proč je cena tak vysoká? Jedná se totiž o speciální ventilátory vyrobené z dlouhou dobu vyvíjeného materiálu, který je Noctuou nazýván Sterrox. Jedná se o polymer tekutých krystalů (LCP), pro který je specifická pevnost a minimální deformace narozdíl od běžných materiálů typu ABS, PA, PBT či PC.

Ventilátory se potýkají s různými deformacemi plastů, které se během používání ohýbají vlivem teploty, vzduchu, který se opírá do lopatek či odstředivou silou, která lopatky natahuje. S těmito deformacemi pak výrobci musí počítat a navrhovat ventilátory s dostatečně velkými mezerami, zejména mezerou mezi koncema lopatek a rámečkem ventilátoru.

Špičkové ventilátory Noctua NF-A12x25, poprvé ze Sterroxu
i Zdroj: PCTuning.cz

Právě proto se Noctua zabývala déle jak čtyři roky vývojem ventilátorů z tohoto materiálu, který umožňuje díky své pevnosti a stabilitě onu zmíněnou mezeru do jisté míry zmenšit, a to až na 0,5 mm. Díky tomu je efektivita těchto ventilátorů vyšší oproti konkurenčním ventilátorům z horších materiálů, které mají tuto mezeru výrazně větší (kolem 3 mm).

Díky materiálu a funkčnímu designu ventilátorů excelují ve vysokém průtoku vzduchu až 102,1 m³/h (60,14 CFM) a vysokém statickém tlaku 2,34 mm při 2000 ot/min, které jsou maximální pro modely FLX a PWM.

Řada ventilátorů NF-A12x25 je tedy vhodná defacto pro všechna řešení. Pro vodní chlazení díky vysokému statickému tlaku, kterým musí protlačit žebrování radiátoru či pro vzduchové chladiče a nebo do počítačové skříně díky vysokému průtoku vzduchu a to vše za přijatelné hlučnosti.

Nový materiál a díky němu menší mezera jsou novinky. Co tyto ventilátory podědily od svých předchůdců, jsou speciálně tvarované rámečky AAO (Advanced Acoustic Optimisation) a drážky na lopatkách, který má omezit hlučnost a turbulenci. Použité ložisko zůstalo tradiční SSO2 neboli samo-stabilizující se olejové ložisko, které společně s pevností použitého materiálu defacto eliminuje vibrace ventilátoru.

Špičkové ventilátory Noctua NF-A12x25, poprvé ze Sterroxu
i Zdroj: PCTuning.cz

Noctua prozatím ze Sterroxu vyrábí pouze 120mm ventilátory – modelové řady NF-A12x25 – ale v několika různých provedeních. V budoucnu však můžeme očekávat i ventilátory jiných rozměrů z tohoto materiálu.

Dnes nám pro recenzi postačí modely FLX (Flex), PWM a ULN (Ultra Low Noise). Ventilátory mají předepsanou střední dobu mezi poruchami více jak 150 000 hodin a výrobce na ně poskytuje záruku úctyhodných 6 let.

Špičkové ventilátory Noctua NF-A12x25, poprvé ze Sterroxu
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama