SSD Intel 520 – SandForce s pětiletou zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek SSD Intel 520 – SandForce s pětiletou zárukou

SSD Intel 520 – SandForce s pětiletou zárukou | Kapitola 12

Tomáš Hort

Tomáš Hort

14. 3. 2012 03:00 39

Seznam kapitol

1. Drby se potvrzují 2. Specifikace a vlastnosti řadiče 3. Představení Intel 520 SSD 240 GB 4. Firmware, testovací metodika a sestava 5. Výsledky testů 6. Testy malých souborů I. (nejdůležitější)
7. Testy malých souborů II. (důležité) 8. Sekvenční testy (málo důležité) 9. Počet operací za sekundu (IOPS) 10. Přístupová doba 11. Bodové hodnocení a syntetické testy 12. Cena, hodnocení, klady a zápory

Více než rok vyvíjel Intel nový high-endový SSD. Nyní přichází s SSD 520, který má spravit pošramocenou pověst řadiče SandForce SF-2281. Hlavním rozdílem oproti ostatním je vlastní firmware. I díky němu může výrobce opět nabídnout neobvykle dlouhou pětiletou záruku. Je o co stát, nebo je lepší sáhnout po méně známé konkurenci?

Reklama

Po všech grafech a testech jsme skoro u konce dnešní recenze. Shrňme si proto ještě vlastnosti mimo samotného výkonu SSD. Dnešní SSD disky jsou tak úsporné, že rozdíly mezi stejně velkými modely se stejným typem NAND flash pamětí bývají zřídkakdy větší než jeden watt. Mezi různě velkými modely jsou ale rozdíly poměrně zásadní. V tomto směru vás opět odkážu na měření na Anandtechu, kde je uvedena spotřeba dnes testovaného modelu v porovnání s mnoha dalšími SSD, které se shodou okolností v dnešním testu také nachází. Jak vidíme, spotřeba je u Intel 520 velmi nízká, v zátěži se pohybuje maximálně kolem 3,5 wattu, v nečinnosti si pak bere okolo 0,8 wattu.

V oblasti ceny je aktuálně velmi složité Intel 520 porovnávat. Ke dni napsání těchto řádků (12.3.) je situace na trhu taková, ale Intel měl od konce února do 10. března cenovou promo akci, kdy všechny modely nové řady výrazně zlevnil. Jenže promo skončilo a ceny šly opět tam, kde byly hned po vydání. Obchodníci aktuálně vyčkávají, co bude, jak se změní poptávka, která byla při nižších cenách logicky větší. Distributoři mají ceny opět vyšší, ale za ty se nikomu moc nechce kupovat, když ví, že se dalo kupovat levněji.

SSD Intel 520 – SandForce s pětiletou zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz

V grafu uvádím ceny, za které již testované SSD pořídíte levně v dobrých a prověřených e-shopech k datu 12.3. 2012. V posledním měsíci jsou ceny opět pěkně dolů, OCZ zlevnilo většinu svých modelů, Kingston zlevnil modely HyperX i V+200 a tak dále. Při aktivní Intel promo ceně stál 240GB model okolo skvělých a s pětiletou zárukou bezkonkurenčních 7600 korun s DPH. Po jejím ukončení by koncová cena měla být přes deset tisíc korun, což je v porovnání se 7600 korunami, které se ještě stále drží v mnoha obchodech, velká pálka, ač na Intel stále slušná.

SSD Intel 520 – SandForce s pětiletou zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz

Poměr celkové kapacity vůči ceně je u SSD disků stále vysoký. Stejný je však i rozdíl výkonu oproti plotnovým diskům (měřitelný v benchmarcích je ve většině případů ještě větší). Ceny plotnových disků se v poslední době snižovaly, stejně tak u SSD. V aktuálním grafu již plotnové disky neuvádím, protože se prostě jedná o jiný typ pevného disku, který je po příchodu a rozšíření SSD do moderních počítačů určen pouze k archivaci dat.

Uvidíme tedy až v dalších týdnech, jak se cenová situace u Intel 520 vyvine a zda Intel ponechá ceny zpětně tak vysoké. Přijde mi totiž dost nelogické nalákat po dobu 14 dní zákazníky na to, že lze tyto SSD prodávat i o čtvrtinu levněji a poté ceny za zvednout. Na běžného zákazníka to působí dost neseriozně a takové šachy jsou u Intelu velmi nečekané na to, jak si je firma vždy svými produkty jista s dokáže si i vyšší cenu opodstatnit.

Hodnocení Intel 520 SSD 240 GB

Intel 520 240 GB je velmi rychlý SSD, který těží z výkonové kvality řadiče SandForce SF-2281. Intel si dal úkol, že musí dlouho problémový řadič přivést k maximální spolehlivosti, což se zřejmě povedlo díky zcela nově navrženému firmware. Ten ukazuje, že se Intelu vyplatilo rok čekat a pečlivě testovat a až poté vydat nový high-endový SSD na trh. Uživatelé po všech trablech kvalitní práci ocení a celkově se i částečně vrácí reputace samotnému řadiči.

Po stránce výkonu se nejedná o nejlepší SSD dané velikosti s SF-2281, zřejmě i z důvodu právě oné nutnosti spolehlivosti, ale ve většině testů se drží nejlepších. O něco horší je pouze přístupová doba, která je ale i tak poměrně slušná a reálný výkon nemá větší vliv. Všechny tyto nedostatky odčiní pětiletá záruka, kterou Intel aplikoval po Intel 320 i na tuto sérii.

SSD Intel 520 – SandForce s pětiletou zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz

Velkou výhodou, kterou však nemá Intel jako jediný na trhu, je možnost výběru balení. Komu stačí samotný SSD, zvolí nejlevnější OEM kit, kdo chce 3,5" či napájecí redukci, SATA kabel a pěkné balení, vybere si o přibližně 250 korun dražší Bundle kit. Do prodeje by měla dorazit i verze s šířkou 7 milimetrů. S cenou se pojí i druhý a poměrně výrazný zápor. Je to fakt, že Intel snížil ceny nové série na 14 dní a nyní jsou opět až o 25 procent vyšší. Zákazník si tak může připadat divně a mít podezření či minimálně špatný pocit z toho, že by si měl nyní koupit Intel 520 za mnohem vyšší cenu než na začátku března.

Velkým kladem je naopak pomocný software Intel SSD Toolbox, který má plno výborných funkcí a souhrnně nemá na trhu v tomto směru konkurenci.

SSD Intel 520 – SandForce s pětiletou zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu Intel 520 240GB, 2.5", SATAIII, SSDSC2CW240A310 poskytuje server Heureka.cz

Komentář k tabulce plus / minus: Intel 520 je závislý na komprimovatelnosti dat, ale i tak je výborný ve čtení i zápisu malých (nejdůležitějších) souborů. Přístupová doba není nejlepší, ale nijak neomezuje či nezhoršuje reálné využití - 9 z 10. Kvalita zpracování je velmi dobrá. Box je hliníkový. Vytknout se nedá nic, jedná se o prezicní práci, navíc záruka je 5 let! - 10 z 10. Příslušenství je v Bundle verzi mnoho, vybrat můžeme i OEM verzi bez příslušenství. Nic funkčně důležitého nechybí, ale úplně navíc také nic není - 9 z 10. Technologicky a po stránce inovace je SSD osazen tím nejnovějším, co na trhu je. 25nm synchronní NAND flash paměti, řadič SandForce SF-2281 řídí nový a zatím velmi dobrý firmware - 9 z 10. O ceně už jsem se zmiňoval. Pokud by vydržela promo, tak 9 z 10. Pokud se Intel opravdu vrátí na ceny po vydání, takže 5 z 10, protože i přes to všechno je to Intel a za příplatek máme záruku 5 let.

SSD Intel 520 – SandForce s pětiletou zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz

Redakce uděluje bronzovou hvězdu PCTuningu za vytvoření nového a spolehlivého firmwaru k problémovému řadiči SandForce SF-2281 podpořenému dlouhou pětiletou záruční dobou.

Za zapůjčení SSD disku Intel 520 240 GB děkuji společnosti Intel.

Za zapůjčení komponent do testovací sestavy děkuji společnostem AMD, OCZ a Gigabyte.

  

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama