SSD Kingston A1000 a UV500 (480 GB) ve dvaceti aplikacích
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek SSD Kingston A1000 a UV500 (480 GB) ve dvaceti aplikacích

SSD Kingston A1000 a UV500 (480 GB) ve dvaceti aplikacích | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

21. 5. 2018 03:00 8

Seznam kapitol

1. Dvakrát SSD disk Kingston v testu 2. Představení disků 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy syntetické 5. Testy instalace, spuštění Windows 10
6. Testy kopírování 7. Komprimace a Excel 8. Testy v multimédiích, hledání souboru 9. Testy ve hrách, načítání her 10. Shrnutí výkonu a závěr

Naše srovnání SSD pro SATA, NVMe a klasického mechanického disku mělo značný čtenářský úspěch, dnes tento článek doplníme o další dvě kategorie SSD. Na vaše přání otestujeme nejlevnější NVMe SSD disk na trhu a SATA disk ve formátu M.2 v praktických testech. Oba disky nabízejí solidní kapacitu a hlavně nízkou cenu. 

Reklama

Shrnutí výkonu a závěr

SSD Kingston A1000 a UV500 (480 GB) ve dvaceti aplikacích
i Zdroj: PCTuning.cz

V závěru dnes budu hodnotit dvě věci, zaprvé výkon disků s NVMe a AHCI ve stejné cenové hladině, a zadruhé srovnáme výkony levného a drahého disku s NVMe. První otázka byla zodpovězena celkem přesvědčivě, Kingston A1000 jako NVMe disk je ve všech směrech výkonnějším diskem než Kingston UV500, který využívá starší rozhraní AHCI SATA, ale hlavně je o 300 Kč dražší. V případě upgradu staršího notebooku s M.2, který podporuje jen AHCI, vám nic jiného nezbývá, NVMe disk použít nelze. Tam si budete muset připlatit. Pokud ale uvažujete o podobných discích do stolního počítače s univerzálním slotem M.2, berte jednoznačně NVMe. Rozdíl v ceně je zanedbatelný, a výkon je vždy vyšší.

UPDATE: Jednu výhodu UV500 proti rychlejšímu NVMe modelu má - hardwarově podporuje enterprise systém šifrování dat OPAL 2.0. Ten umožňuje vybraným aplikacím zakódovat disk na hardwarové úrovni a zvýšit tak bezpečnost dat. Je to ale řešení určené primárně pro firemní segment, kde je vyžadována bezpečnost dat. Podporují ho například aplikace od Symantecu, McAfee, WinMagic a dalších, ale třeba samotné Windows 10 ho samy nevyužijí. Pokud nepoužíváte některý z podporovaných bezpečnostních programů, tak data jsou sice v paměťových čipech disku kódovaná, ale po připojení jsou normálně přístupná. Teprve tím, že nainstalujete podporovaný software se aktivuje zámek a k datům se pak už dostanete jenom s heslem.

Srovnání dvou disků NVMe z obou cenových extrémů, tedy nejdražší a nejlevnější, dopadlo zajímavě. Je jisté, že Samsung 960 Pro je výkonnější ve všech testech, v některých vykoná práci i za poloviční čas, ale je také skoro třikrát dražší. 512GB model stojí dnes 8000 korun s daní, Kingston A1000 pořídíte za 3300 korun. Když se podívám na výsledky v reálných aplikacích, je prostě výkon levného disku dostatečný a dobrý. Osobně bych sice doporučil si připlatit za krapet výkonnější model se čtyřmi linkami PCI-e, ale výkon Kingston A1000 špatný není. Rozhodně jej nedoporučím těm, kteří se počítačem a jeho výkonem živí, a rychlým diskem prostě jejich efektivita stoupá, ale hráčům nebo běžným uživatelům doma postačí jeho výkon bohatě.

S nástupem mnoha levnějších a výkonnějších disků s NVMe musí zákonitě dojít ke zvratu na trhu. Samsung už nebude moci prodávat 970 EVO (TLC čipy) za 6000 Kč, když se na něj budou dotírat levnější disky konkurence. I on bude muset zlevnit, anebo naopak i levní výrobci uvedou výkonnější disky s krapet vyšší cenou. Ať se stane to první nebo druhé, vždy z toho vytěží zákazník. Bude zajímavé sledovat, co se do konce roku na trhu s disky ještě stane.

SSD Kingston A1000 a UV500 (480 GB) ve dvaceti aplikacích
i Zdroj: PCTuning.cz

SSD Kingston A1000 a UV500 (480 GB) ve dvaceti aplikacích
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky a grafiku pro test poskytl ASUS Česká republika

SSD Kingston A1000 a UV500 (480 GB) ve dvaceti aplikacích
i Zdroj: PCTuning.cz

Disky do testu zapůjčilo Kingston

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama