Střední třída tabletů s Win 8.1: Jak se vám odmění za příplatek?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Střední třída tabletů s Win 8.1: Jak se vám odmění za příplatek?

Střední třída tabletů s Win 8.1: Jak se vám odmění za příplatek? | Kapitola 9

Marek Vacovský

Marek Vacovský

13. 4. 2015 03:00 9

Seznam kapitol

1. Úvodní srovnání 2. Lenovo Yoga Tablet 2 8: Kvalita zpracování, design a balení 3. Lenovo Yoga Tablet 2 8: Displej a zvuk 4. Acer Iconia Tab W4-720P: Kvalita zpracování, design a balení 5. Acer Iconia Tab W4-720P: Displej a zvuk 6. Toshiba Encore WT8-A-102: Kvalita zpracování, design a balení
7. Toshiba Encore WT8-A-102: Displej a zvuk 8. Porovnání snímků z fotoaparátů 9. Porovnání hardwarových parametrů 10. Výkon, paměť a výdrž v číslech 11. Závěrečné zhodnocení

Nedávno jsme otestovali superlevné tablety s Windows 8.1 s Bing, které se nám sice líbily, ale byly u nich znát velké kompromisy. Proto jsme tentokrát do našeho velkého testu vybrali tři lépe vybavené tablety s plnohodnotnými Windows, které jsou výbavou i cenou poplatné střední třídě. Je s nimi práce příjemnější a vyplatí se připlatitt?

Reklama

Na začátku roku 2013 představil Intel první skutečně zásadní změnu, co se platformy Atom týká – tou byla architektura Silvermont. Téměř pět let Atom fungoval s využitím dvou architektur Bonell a Saltwell, ke konci roku 2013 se však začaly objevovat první tablety s novými Atomy Z3000. Architektura Silvermont přináší oproti „stařečkům“ několikanásobný výkon a nižší spotřebu energie. Za to vše vděčí především využití 22nm výrobní technologie, díky které může být čipset efektivnější.

Střední třída tabletů s Win 8.1: Jak se vám odmění za příplatek?
i Zdroj: PCTuning.cz

První obrovskou změnou je právě přechod na leepší výrobní proces, ten se však měnil vlastně u všech architektur Intelu. U Silvermontu jsme se ale dočkali mnoha dalších velmi zajímavých změn. Rodinu Atom Z3000 tvoří dvou až čtyřjádrové čipy. Ty už na rozdíl od architektury Clover Trail+ nevyužívají Hyper-Threadingu, ale tzv. Burst Technology 2.0. Pokud je potřeba, umožňuje všem jádrům automaticky zvýšit základní pracovní frekvenci, jestliže tím nebudou přesaženy teplotní, výkonové a energetické limity. Na další pracovní vlákna tak můžeme zapomenout. Instrukce jsou nově zpracovávané i mimo pořadí (out-of-order).

Poprvé vlastní grafika

Největší proměnou prošla bezesporu grafika. Intel se rozhodl upustit od grafických čipů PowerVR od Imagination Technologies a vsadil na vlastní řešení, kterým je plnohodnotný čip HD Graphics, jenž se velmi podobá integrované grafice z procesorů Ivy Bridge. Zásadní rozdíl však tkví v tom, že zatímco v prcesorech Ivy Bridge je k dispozici celkem 16 EU, HD Graphics v rodině čipsetů Atom Z3000 má „pouze“ 4 EU (16 EU bychom se měli dočkat až u architektury Cherry Trail-T). Podstatně nižší je také taktovací frekvence a výkon shaderů. To vše se podepsalo na tom, že ačkoli je čip podobný desktopové grafice, nabízí o poznání nižší výkon. Grafický čip oproti platformě Clover Trail+ podporuje také OpenGL 3.2, DirectX 11 a OpenCL 1.1.

Střední třída tabletů s Win 8.1: Jak se vám odmění za příplatek?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nový čip svým výkonem překonává například Adreno 320, které se nachází v Snapdragonu 600 a je někde na úrovni 72jádrového čipu GeForce z Tegry 4. Integrovaný video dekodér podporuje všechny populární kodeky, jako je MPEG2, H.264, VC1, VP8 či MVC a poradí si až s 4K rozlišením při 100 MB za sekundu. Připojit se můžete až k dvěma displejům přes rozhraní HDMI 1.4 (max. rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů) nebo přes DisplayPort 1.2 (max. rozlišení 2 560 x 1 600 pixelů). Další novinkou je také podpora Wireless Display, Quick Sync a H-64 hardware dekodéru. Některé z těchto funkcí však nejsou k dispozici u všech variant čipů z rodiny Atom Z3000.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama