Test Asus ProArt GeForce RTX 4080 OC Ed. 16GB: Může stačit i 2,5 slotu!
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Recenze Test Asus ProArt GeForce RTX 4080 OC Ed. 16GB: Může stačit i 2,5 slotu!

Test Asus ProArt GeForce RTX 4080 OC Ed. 16GB: Může stačit i 2,5 slotu! | Kapitola 17

Adam Vágner

Adam Vágner

19. 8. 2023 00:00 140

Seznam kapitol

1. Asus ProArt GeForce RTX 4080 O16G: představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. Crysis 3 Remastered 5. Cyberpunk 2077 6. F1 22 7. Far Cry 6, GTA V 8. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 9. Witcher 3, World of Tanks
10. Boost v F1 22 (OC) 11. Boost v F1 22 s RT(OC) 12. Boost v Metro Exodus (OC) 13. Boost ve World of Tanks (OC) 14. Spotřeba, teploty 15. Otáčky ventilátorů, hlučnost 16. Průměrný výkon a poměr cena/výkon 17. Závěr

U GeForce RTX 4080 pojali výrobci chladiče velkoryse, pro většinu musíte ve skříni vyhradit až čtyři sloty. AMD to využilo i při uvedení RX 7900 XTX a představilo referenční karty, které lze na rozdíl od RTX 4080 osadit prakticky kamkoliv. Nedávno uvedená Asus ProArt RTX 4080 už ale nabízí díky nižšímu chladiči totéž.

Reklama

Závěr

Klíčová věc, kterou se ProArt liší od jiných modelů RTX 4080, je výška chladiče. U nás dnes nepořídíte RTX 4080, která by byla nižší. Většina modelů vyplní prostor tří slotů a u některých dokonce chladič přesahuje do čtvrtého slotu. Narazíte sice na pár konstrukcí s dvouslotovou záslepkou, ale i u nich kryt chladiče s ventilátory zabírá třetí slot, pokud rovnou nezasahuje i do čtvrtého. Hráče to dnes už asi tolik nepálí, ale stále existují scénáře, při nichž je do počítače třeba osadit i přídavné karty – třeba pro záznam videa, anebo když chcete do PC takové karty kvůli pracovnímu nasazení osadit dvě.

Do většiny desek formátu micro ATX už dnes spolu s tříslotovou grafikou jinou kartu neosadíte kvůli tomu, že se slot PCIe x16 pro grafiku posunul z první níž na druhou pozici, aby uvolnil místo chladiči procesoru a konektoru M.2 pro SSD. Tam vám ani 2,5slotová karta nepomůže. U těch zbývajících, ve kterých ještě slot pro grafiku na první pozici zůstal, nemáte s 3,5slotovou kartou bez riseru šanci osadit nic dalšího, i čtvrtý spodní volný slot překryje chladič grafiky.

A u desek s plným ATX to není o mnoho lepší. Ty nejnovější už sice se čtyřslotovými grafikami často počítají a sloty PCIe x16 mají až na šesté a sedmé pozici, u jiných ale 3,5slotovou grafikou překryjete druhý „dlouhý slot“ PCIe s vyšším počtem linek a zůstanou vám už jen krátké PCIe s jednou linkou. A i když grafika slot x16 přímo nepřekryje, nemůžete do něj těsně pod chladič grafiky osadit žádnou rozměrnější kartu, protože byste tím udusili minimálně dva ze tří ventilátorů. S 2,5slotovou grafikou budete mít o poznání víc prostoru pro přídavné karty i více možností.

I do nižších skříní

Problém s vysokými kartami je i u nízkých skříní určených pro desky micro ATX či mini-ITX. U nich se vám může stát, že budou ventilátory přilepené na dno skříně nebo k tunelu na dně skříně. A do těch speciálně pro desky mini-ITX se karta s vyšším chladičem nemusí ani vejít. A právě v těchto případech je RTX 4080 s nízkým chladičem nejvýkonnější řešení, které můžete pořídit, pokud nechcete chladit vodou.

Test Asus ProArt GeForce RTX 4080 OC Ed. 16GB: Může stačit i 2,5 slotu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Od toho se bude odvíjet i hodnocení – pokud vám jde čistě o funkčnost, tedy hlučnost a výkon chladiče, je lepší sáhnout po kartách s vyšším žebrováním. Za obdobné peníze pořídíte třeba TUF Gaming GeForce RTX 4080, která je vybavená lépe, má duální BIOS, lepší provozní vlastnosti a v tichém režimu je při naměřených hlučnostech kolem 33 dBA rozhodně mnohem tišší než ProArt s téměř 40 dBA.

ASUS TUF RTX 4080 Gaming OC Ed. O16G v testu: Špičková karta za děsnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

ASUS TUF RTX 4080 Gaming OC Ed. O16G v testu: Špičková karta za děsnou cenu

GeForce RTX 4080 nabízí vyšší výkon než top model z minulé generace RTX 3090 Ti, k tomu výrazně nižší spotřebu a nové…

26. 11. 2022 10:00
118

ProArt není důvod kupovat, pokud ji nechcete právě kvůli tomu, že spadáte do té skupiny lidí, kteří chtějí kartu s výkonem RTX 4080 a zároveň potřebují, aby měla nízký chladič. Proto ji nehodlám kritizovat za to, že je při stejné či dokonce vyšší ceně hlučnější než většina modelů RTX 4080, v tomto případě byl aspoň podle Asusu nižší chladič hlavní záměr.

I když je chladič na výrobu nejspíš levnější než ten použitý u TUF RTX 4080, nedělá to dojem, že by primárním cílem výrobce bylo ušetřit na chladiči. Nedá se říct, že žebrování vyplňuje každou skulinku, nějaký nevyužitý prostor pod krytem by se ještě našel. Třeba v zadní části mohla být žebra klidně o centimetr delší, ale na konstrukci chladiče je vidět snaha Asusu nabídnout při daných rozměrech nadstandardní výkon.

Test Asus ProArt GeForce RTX 4080 OC Ed. 16GB: Může stačit i 2,5 slotu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Referenční Radeony RX 7900 XTX mají limit příkonu na 355 W a chlazené jsou 2,5slotovým chladičem, takže asi nepřekvapí, že i 2,5slotový chladič na bezproblémové uchlazení 320W RTX 480 stačí. Až to dělá dojem, že byly 3,5slotové modely RTX 4080 dimenzované na vyšší spotřebu a Nvidia je na poslední chvíli přiškrtila s tím, že 320 W bude stačit.

Při teplotách čipu kolem 70 °C a celkem nízkých otáčkách ventilátoru by ještě bylo kde „optimalizovat“, kdybyste na kartě chtěli vydělat víc. Na poměry obvyklé u grafik s příkonem přes 300 W a nižším chladičem je na tom ProArt s hlučností nadstandardně dobře. V prodeji je řada karet (a to i výrazně slabších), které jsou v zátěži mnohem hlučnější. Co víc, chladič má rezervu, průměrné teploty čipu nejsou nikterak vysoké, a pokud by vám hlučnost karty vadila, máte ještě prostor pro další ztišení karty snížením otáček ventilátorů.

Přetaktování je spíše papírové – čip má sice v zátěži vyšší takty s boost, než uvádí Asus, takže potud nelze výrobci něco vyčítat, ale třeba oproti RTX 4080 Founders Edition s referenčními takty nejsou reálné takty ProArt GeForce RTX 4080 OC Ed. o nic vyšší, spíše naopak. A totéž platí třeba pro srovnání s dříve testovanou TUF RTX 4080.

Pro tvůrce zajímavá náplast na vyšší cenu

Asus cílí kartu na kreativce. Nejspíš i na to konto je dražší, než by se slušelo, protože u grafiky na práci člověk na nějakou kačku navíc tolik nekouká, že jo. Obzvlášť když pak grafika v proskleném počítači bude vypadat tak „artově“.

Pokud dotyčný kreativec zároveň patří k těm, kteří používají balík Adobe Creative Cloud s pravidelným výpalným, může si z ceny karty ještě odpočítat nějakou tu tisícovku. K ProArt RTX 4080 je totiž tříměsíční předplatné na Creative Cloud pro jednotlivce, které běžně stojí 62,99 eur na měsíc (měli by tedy ušetřit téměř šest tisíc), anebo přinejmenším zhruba 2700 korun za roční zlevněné předplatné pro nové uživatele (které je 36,29 eur za měsíc).

Asus v podmínkách zmiňuje, že by tříměsíční předplatné mělo fungovat jak pro nové, tak pro stávající předplatitele, ale jestli to opravdu funguje tak, že vám ke stávajícím předplaceným měsícům připíší po vyřízení potřebných formalit další tři zadarmo, nebo je v tom ještě nějaký háček, netuším. Záludnost může být třeba v tom, že jde o předplatné pro jednotlivce, zatímco ve firmách se dá čekat nějaký dražší „nekompatibilní“ plán.

Suma sumárum – pokud vám vzhled či rozměry chladičů dostupných RTX 4080 vyhovují, pohlédněte se po něčem jiném, určitě pořídíte za stejné nebo i menší peníze lépe. Ale pokud by vám běžné RTX 4080 nebo nereferenční Radeony RX 7900 XTX právě kvůli rozměrům chladiče nevyhovují, ProArt RTX 4080 není špatná karta a její nákup mohu určitě doporučit.

Asus ProArt GeForce RTX 4080 OC Edition, 16 GB
KLADY [+] [−] ZÁPORY
Vysoký výkon, 16 GB pamětiHorší poměr cena/výkon než běžné RTX 4080 a výrazně horší oproti RX 7900 XTX
Rozměry chladiče (výška pouze 2,5 slotu). Lze osadit i tam, kde nelze kvůli výšce osadit běžné RTX 4080.Provozní vlastnosti horší než u modelů s vyšším a výkonnějším chladičem
Energetická efektivita oproti Radeonům i minulé generaci GeForceRadeony RX 7900 XTX mají při nižší ceně 24 GB paměti
Chladič má rezervuDisplayPort pouze ve verzi 1.4a
Podpora DLSS 2.x, DLSS 3.x 
Tříměsíční předplatné Adobe Creative Cloud v ceně 
Doporučená cena s DPH: 35 000 Kč
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama