Test Asus TUF RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Ed.: Víc, než byste chtěli
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek Test Asus TUF RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Ed.: Víc, než byste chtěli

Test Asus TUF RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Ed.: Víc, než byste chtěli | Kapitola 19

Adam Vágner

Adam Vágner

20. 1. 2023 17:25 70

Seznam kapitol

1. GeForce RTX 4070 Ti: představení a parametry 2. Testovací sestava 3. Konstrukce karty, konektory 4. Crysis 3 Remastered, Cyberpunk 2077 5. F1 22 6. Far Cry 6, GTA V 7. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 8. Witcher 3, World of Tanks 9. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark 10. Boost v F1 22 (OC)
11. Boost v F1 22 (silent) 12. Boost v Metro Exodus (OC) 13. Boost v Metro Exodus (silent) 14. Boost ve World of Tanks (OC) 15. Boost ve World of Tanks (silent) 16. Spotřeba, teploty 17. Otáčky ventilátorů, hlučnost 18. Průměrný výkon a poměr cena/výkon 19. Závěr

Levnější model RTX 4070 Ti od Asusu se dá ve stručnosti charakterizovat jako stejně výkonný a stejně tichý jako Strix, ale v menším provedení a o dva tisíce levnější. Proti ne zrovna levným a podobně koncipovaným RTX 4070 Ti od konkurence si ještě připlatíte, ale výsledek je špičkový.

Reklama

Závěr

Nadpis je trochu dvojznačný, TUF skutečně po stránce provozních vlastností nabízí víc, než byste od takové karty chtěli. Ale také za to zaplatite víc, než chcete.

I pro TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition... UF... platí, že cílí spíše na jedince, kteří nemají problém výrazně připlatit na výborné provozní vlastnosti. TUF RTX 4070 Ti je oproti Strixu o dva tisíce levnější, ale ten dvoutisícový rozdíl mezi oběma kartami v provozu není vidět ani slyšet.

Výkon mají oba modely prakticky stejný, rozdíl se pohybuje na úrovni chyby měření. Větší chladič na Strixu pochopitelně dokáže udržet čip na nižších teplotách, ale oboje hodnoty jsou hluboko pod teplotním limitem a rozdíl je v řádu jednotek stupňů. Také po stránce hlučnosti jsou na tom obě karty stejně. S BIOSem v režimu Silent bude karta s velkou pravděpodobností slyšet méně než ostatní ventilátory v počítači stavěném na to, aby ze skříně při zátěži vytáhl něco kolem 350–450 W odpadního tepla.

Test Asus TUF RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Ed.: Víc, než byste chtěli
i Zdroj: PCTuning.cz

Cívky opět nejsou zcela neslyšné, ale hlučnost je průměrná, jsou možná mírně tišší než průměr. Přes tiché ventilátory jsou slyšet, mimo skříň nebo ve výrazně perforované skříni, která špatně tlumí hluk komponent a má tiché ventilátory, je možná uslyšíte tak na vzdálenost jednoho dvou metrů, v odhlučněných to bude lepší a v běžných sestavách už to nejspíš zanikne za hlukem ostatních ventilátorů. Pro jistotu připomínám, že jde do jisté míry o kusovou záležitost.

 

Test Asus TUF RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Ed.: Víc, než byste chtěli
i Zdroj: PCTuning.cz
Test Asus TUF RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Ed.: Víc, než byste chtěli
i Zdroj: PCTuning.cz

 

U Strixu si tak spíše než za lepší vlastnosti a výkon připlatíte za atraktivnější design, více barevných LEDek u podsvícení a větší rezervy pro taktování (kromě výkonnějšího chlazení a napájení pomocí 450W varianty šestnáctipinu má i výrazně výše posunutý limit příkonu). Jestli vám to stojí za dva tisíce navíc, už je na vás, cena Strixu už je ale v absurdních výšinách.

Ani ten TUF ale není zrovna levný. Dá se o něm říct totéž, co o většině nových nereferenčních karet z poslední vlny – vysoký příplatek proti doporučené ceně na té kartě není vidět. Doporučená cena RTX 4070 Ti je 22 tisíc korun, a i kdyby bylo nakrásně pravda, že za ty peníze se ty karty nedají vyrobit, proti RTX 4070 Ti za 23 tisíc je to pořád tři tisíce navíc, a není moc vidět, na čem by to mělo naskočit o tolik. Dvojnásob mě teď mrzí, že jsem se zatím nedostal k nějakému levnému modelu s podobně velkým chladičem, bylo by to jedndušší.

Dá se předpokládat, že podobně tichou kartu jen tak neseženete, ale nejspíš se najde pár modelů, které budou o 2–3 dBA hlučnější, v běžné sestavě nepoznáte rozdíl a na ceně ušetříte dva tisíce. U RTX 4070 Ti Aero stačí sáhnout do nastavení regulace, abyste se dopracovali k podobnému výsledku o patnáct stovek levněji, a bez toho je jen o něco hlučnější proto, že regulace žene ventilátory do vyšších otáček, než je nutné. A na obdobně vybavený TUF Radeon RX 7900 XT opět nějakou tu tisícovku připlatíte.

Za obdobnou cenu můžete mít také obecně výkonnější RX 7900 XT, ale půjde o základní modely, které jsou na tom s provozními vlastnostmi o dvě třídy hůř a nabídnou jen průměrné provozní vlastnosti.

Ale pokud nechcete trávit čas tím, že budete sami napravovat něco, co výrobce nedotáhl k dokonalosti, u této karty se o ideální nastavení postaral Asus. Mrzutá je jen ta vyšší cena, ale třeba i ta si časem sedne. Jinak kartě není co vyčítat. Pokud vám nevadí, že levnější modely o pár tisíc přeplatíte, můžu vám TUF Gaming RTX 4070 Ti rozhodně doporučit, nebudete litovat.

TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition
KLADYZÁPORY
Výkon blízký RTX 3090 TiPříplatek proti základním modelům, neodpovídá přidané hodnotě
Efektivita a spotřeba proti minulé generaciHorší poměr cena/výkon než základní modely
Výkonný a mimořádně tichý chladič s velkou rezervouCívky o něco hlučnější než chladič
Nadstandardní výbava (duální BIOS, 2× HDMI, ARGB)12 GB paměti
Proti RTX 30 navíc podpora DLSS 3 a dalších nových technologiíVýrazně nižší power limit než u Strix RTX 4070 Ti
Orientační cena s DPH: 26 000 Kč

RTX 4070 Ti v provedení TUF Gaming nabízí špičkové provozní vlastnosti. Být na ní rozumný příplatek a cenovka kolem 24 tisíc jako u konkurenčních modelů ze středu nabídky, zasloužila by si stříbro, ale kvůli znatelně horšímu poměru cena/výkon i proti dražším nereferenčním modelům jí dáme bronzové ocenění.

Test Asus TUF RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Ed.: Víc, než byste chtěli
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama