Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje! | Kapitola 10

Petr Kupský

Petr Kupský

25. 10. 2018 03:00 13

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér – představení 4. Exteriér – zadní stěna 5. Interiér – levá strana 6. Interiér – možnosti osazení vodního chlazení 7. Interiér – pravá strana
8. Interiér – regulátor panelů a konektory 9. Interiér – odhlučnění a filtry 10. Příklad montáže – deska 11. Příklad montáže – disky a zdroj 12. Příklad montáže – chlazení 13. Příklad montáže – osazení grafické karty 14. Hodnocení a závěr

Po více než třech letech dostává populární model skříně Define S svého nástupce. S2 těží ze základu špičkové Define R6 a může být považována za jeho odlehčenou verzi zbavenou všech postradatelných prvků zasahujících do interiéru. Otevřená koncepce zaujme zejména vlastníky vodou chlazených sestav. Zaujme nás také výhodnou cenou?

Reklama

Příklad montáže – deska

Před zahájením montáže si nejprve připomeneme komponenty naší vzorové sestavy. Luxusní základní desku STRIX Z270F GAMING nám zapůjčila společnost ASUS. Špičkový napájecí zdroj V1200 Platinum, AIO chladič procesoru Masterliquid Lite 240, včetně RGB ventilátorů Masterfan PRO 120 a vzduchový chladič Hyper 212 LED nám poskytla společnost Cooler Master. Parádní dvojici kapalinou chlazených 8GB RAM modulů XPG SPECTRIX D80 DDR4 s RGB podsvícením a M.2 480GB SSD disk XPG GAMMIX S11 nám zajistila společnost ADATA. Ostatní komponenty jsou z vlastního šuplíku.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Do skříně Fractal Design Define S2 lze podle výrobce osadit základní desku do formátu E-ATX a velikosti 305 × 285 mm. Pro posouzení prostorových možností jsem do skříně provizorně vložil základní desku ASUS ROG MAXIMUS IX APEX formátu E-ATX s rozměry 305 × 272 mm.

Jak se můžeme přesvědčit na obrázku níže, díky výkroji na zadním okraji zůstávají prostupy v přepážce dobře průchodné i pro kabely s rozměrnými konektory. Pokud bychom však použili základní desku hloubky 285 mm, prostupy pro kabely by se tím zcela zakryly. Zůstávající mezera daná výškou distančních sloupků bude v tomto případě značně komplikovat připojení nejen rozměrného 24pinového ATX kabelu, ale také ostatních kabelů kvůli jejich konektorům. Museli bychom je otvory protáhnout dříve, než základní desku upevníme.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní již přistoupíme k samotné Instalaci komponent vzorové sestavy, kterou jako obvykle zahájíme zasazením kovového štítku I/O panelu základní desky do otvoru na zádi šasi. Otvor je přesný, takže s osazením štítku nebudeme mít žádné problémy.

Z výroby je skříň připravena k montáži základní desky klasického formátu ATX, pro níž jsou již v přepážce našroubovány distanční sloupky. V případě jiné velikosti bude potřeba některé sloupky přesunout do odpovídajících pozic, přehledně označených vyraženými symboly včetně legendy. V příslušenství pak máme přiložen ještě jeden náhradní sloupek včetně nástavce (ořechu) pro nasazení šroubováku.

Základní desku předem opatříme všemi komponenty, které nám nebudou v montáži později překážet. Zcela jistě můžeme osadit procesor, paměťové moduly, SSD disk ve variantě M.2, případně i vzduchový chladič procesoru. Takto osazenou základní desku vložíme do skříně a snadno vystředíme pomocí středového distančního sloupku opatřeného trnem. Následně desku pomocí osmi šroubů upevníme.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Upevněná základní deska je vzdálena 28 mm od plechového rámu stropních ventilátorů a na opačném konci 5 mm od stropu tunelu. Následné připojování kabelů od I/O panelu skříně do konektorů desky nad stropem tunelu bylo snadné, pouze rozměrnější konektor USB 3.0 kabelu se o strop tunelu trvale opírá a mírně páčí.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama