Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje! | Kapitola 4

Petr Kupský

Petr Kupský

25. 10. 2018 03:00 13

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér – představení 4. Exteriér – zadní stěna 5. Interiér – levá strana 6. Interiér – možnosti osazení vodního chlazení 7. Interiér – pravá strana
8. Interiér – regulátor panelů a konektory 9. Interiér – odhlučnění a filtry 10. Příklad montáže – deska 11. Příklad montáže – disky a zdroj 12. Příklad montáže – chlazení 13. Příklad montáže – osazení grafické karty 14. Hodnocení a závěr

Po více než třech letech dostává populární model skříně Define S svého nástupce. S2 těží ze základu špičkové Define R6 a může být považována za jeho odlehčenou verzi zbavenou všech postradatelných prvků zasahujících do interiéru. Otevřená koncepce zaujme zejména vlastníky vodou chlazených sestav. Zaujme nás také výhodnou cenou?

Reklama

Při pohledu na zadní stěnu skříně nás ihned zaujmou sněhově bílé záslepky pro PCIe přídavné karty. Kromě sedmi standardních záslepek v horizontální poloze zde máme dvojici záslepek vertikálních, umožňujících osazení grafické karty ve vertikální poloze lícem ke skleněné bočnici.

V horní části zadní stěny se nachází jedna ventilátorová pozice, která je již z výroby je osazena 140mm ventilátorem Dynamic X2 GP-14. Ventilátor lze výškově posouvat v rozsahu 20 mm. Vedle pozice pro zadní ventilátor je otvor pro osazení štítku I/O panelu základní desky, ve spodní části zadní stěny pak vidíme otvor s odnímatelným plechovým rámečkem určeným pro montáž ATX napájecího zdroje.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Po stlačení rozměrného tlačítka v rohu zadní stěny se pootevře kryt ventilátorových pozic na stropě skříně, který je zespod tlačen pružinami z ohnutého plechu. Přitom se opakuje stejná situace jako u modelu Define R6, kdy poměrně těžký kryt je vyzdvižen jen nepatrně, takže jej prsty rukou bez dlouhých nehtů nezachytíme. Musíme si tedy pomoci nějakým úzkým tupým předmětem, jímž kryt přizdvihneme.

Po vyjmutí a otočení krytu uvidíme sendvičovou konstrukci, jejíž základem je plastový rám prachového filtru s nalisovanou plastovou síťkou, na němž je nasazen krycí plech s povrchovou úpravou odpovídající povrchu zbytku skříně.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

V otvoru pod krytem se dostáváme k plechovému vyjímatelnému rámu určenému k osazení až trojice 120/140mm ventilátorů, případně radiátoru vodního chlazení délky až 420 mm. Kruhový otvor průměru 25,4 mm slouží pro upevnění nalévacího hrdla do případného okruhu vodního chlazení.

Krycí plech prachového filtru je na jedné straně plastového rámu uchycen pomocí dlouhých ohybů a na druhé straně je fixován několika drobnými prolisy. V případě osazení stropních ventilátorových pozic jej musíme z rámu prachového filtru sejmout. Nejsnazším způsobem uvolnění plechu je postupné páčení plochým šroubovákem v místech drobných prolisů. V manuálu výrobce doporučuje krycí plech páčit z opačné strany v místě dlouhých ohybů, kde to jde ovšem mnohem hůře.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Na detailním snímku můžeme posoudit kvalitní zvukovou izolaci plechu stropního krytu a kvalitu provedení mřížky prachového filtru. Po odstranění plechu nasadíme prachový filtr zpět do otvoru ve stropě skříně. Bez těžkého plechu funguje kotevní mechanizmus perfektně a po stisku tlačítka panel lehce vyskakuje do polohy umožňující jeho snadné uchopení a vyjmutí.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Prakticky celou délku dna skříně pokrývá rozměrný prachový filtr s možností vysunutí směrem vpřed. Čtveřice válcových noh je v plastovém provedení s povrchovou úpravou chromováním a s kvalitními gumovými podložkami.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

S vysunutím filtru uloženého v plastových ližinách nám pomůže šikovné madlo v přední části. S ohledem na rozměry filtru je třeba k tomuto úkonu mít před skříní dostatek volného prostoru. Po odstranění filtru se nám otevírá pohled na průduchy ve dně skříně.

Do více než poloviny hloubky skříně od přední stěny zasahují dvě ventilátorové pozice umožňující montáž dvojice 120/140mm ventilátorů, případně radiátoru vodního chlazení délky až 240 mm. Jsou opatřeny otvory ve tvaru šestiúhelníku se vzdáleností protějších stěn 5 mm. Úplně vespod (v zadní části dna skříně) vidíme perforaci pro vstup chladícího vzduchu do napájecího zdroje. Na okraji dna uprostřed skříně se nachází štítek s modelovým označením a výrobním číslem skříně.

Test Fractal Design Define S2: Legenda pokračuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama