Test HTC Vive Pro Wireless: Hraní VR bez kabelů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Test HTC Vive Pro Wireless: Hraní VR bez kabelů

Test HTC Vive Pro Wireless: Hraní VR bez kabelů | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

17. 12. 2018 03:00 21

Seznam kapitol

1. HTC Vive Pro Wireless adaptér 2. HTC Vive Pro – představení 3. Montáž HTC Wireless adaptéru 4. Nastavení HTC Vive Pro s adaptérem
5. Problémy s kartou Nvidia RTX 6. Výdrž a kvalita přenosu obrazu 7. Co si zahrát v roce 2018/2019 8. Závěr

Na bezdrátový modul k HTC Vive Pro čekáme roky, a konečně jsme se dočkali. Podívejme se, jak se hraje ve virtuální realitě na RTX 2080 Ti s bezdrátovou sadou HTC Vive Pro, kompletně bez otravných kabelů. Dojem je skvělý, jde o největší pokrok, ke kterému ve VR od jejího nástupu na trh došlo. Neobejde se to ale zatím bez problémů. 

Reklama

HTC Vive Pro – představení

Po půlroce od uvedení se situace na trhu změnila. HTC Vive Pro lze koupit v několika setech. První je plné balení (Pro Full Kit) za 36 200 Kč. Ve velké bílé krabici dostanete Pro headset, dvakrát nový Pro ovladač (modrý), dvakrát maják verze 2.0, napájecí adaptéry a Link Box. Druhá sada na trhu je Pro Starter Kit za 31 000 Kč. Ta obsahuje Pro headset, dvakrát starší ovladač a dvakrát starší majáky, včetně Link Boxu. Samotné Pro brýle pořídíte za 22 000 Kč. Původní HTC Vive dnes stojí 16 000 Kč v kompletním menším balení.

Test HTC Vive Pro Wireless: Hraní VR bez kabelů
i Zdroj: PCTuning.cz

V základním setu Vive Pro najdete brýle (HMD), nový kabel k připojení HMD k Link Boxu, který už není široký a placatý, ale klasický kabel. Dále nový Link Box, USB kabel a napájecím adaptér pro Link Box. DP kabely pro připojení ke grafické kartě jsou dva. Kromě hadříku na očistu skel už v krabici žádný hardware není. Plná sada má ještě dva nové majáky verze 2.0 a dva modré ovladače.

Test HTC Vive Pro Wireless: Hraní VR bez kabelů
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud si koupíte jen Pro brýle, nebo chcete ušetřit, stačí vám pro hraní původní HTC Vive. Také si můžete koupit jen komponenty, vše se prodává i samostatně. Link Box, ovladače i majáky. Vyjde to ale podstatně dráž než použití kompletní starší sady. HTC Vive kit pořídíte nyní v menší krabici, její potisk je ale stejný. My z ní ale ke hraní použijeme jen ovladače a prostorová čidla (majáky). Samozřejmě také různé adaptéry a kabely. Novější modré ovladače a čidla verze 2.0 nemám.

Vše uvnitř krabice původního Vive setu ukazuje následující obrázek. My už nebudeme potřebovat Headset Vive, napájecí adaptér Link Box, také už není potřeba starší Link Box. Zbudou nám kabely HDMI, které se už nepoužívají. Místo nich máme kabely pro Display Port. Potřebovat budeme dvojici čidel prostoru (majáky), dva ovladače, napájecí adaptéry čidel i ovladačů. Také se může hodit kit pro upevnění čidel na stěnu, a různé drobnosti (USB kabely, hadřík).

Test HTC Vive Pro Wireless: Hraní VR bez kabelů
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavní nová komponenta verze Pro je Headset, chcete-li brýle. Oficiálně se jmenují HMD, v překladu „displej umístěný na hlavu“. Hmotnost je mírně nižší než u prvních brýlí, díky jiné konstrukci se ale lépe nosí. Uvnitř je OLED displej s rozlišením 2880 × 1600 pro obě oči, na jedno oko tedy vychází 1440 × 1200 bodů. Frekvence zobrazení je pevně nastavená na 90 Hz. Vpředu je dvojice kamer, která umožňuje promítání vašeho okolí do obrazu uvnitř brýlí. Má to jediný důvod, abyste v zápalu hry třeba nenarazili do zdi nebo stolu. Uvidíte ho uvnitř. Brýle mají samozřejmě senzory se kterými pracují prostorová čidla.

Standardně k brýlím vede kabel, který je velkým negativem. Prostě po něm budete šlapat, pokud si ho neuchytíte ke stropu nad vámi. Mírným pokrokem je fakt, že kabel už není široký a plochý sestaven ze tří vodičů, ale jen klasický jednoduchý. Nový Headset poznáte podle modré barvy (původní černá), ale hlavně konstrukce. Celý mechanismus uchycení je jiný – výrazně lepší, a součástí Headsetu jsou i solidní sluchátka.

Test HTC Vive Pro Wireless: Hraní VR bez kabelů
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhou důležitou věcí jsou dvě prostorová čidla. Jediné co potřebují je napájení. Pokud jsou umístěna tak, že se navzájem vidí, nepotřebují žádný další kabel. Pokud ne, je nutné je propojit synchronizačním kabelem. Umístit je můžete na zeď, na stojany, nebo také jen postavit někam ve výšce a nasměrovat je trochu dolů do místnosti. Připomínám, že čidla (majáky) verze 2.0, mají být výkonnější a lepší. Hlavně prý umožní zvětšit výrazně hrací prostor nebo využít Vive pro venku. Možná je také někdy v budoucnu vyzkouším.

Test HTC Vive Pro Wireless: Hraní VR bez kabelů
i Zdroj: PCTuning.cz

Stěžejní částí jsou ovladače, k dispozici jsou dva. Mají uvnitř akumulátor a musíte si je tedy před hraním nabít. Na těle ovladačů je řada tlačítek, které budete používat. zespodu je pouze jediný spínač, který většinou slouží jako hlavní tlačítko ve všech hrách (potvrzení voleb, střelba). Nahoře vás pak dolní tlačítko přenese do menu VR Steam nebo Vive Dock. Uprostřed je kulatý trackpad a nad ním tlačítko pro další volby systému, nebo nastavení her. Kromě barvy není v černých a modrých ovladačích žádný rozdíl.

Test HTC Vive Pro Wireless: Hraní VR bez kabelů
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední potřebnou věcí je speciální Link Box, srdce celého zařízení. Převádí obraz z grafické karty do brýlí. K němu v prvé řadě připojíte napájení, poté z jedné strany HMD brýle a z druhé počítač (USB a GPU). Všechny kabely, které jsou k tomu potřeba najdete v krabici, tedy se nemusíte obávat, že něco bude chybět. Pozor jen na starší verzi, ta není s novým Pro Headsetem použitelná. Má jiné konektory pro připojení VGA i Headsetu, kabel u Vive Pro je jiný. My už Link Box potřebovat nebudeme, vše nahradí bezdrátový přenos, co si ukážeme v další kapitole.

Test HTC Vive Pro Wireless: Hraní VR bez kabelů
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama