Test HTC Vive Pro Wireless: Hraní VR bez kabelů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Test HTC Vive Pro Wireless: Hraní VR bez kabelů

Test HTC Vive Pro Wireless: Hraní VR bez kabelů | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

17. 12. 2018 03:00 21

Seznam kapitol

1. HTC Vive Pro Wireless adaptér 2. HTC Vive Pro – představení 3. Montáž HTC Wireless adaptéru 4. Nastavení HTC Vive Pro s adaptérem
5. Problémy s kartou Nvidia RTX 6. Výdrž a kvalita přenosu obrazu 7. Co si zahrát v roce 2018/2019 8. Závěr

Na bezdrátový modul k HTC Vive Pro čekáme roky, a konečně jsme se dočkali. Podívejme se, jak se hraje ve virtuální realitě na RTX 2080 Ti s bezdrátovou sadou HTC Vive Pro, kompletně bez otravných kabelů. Dojem je skvělý, jde o největší pokrok, ke kterému ve VR od jejího nástupu na trh došlo. Neobejde se to ale zatím bez problémů. 

Reklama

Výdrž a kvalita přenosu obrazu

Test HTC Vive Pro Wireless: Hraní VR bez kabelů
i Zdroj: PCTuning.cz

Latence a možné nedokonalosti obrazu se u VR dost problematicky měří, exaktně je už vůbec nezměříme. Zde musíme dát hlavně na svůj pocit. Pocit je u VR nejlepší smysl, protože váš mozek okamžitě pozná, že je něco v nepořádku. Hlavním lidským smyslem je zrak, ve skládání obrazu v reálném životě je náš mozek mistr a dobře vytrénovaný. Každý člověk okamžitě pozná, pokud je zrakový vjem nějak pokřivený a neplynulý. První příznak je nevolnost a nepříjemné pocity. V případě, že padá snímková frekvence, umí SteamVR nově snímky nahradit mnohem sofistikovaněji než dřív. Tyto problémy jsou na kartách GeForce (na Radeonech zatím ne) vyřešené. V tomto směru není s obrazem problém.

U bezdrátového setu vás jistě napadne jako první latence. Grafika vygeneruje obraz, ten jde skrze PCIe do WiGig adaptéru, tam je zkomprimován a poslán vzduchem do přijímače na brýlích. Tam je dekomprimován a zobrazen na obrazovkách. Celá tato operace musí být už z principu pomalejší než přímé spojení brýlí s grafikou. To je, ale nepoznáte nic. Odezva je tak rychlá, že se v případě latencí HTC Vive Pro hovoří o desítkách milisekund. Vyzkoušel jsem řadu her, kde musíte mít bleskové reakce a nezaznamenal jediný problém. Přenos je pro VR více než dostatečně rychlý.

Test HTC Vive Pro Wireless: Hraní VR bez kabelů
i Zdroj: PCTuning.cz

Provozní vlastnosti jsou už krapet diskutabilní. Přijímač na brýlích se hodně zahřívá, po dvou hodinách hraní je celkem teplý. Nedosahuje ale extrémních teplot, viděl jsem v diskusích na webu teploty kolem 90 °C, což je naprostá hloupost. Po dvou hodinách na anténě s klidem udržíte ruku. Jediný problém je baterie. Plně se nabije za 6 hodin, její herní výdrž je ale maximálně 2 hodiny a kousek. To je celkem nerovnoměrně postavené. Ideální je mít dvě baterie a střídat je, druhá stojí 80 USD (1500 Kč).

Pokud mám hraní s bezdrátovým adaptérem shrnout, je to bomba. Spolu s HTC Vive Pro jde o nejlepší VR zkušenost na trhu, svoboda pohybu, nízká hmotnost, bezproblémový chod, snadné instalace. Pokud hrát VR, jedině bez drátů. Bohužel to stojí celkem dost peněz, za mě se to ale vyplatí. Škoda jen té slabší baterie, mnohdy vám v zápalu hry dojde „šťáva“, a to zamrzí. Také nabíjecí doba je šíleně dlouhá.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama