Test: S Windows 10 k plynulejším hrám
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Test: S Windows 10 k plynulejším hrám

Test: S Windows 10 k plynulejším hrám | Kapitola 2

Petr Diviš

Petr Diviš

18. 8. 2015 03:00 49

Seznam kapitol

1. Windows 10 a hry – není to jen o DX12 2.   Testovací sestava, metodika 3. Grand Theft Auto V 4. Watch Dogs 5. Middle-earth: Shadow of Mordor 6. Závěr

Začátkem měsíce vydal Microsoft novou verzi Windows s označením 10. Windows 10 si většina hráčů spojuje s příchodem nového API DirectX 12. Nám se ale podařilo objevit a otestovat ještě jednu zajímavou vlastnost. Nové Windows přistupují odlišně i k paměti grafické karty a tak jsme se dočkali jednoho zajímavého překvapení...

Reklama

Testovací sestava, metodika

Test: S Windows 10 k plynulejším hrám
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozdíl v chování paměťového přístupu mezi Windows 8.1 a Windows 10 si ukážeme na třech náročných hrách. Každá se ale chová odlišně, takže uvidíte, s jakými variantami můžete po přechodu na Windows 10 počítat. Testované hry jsou: Grand Thef Auto 5, Watch dogs a nakonec na paměť extrémně náročný Middle-earth: Shadow of Mordor.

U každé s testovaných her se podíváme na průměrné fps, průběh samotných snímků (frametimes) a na zatížení paměti RAM (u té budu odečítat pouze maximum během testu). Samotný průběh snímků bude zaznamenáván programem FRAPS a grafy frametimes budou vygenerovány pomocí šikovné aplikace FLA Calculator od uživatele webwalker z našeho PCTuning fóra. Maximální vytížení paměti bude odečteno z průběhu monitoringu v MSI Afterburner.

Hry budou testovány vždy jen na čistém systému, bez spuštěných dalších programů na pozadí. V běžném provozu budete mít nejspíš mít obsazené více operační paměti. Každá hra je vyzkoušena 3× a je vybrán vždy průběh se středním výkonem průměrného fps. A testovaná sekvence není ani v jednom případě není zabudovaný benchmark, ale reálné hraní hry (dle stejné trasy).

Test: S Windows 10 k plynulejším hrám
i Zdroj: PCTuning.cz

K testu bude použita jen sestava s procesorem Intel, kterou znáte z předchozích rozborů her. Pro tesy posloužila slabší grafická karta GeForce GTX 670, která má pouze 2 GB VRAM. Operační systémy budou nainstalovány nezávisle na sobě – na jiném disku. Všechny hry budou spouštěny z 1TB SSD disku Samsung 850 EVO. Ovladače grafické karty také v obou případech budou shodné – nejnovější ovladač verze 355.60. Všechny testy budou provedeny v rozlišení 1920 × 1080.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama