Test: sedm 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou nad 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test: sedm 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou nad 1000 Kč

Test: sedm 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou nad 1000 Kč | Kapitola 18

Petr Kupský

Petr Kupský

28. 7. 2015 03:00 21

Seznam kapitol

1. Úvod 2. ADATA UE700 64 GB 3. Corsair Survivor Stealth Military 64 GB 4. Corsair Voyager GS 64 GB 5. Corsair Voyager GT 64 GB 6. Corsair Voyager Slider X2 64 GB 7. Kingston Data Traveler HyperX 64 GB 8. SanDisk Extreme 64 GB 9. Jak se testovalo 10. HD Tune Pro 5.5 - File Benchmark
11. HD Tune Pro 5.5 - Random Access 12. ATTO Disk Benchmark 13. AS SSD Benchmark 14. Praktické testy: kopírování složky se soubory 15. Praktické testy: kopírování fotografií 16. Praktické testy: kopírování hudebních souborů 17. Praktické testy: kopírování videosouborů 18. Celkové hodnocení, poměr cena/výkon 19. Závěrečné shrnutí

Dnes se podíváme na aktuální nabídku dražších flash disků pro USB 3.0 s kapacitou 64 GB a cenou nad tisíc korun. Navážeme tak na nedávný test třinácti levnějších USB flash disků, jejichž výsledky také zahrneme do celkového srovnání. Disky si opět prověříme nejenom v testech syntetických, ale také v testech praktických.

Reklama

Celkové hodnocení, poměr cena/výkon

Pojďme se nyní podívat, jak dopadlo celkové hodnocení, které je procentuálním vyjádřením výkonu jednotlivých disků ve všech hodnocených disciplínách. Pokud by disk v tomto hodnocení měl získat 100 %, musel by zvítězit bez výjimky ve všech disciplínách.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě před závěrečným vyhodnocením jednotlivých modelů se podívejme na srovnání testovaných USB flash disků podle skutečně dostupné kapacity úložného prostoru indikované operačním systémem, ceny a na porovnání s ohledem na poměr ceny a dosaženého výkonu. Ve výpočtu byly použity nejnižší ceny, za které bylo možné disky zakoupit v největších českých internetových obchodech v době uzávěrky testu. Ceny disků jsou uvedeny v přehledové tabulce v úvodu článku a také v samostatném grafu níže.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Skutečně dostupná kapacita USB flash disků indikovaná operačním systémem byla zjištěna po jejich naformátování jednotným způsobem v univerzálním systému souborů exFAT s velikostí alokační jednotky 128 kB. Je zajímavé, že mezi prvním a posledním diskem je rozdíl dostupné kapacity takřka 2 GB, což není málo (ve skutečnosti se podle IEC jedná o hodnotu v gibibyte a označení by mělo být tedy GiB, na což Microsoft nereflektuje). Výsledná kapacita disku může být také vodítkem pro posouzení odlišnosti vnitřní konstrukce více modelů jednoho výrobce.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Níže zobrazený poměr cena/výkon byl vypočten tak, že pořizovací cena byla podělena skutečnou kapacitou každého z disků a výsledná cena za jeden GB (ve skutečnosti za jeden gibibyte - GiB) pak dále podělena dosaženým procentem celkového hodnocení.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama