Test skříně Cooler Master MasterBox 600: Levnější, než navenek vypadá
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Cooler Master MasterBox 600: Levnější, než navenek vypadá

Test skříně Cooler Master MasterBox 600: Levnější, než navenek vypadá | Kapitola 11

Petr Kupský

Petr Kupský

22. 5. 2024 17:00 9

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér – levá strana 4. Interiér – pravá strana 5. Vestavba vzorové sestavy – základní deska, radiátory vodního chlazení 6. Vestavba vzorové sestavy – AIO chladič MasterLiquid 240 Atmos
7. Vestavba vzorové sestavy – disky, napájecí zdroj 8. Vestavba vzorové sestavy – napájecí zdroj, grafická karta 9. Vestavba vzorové sestavy – podpěra grafiky Atlas ARGB GPU Support 10. Vestavba vzorové sestavy – dokončení, měření hluku 11. Hodnocení a závěr

Novinka výrobce Cooler Master rozšiřuje produktovou řadu počítačových skříní střední třídy MasterBox. Za příznivou cenu nabízí slušnou výbavu, nadčasový design ve dvou barevných variantách, prostorný a dobře větraný interiér, nebo také podporu moderních základních desek s konektory ukrytými na zadní straně. Nutné úspory výrobních nákladů ale přináší s sebou také některé kompromisy.

Reklama

Hodnocení dnes testované skříně Cooler Master MasterBox 600 začnu netradičně informací, že její předpokládaná tuzemská pořizovací cena je na částce 2 390 korun. S ní se skříň dostává do kategorie spíše nižší střední třídy, u které se obvykle musíme smířit s nutnými kompromisy. Na jednu stranu může výrobce na nižší cenu dosáhnout kvalitním základem bez výbavy, nebo může slušně vybavit skříň s méně kvalitním základem. A právě příklon k tomu druhému přístupu lze podle mého názoru pozorovat u skříně MasterBox 600.

Test skříně Cooler Master MasterBox 600: Levnější, než navenek vypadá
i Zdroj: PCTuning.cz

U této skříně se mně líbí její decentní design, jenž bych označil za nadčasový. Čisté a symetrické tvary jsou prosté jakýchkoliv módních výstřelků, které se obvykle brzy omrzí. Navenek skříň působí dojmem produktu vyšší kategorie. Pomáhá tomu absence viditelných kotevních prvků, dokonalé lícování a zapuštění všech navazujících panelů do jedné roviny. Pěkná je také kombinace bílé barvy s šedivými akcenty, nebo jemně děrovaná ocelová mřížka na čele skříně.

Dílenské zpracování a lakování je celkově na velmi dobré úrovni, u otvorů v přepážce nechybí průchodky z kvalitní gumy. Nižší tloušťka plechů konstrukce je už na hraně, ale celkovou pevnost zvyšují četné prolisy a ohyby. Jedná se o moderní skříň, kterou lze použít i pro nejnovější základní desky s přípojnými konektory ze spodní strany (například ASUS BTF, nebo MSI Project Zero). Slušné jsou také prostorové možnosti interiéru skříně, který pojme i základní desky E-ATX do délky 277 mm, grafické karty do délky 410 mm, věžové chladiče procesoru do výšky 170 mm, radiátory vodního chlazení do délky 420 mm, či napájecí zdroje do délky 210 mm. Oceňuji také prostor pro pohodlné uklizení kabeláže za přepážkou na pravé straně skříně.

Test skříně Cooler Master MasterBox 600: Levnější, než navenek vypadá
i Zdroj: PCTuning.cz

Přesto jsem během testu dospěl k závěru, že ta skříň měla být alespoň o 5 mm vyšší. Právě těchto pár milimetrů mně chybělo, abych se při instalaci radiátoru vodního chlazení velikosti 280 mm (s šířkou 140 mm) vyhnul kolizi s horním okrajem základní desky.

MasterBox 600 bude zákazníky lákat také na poměrně slušnou základní výbavu v podobě trojice 140mm ARGB SickleFlow ventilátorů na čele a jednoho obyčejného 120mm ARGB CF120 ventilátoru na zádi. Ty jsou z výroby zapojeny do aktivního rozbočovače (řídicí jednotky) napájení a ARGB osvětlení. U testovaného kusu jsem však zaznamenal lehké ševelení ložisek u dvou předních ventilátorů, které je patrné na poslech při běhu ventilátorů v nejnižších otáčkách. U zadního ventilátoru nesmíme zapomenout na jeho přepojení z PWM rozbočovače na proudově ovládaný výstup základní desky. Jinak poběží stále plnou rychlostí a skříň bude i mimo zátěž hlučná. Někteří zahraniční recenzenti toto neudělali a pak dospěli k mylnému závěru, že je skříň příliš hlučná.

Test skříně Cooler Master MasterBox 600: Levnější, než navenek vypadá
i Zdroj: PCTuning.cz

Za úsporné opatření lze jednoznačně označit vylamovací záslepky slotů PCIe na zádi skříně. Tohle se obvykle používá u těch nejlacinějších produktů a ve střední kategorii to rozhodně nepotěší. S vylamováním záslepek jsem docela bojoval a ostré výčnělky v místě lomu pak navíc hrozily pořezáním. Dalším úsporným opatřením z oblasti laciných produktů je prachový filtr na dně skříně, který je pouhým výstřižkem děrované plastové fólie zastrčené za nakolik výstupků z plechu šasi. Abychom se k tomuto filtru dostali, nezbude než celou skříň naklopit. A poté musíme být ještě zruční a trpěliví, aby se nám podařilo filtr zpět pod všechny ty výstupky zasunout.

Test skříně Cooler Master MasterBox 600: Levnější, než navenek vypadá
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěrem bych řekl, že se jedná o pohlednou skříň, která za rozumnou cenu nabídne kompletní výbavu a dobře chlazený prostor pro instalaci i výkonné herní počítačové sestavy.

Za zapůjčení skříně, napájecího zdroje, AIO chladiče procesoru a podpěry grafiky do testovací sestavy děkujeme společnosti Cooler Master.

Test skříně Cooler Master MasterBox 600: Levnější, než navenek vypadá
i Zdroj: CoolerMaster

Za zapůjčení AIO chladičů do testovací sestavy děkujeme společnosti Fractal Design.

Test skříně Cooler Master MasterBox 600: Levnější, než navenek vypadá
i Zdroj: Fractal

 

Cooler Master MasterBox 600

Verdikt

Navenek skříň Cooler Master MasterBox 600 působí hodnotným dojmem produktu vyšší třídy, a to bude pro některé zákazníky pádný argument pro její pořízení. Za přijatelnou cenu nabízí slušnou porci výbavy, nadčasový design, prostorný a dobře větraný interiér. Nutná úsporná opatření nemají zásadní dopad na funkční stránku skříně, snad jen s výjimkou podivné kombinace ventilátorů s rozdílným způsobem řízení, kterou lze řešit přepojením. Při správném výběru komponent lze skříň použít i pro vestavbu výkonných sestav. Příznivce tichého provozu sestavy v klidu nepotěší jemné ševelení ložisek dvou čelních ventilátorů, což je vždy kusová záležitost. Na uživatele skříně čeká také pravidelný boj se špatně přístupným prachovým filtrem na dně.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Čistý a nadčasový design
Dvě barevné varianty skříně; bočnice z temperovaného skla tl. 4 mm
Kvalitní dílenské zpracování; bez viditelných spojovacích prvků
Podpora základní desky E-ATX do 277 mm; podpora grafické karty délky do 410 mm
Podpora základních desek s přípojnými konektory ze spodní strany
Podpora radiátoru vodního chlazení do velikosti 420 mm
Čtyři ventilátory ve standardní výbavě
Aktivní rozbočovač pro ventilátory a řídicí jednotka ARGB ve standardní výbavě
Pozice pro 2 ks 3,5“ a 6 ks 2,5“ disků; opatření proti přenosu vibrací do konstrukce skříně
I/O panel s konektorem USB 3.1 Type-C
Kolize 280mm radiátoru vodního chladiče na stropě
Vylamovací záslepky PCIe slotů
Ševelení ložisek dvou ventilátorů; zvýšená hlučnost v nízké rychlosti
Podivná kombinace ventilátorů s rozdílným způsobem řízení
Laciný a špatně přístupný prachový filtr na dně
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama