test-zakladnich-desek-pro-pentium-4-lga775-high-end-i925xe-v-praxi
Hardware Článek Test základních desek pro Pentium 4 (LGA775) + High-End i925XE v praxi

Test základních desek pro Pentium 4 (LGA775) + High-End i925XE v praxi | Kapitola 13

Charles

Charles

1. 12. 2004 00:00 44

Seznam kapitol

1. Testované základní desky, čipové sady, i925XE 2. ASUS P5AD2-E Premium (i925XE) 3. ASUS P5GD2 4. Asus P5GDC-V Deluxe 5. Biostar P4TAW Extreme 6. Biostar P4TGQ-M 775 7. MSI 915G Combo
8. MSI 915P Combo 9. MSI 925X Neo-54G 10. Testy zaměřené na výkon procesoru 11. Herní testy 12. Paměťový subsystém a diskový řadič 13. Přetaktování a závěr

Doba pokročila a tak vám přinášíme další test základních desek pro Pentium 4. Posledně šlo o finále socketu 478, jelikož krátce poté nastoupila na scénu platforma LGA775 a nyní se pozornost směřuje právě na ni. Proto vám přinášíme test několika vybraných modelů s intelovskými čipovými sadami pro Pentia 4 s podporou sběrnice PCI Express, tedy konkrétně mainstreamové čipové sady i915G/P a High-Endové i925X a i925XE (tato novinka je zde ztělesněna s velmi bohatou výbavou v podání značky Asus).

Reklama

Ještě před porovnáním z hlediska maximálního dosaženého (a hlavně stabilního) přetaktování uvádím souhrnný graf, který znázorňuje u každé desky reálnou frekvenci FSB v nepřetaktovaném stavu (kdy je v BIOSu nastavena frekvence FSB rovných 200MHz). Ne vždy to je totiž přesně těch 200MHz (s čímž jsme se již u popisů desek setkali - nyní tedy jen pro vzájemné porovnání).

Test základních desek pro Pentium 4 (LGA775) + High-End i925XE v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

Test základních desek pro Pentium 4 (LGA775) + High-End i925XE v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní následuje souhrnný graf obsahující maximální stabilní hodnoty na které jsme se při přetaktování dostali. V některých případech systém naběhl i na něco málo vyšších hodnotách, nicméně nebyl již stabilní (například deska Asus P5AD2-E Premium byla jakž takž schopná běžet i s testovaným procesorem přetaktovaným na 3.95 GHz, bohužel však doprovázejíc samovolnými restarty a chybami systému).

Test základních desek pro Pentium 4 (LGA775) + High-End i925XE v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

Test základních desek pro Pentium 4 (LGA775) + High-End i925XE v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

U základních desek Asus pomohlo při takové míře přetaktování našeho procesoru Pentium 4 s jádrem Prescott k zajištění opravdové stability zvýšení napětí procesoru (+ 0.1V). Bez tohoto počinu sice systém též naběhl, ale nešlo již o dlouhodobě provozovatelný stav. U základních desek Biostar a MSI se zvýšení napětí na výsledné úspěšnosti nijak nepodepsalo.

Shrnutí a závěr

V minulém testu základních desek pro Pentium 4 v provedení socket 478 jsme se sice setkali s pestřejší výběrem co se týče čipových sad a i výrobců, nicméně je nutné si uvědomit, že momentálně jsou pro aktuální intelovskou platformu LGA775 a s podporou sběrnice PCI Express dostupné pouze jejich vlastní čipové sady z rodiny i9xx. To nám vskutku na výběr moc nedává. Je pravda, že oba hlavní konkurenti (myšleno na poli čipových sad samozřejmě) v podobě VIA Technologies i SIS již svá vlastní řešení s podporou sběrnice PCI Express i pamětí typu DDR2 dávno oznámili, jejich reálná dostupnost ale zatím prostě není.

Předmětem tohoto testu se tedy staly jednotlivé výkonnostní varianty intelovských čipsetů z rodiny i9xx a to konkrétně mainstreamové i915P, i915G (s grafickým jádrem) a High-Endové i925X, i925XE (což je čerstvý přírůstek s podporou procesorů, které teprve co nevidět přijdou). Nečekali jsme ani nijak rozdílné výsledky (což se během testů potvrdilo), jelikož specifikace ovlivňující výkon systému jsou v případě námi použitého procesoru na stejné úrovni. Lišícím se faktorem ovlivňujícím výkon byla v našem případě pouze optimalizace paměťového subsystému u čipových sad i925X a i925XE (potažmo i915P od Asusu s aktivovanou funkcí Hyper Path 2).

Do budoucna je zde ale další rozdíl a to u čipové sady i925XE, jelikož obsahuje zatím jako jediná oficiální podporu systémové sběrnice (FSB) o rychlosti 1066 MHz. My jsme ale bohužel takový procesor samozřejmě k dispozici neměli (jejich uvedení bylo nakonec odloženo - první vlaštovkou měl být ještě tento rok High-Endový procesor Pentium 4 Extreme Edition na frekvenci 3.73 GHz), takže momentálně jde opravdu jen o funkci do budoucna. Může být pravdou, že základní desky založené na této čipové sadě budou velice vhodnou volbou pro overclockery, ale nám se podařilo skoro stejných výsledků (tedy stejně vysokého taktu procesoru při přetaktování) dosáhnout i na modelu založeném na i915P (ale nutno podotknout, že též od Asusu).

Pakliže si prohlédnete výkonnostní srovnání, tak dojdete stejně jako my k závěru, že nelze jasně vymezit, která základní deska z námi testovaných je znatelně lepší. Jak se vám hodí jednotlivé funkce daného modelu a na kolik je považujete za účelné záleží pouze a jen na vás. Závěr je tedy vlastně stejný jako v minulém případě testu 13 základních desek pro Pentium 4 v provedení socket 478. I tehdy šlo o velmi vyrovnaný souboj a to v něm bojovali o přízeň i zástupci od VIA, SIS i ATi (kteří nyní bohužel zatím nemají pro platformu LGA775 a PCI Express reálně co nabídnout). Následuje tabulka shrnující jednotlivé aspekty, na které je brán ohled při výběru nového kusu.

 
  VýbavaVýkonPřetaktování
Asus P5AD2-E Premium
Test základních desek pro Pentium 4 (LGA775) + High-End i925XE v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz
Test základních desek pro Pentium 4 (LGA775) + High-End i925XE v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz
Test základních desek pro Pentium 4 (LGA775) + High-End i925XE v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus P5GD2
Test základních desek pro Pentium 4 (LGA775) + High-End i925XE v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz
Test základních desek pro Pentium 4 (LGA775) + High-End i925XE v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz
Test základních desek pro Pentium 4 (LGA775) + High-End i925XE v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus P5GDC-V Deluxe
Biostar P4TAW Extreme
Biostar P4TGQ-M 775
MSI 925X Neo-54G
MSI 915P Combo
MSI 915G Combo
 

V této době je podle mého výběr základní desky pro platformu LGA775 spíše otázkou toho, jakou výbavu vyžadujete, než aby měl být kladen důraz na výkonnostní odchylky, které jsou víceméně jen v rámci chyb měření. V našich testech se například co se týče výkonu na standardních frekvencích dostaly na stejnou úroveň základní desky s Mainstreamovou čipovou sadou i915G i High-Endovou i925X, přičemž základní desky na této sadě založené jsou o poznání dražší. Ale na druhou stranu je pravda, že pokud požadujete solidní výbavu (přídavné rozhraní IEEE1394 nebo-li Firewire, přídavné diskové řadiče či například Duo Gigabitových LAN adaptérů nebo WiFi), tak váš zájem bude směřovat spíše právě mezi High-Endová řešení s čipovými sadami i925X, jelikož právě ty budou od výrobců základních desek nejvíce vybaveny.

Z našeho srovnání tedy nevychází žádný vítěz - aspoň ne pokud jde o konkrétní základní desku. Pravda je, že výbava, schopnosti a i většinové obsazení prvních pozic našich výkonnostních testů hraje nekompromisně do karet základní desce Asus P5AD2-E Premium postavené na nedávno uvedené čipové sadě i925XE, nicméně její cena jakékoliv nadšení zcela přebije. Dát necelých 10000 za základní desku je opravdový přepych, proto neočekávám, že by se konkrétně tento model stal přes všechny jeho klady středem zájmu. Inu za luxus, který tato deska nabízí, si je nutné připlatit.

Pokud bych se já osobně měl rozhodovat pro jednu z testovaných desek, má volba by nejspíše padla na Asus P5GDC-V Deluxe, jelikož přestože jde o základní desku s čipovou sadou s integrovaným grafickým jádrem, netrpí (jak tomu v minulosti kolikrát bylo) nějakými omezeními. Navíc ji lze osadit paměťovými moduly typu DDR - není tak nutná zbytečná (z hlediska výkonu rozhodně) investice do o poznání dražších modulů DDR2. Je sice pravda, že oba kolegové od Asusu umožnili ještě o něco vyšší overclocking, nicméně těch pár MHz by pro mne rozhodující nebylo. Navíc v případě nouze obsahuje integrované grafické jádro.

Vítězství testu bych pojal ale poněkud jinak. Ne jmenováním jednotlivce, nýbrž rovnou celé stáje. Důvod je jednoduchý. Na standardních frekvencích poskytují všechny desky srovnatelné výkony (je pravda, že v některých testech byl rozptyl mezi nejlepším a nejhorším poměrně velký, ale pořadí všech zúčastněných bylo značně proměnlivé), avšak z hlediska možností přetaktování excelovaly oproti těm ostatním základní desky Asusu. Navíc si připočtěme propracovanou schopnost automatického přetaktování v závislosti na zátěži systému (v podání technologie N.O.S.) a máme zde výherce dnešního klání, sice ne mezi konkrétními modely základních desek, ani na poli čipových sad, nýbrž v oblasti výrobců.

Základní desky z produkce Biostaru a ani MSI nijak zvlášť nepřekvapily (snad jen místy z hlediska výkonu model MSI 925X Neo-54G - to však jen díky mírně vyšší frekvenci FSB při standardních hodnotách). Pokud bychom se však na situaci podívali zejména z cenového hlediska, tak konkrétně model od Biostaru s High-Endovou čipovou sadou i925X představuje zajímavé řešení. Disponuje též mnoho firemními specialitami a přestože nenabízí tak dobré možnosti přetaktování jako například Asus, velice přívětivá cena a výbava na solidní úrovni mluví jasně sama za sebe. Zcela jistě by bylo zajímavé srovnání se základními deskami značek Abit a Gigabyte. Tak snad zase někdy příště...

Prosinec 2004, testované základní desky od Asusu pro LGA775
"Za výborné možnosti přetaktování..."

Na závěr momentální ceny jednotlivých modelů:

  • Asus P5AD2-E Premium... 7945,- bez DPH
  • Asus P5GD2... 4493,- bez DPH
  • Asus P5GDC-V Deluxe... 5184,- bez DPH
  • Biostar P4TAW Extreme... 3625,- bez DPH, dostupnost až v lednu
  • Biostar P4TGQ-M 775... 2900,- bez DPH, dostupnost až v lednu
  • MSI 925X Neo-54G... 5700,- bez DPH
  • MSI 915P Combo... 3300,- bez DPH
  • MSI 915G Combo... 3400,- bez DPH

Základní desky značky Asus a MSI zapůjčila společnost Levi

Základní desky značky Biostar zapůjčila společnost Abacus

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama