tezka-vaha-damier-v5000-skrin-ze-serie-xaserv
Skříně, zdroje, chladiče Článek "Těžká váha" Damier V5000 - skříň ze série XaserV

"Těžká váha" Damier V5000 - skříň ze série XaserV | Kapitola 5

Charles

Charles

6. 12. 2004 00:00 38

Seznam kapitol

1. Thermaltake XaserV - Damier V5000 se představuje 2. Systém chlazení 3. "Vychytávky" + uzamykací mechanismus 4. Bezšroubková montáž 5. Závěrečné hodnocení

U naposledy recenzované počítačové skříně jste se mohli u nás setkat s nejlevnějším modelem série XaserV značky Thermaltake. Dnes se opět podíváme na tuto sérii, avšak na novější a vybavenější model nesoucí označení Damier V5000. Oproti dříve recenzované WinGo 7000+ disponuje monitorovacím panelem, průhledným bokem, celokovovými dvířky a tedy i jiným designem čelní stěny. Množství dřívějších "vychytávek" a komplexní systém chlazení zůstává beze změn. Pojďte se tedy podívat, zda se vám novější model zalíbí, či nikoliv.

Reklama

Umístění této skříně na vratký stůl s pochybnou konstrukcí se vskutku nedoporučuje. Ale dost o hmotnosti - pokud byste chtěli něco lehkého na častý přenos (třeba na pravidelné LAN párty nebo kolotoč kolej-domov), poohlédli byste se buď po naprosto jiném řešení a nebo po něčem též ze série XaserV, pokud byste trvali na značce a vnitřním uspořádání, avšak v hliníkovém provedení.

Pokud jsem o minulém zástupci této série tvrdil, že si mne celkem získala, tak teď už můj dojem tak jednotvárný není. Pokud jde o design, tak ten je dost extravagantní a dokáže oslovit nejspíše hodně malou skupinu potencionálních zájemců. Nebudu jej nadále nijak zvlášť komentovat, jelikož jde o značně individuální záležitost. Jen podotknu, že mě osobně se z počátku nelíbila, ale po "okoukání" jsem si na ni přivykl a první negativní dojem zmizel (obzvláště kovový předek přidal na důstojnosti). Zpracování je opět na velmi vysoké úrovni, nehrozí, že byste se jako v případě levných skříní někde pořezali o ostré hrany a vše potřebné pro montáž komponent zde též naleznete. Kde jsou ty časy, kdy jsem v případě nové skříně pro vsazení základní desky potřeboval pro úspěšné dokončení "mise" kombinačky, štípačky a šroubovák? :-)

Co je zde ale menším bonusem může ve finále být i menším záporem - výsledek ale záleží na vás. Abyste mě chápali, řeč je o monitorovacím panelu a opravdu velkém množství všemožných kablíků. Větší množství (navíc po plném osazení všemi komponenty přibudou další) jsem jich vtěsnaných na tak malém místě (rozuměj v jedné počítačové skříni) opravdu neviděl. Navíc v kombinaci s průhlednou bočnicí vás to doslova nutí k tomu, abyste si s tím chvíli vyhráli. Pokud byste to nechali "jen tak" a vsadili pouze komponenty, výsledek bude docela hrozivý. Na dně skříně budete mít změť kablíků, cirkulace vzduchu zde bude cokoliv jiného jen ne ideální a navíc to vše bude vidět - ale pravda, toto klubo lze schovat za krycí, boční plastová dvířka se dvěma ventilátory. Pak ale silně pochybuji o významu toho všeho. Zkrátka a dobře - věnovat trochu (no asi trochu více) času pečlivé úpravě je v tomto případě nutností. Pak vám bude odměnou opravdu skříň, v jejíž útrobách se prohání vánek o sto šest a pohled dovnitř bude bez újmy na vašem zdraví.

"Těžká váha" Damier V5000 - skříň ze série XaserV
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jde vyloženě o chlazení, tak se jedná o komplexní systém. 5 ventilátorů (2 regulovatelné, 2 modře podsvícené), z čehož jsou nasávací vybavené protiprachovými filtry. K tomu 2 ventilátory umístěné přímo nad základní deskou (jeden pro přísun čerstvého vzduchu chladiči procesoru, druhý pro přísun čerstvého vzduchu zejména grafické kartě) a 2 rozměrné regulátory otáček na dvířkách skříně spolu s monitorovacím panelem schopným regulace 4 ventilátorů a hlídáním teplot na 4 vámi definovaných místech (dle umístění teplotních čidel). Bezšroubková montáž 5.25" mechanik, 3.5" pevných disků, přídavných karet (až na ty vysoké) a i základní desky. Plechy jsou silné 1 mm a hmotnost celé skříně činí 14.3 kg. Rozměry: 490 x 205 x 580 mm (výška, šířka, hloubka).

"Těžká váha" Damier V5000 - skříň ze série XaserV
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jde o cenu, v minulém případě se dalo říci, že šlo o nejlevnější skříň této značky, což tentokrát neplatí (skříň je o celé 2000Kč dražší). Proto je nutné říci, že cena je oproti jiným skříním (navíc bez zdroje a stále ocelová konstrukce - žádný hliník) opravdu vysoká. Záleží již jen na vás, zda jste si ochotni v případě zájmu připlatit. Pravdou však je, že skříně XaserV nejsou mířeny například proti levným skříním Eurocase a ani se o nic podobného nesnaží. Stále si udržují svůj vlastní standard, který je však u nás nutné poměrně dost "zacvakat". Pakliže vás cena neodradí, extravagantní design vám zrovna sedne a zamlouvá se vám celková nadstandardní výbava, tak máte tip na upgrade. Já osobně bych se však poohlédnul po něčem lehčím, decentnějším a s méně chaotickou kabeláží (5 ventilátorů + chladič CPU a VGA je dle mého opravdu přespříliš).

Závěrečné hodnocení

Klady

Zápory

Systém chlazení Vysoká cena
Zmíněné "vychytávky" Vysoká hmotnost
Bezšroubková montáž Ocelová konstrukce - žádný hliník :-(
Uzamykací mechanismus Bez zdroje
Kvalitní konstrukce, celokovová dvířka Diskový koš nelze vyjmout
Monitorovací panel Nutno si pohrát s kabeláží

Cena 5570 bez DPH

Celá série XaserV Damier obsahuje několik modelů. Na závěr uvedu i ty ostatní, které se odlišují pouze jinou povrchovou úpravou, použitým materiálem a bočnicí. Samozřejmě je ale rozdílná i cena (zejména v případě hliníkové verze je o poznání vyšší).

"Těžká váha" Damier V5000 - skříň ze série XaserV
i Zdroj: PCTuning.cz

Recenzovanou skříň tak můžete mít i v modré barvě, v hliníkovém provedení a všechny tyto 3 varianty navíc i s průhlednou bočnicí (v těchto případech je spodní ventilátor v boku skříně, stejně jako zadní, modře podsvícen).

Zapůjčila firma

TNTrade

, které tímto děkujeme

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama