thermalright-aerocool-vykonne-chladice-pro-procesory
Skříně, zdroje, chladiče Článek Thermalright & AeroCool - výkonné chladiče pro procesory

Thermalright & AeroCool - výkonné chladiče pro procesory

Markus

Markus

31. 8. 2005 01:00 73

Seznam kapitol

1. A zase ty trubičky... 2. Hliníkový gigant Thermalright XP-120 3. Měděná věž od Aerocool - HT 101 4. Boxované chladiče pro srovnání 5. Testovací sestavy a výsledky

Není tomu tak dávno, co jsem zde psal o chladičích několika firem. Sešel se týden s týdnem a máme tady další hltače tepla z našich procesorů. Dnes vám představím zástupce firmy Thermalright a Aerocool. Od firmy Thermalright to bude XP-120, který je považován za špičku univerzálních chladičů pro procesory a poté se zaměříme na AeroCool HT 101. Oba chladiče patří do třídy využívající heatpipes a aktivního chlazení. Pojďme se na ně tedy podívat.

Reklama

Nebudu zde již rozepisovat funkci heatpipes, ale zaměřím se spíše na vlastnosti materiálů použitých k jejich výrobě. Jistě jste si všimli, že dnes se k výrobě heatpipes chladičů používají dva materiály. Patří do skupiny kovů a jsou jimi hliník a měď. Někoho určitě napadne, že se můžeme setkat ještě s jedním kovem. Ano, je jím nikl. Ten se však používá pouze na potažení některých částí. Najdeme jej např. na chladiči G-Power od Gigabyte.

Pokud se tedy podíváme na dva výše zmíněné kovy, můžeme logicky odvodit, že nejlépe odvádí teplo. To je důvod, proč jsou tak rozšířené. Tepelná vodivost udává jak snadno se teplo šíří materiálem z místa s vyšší teplotou do místa s nižší teplotou (čím je tepelná vodivost vyšší tím lépe). Hliník má tepelnou vodivost rovnu 234 a měď 391. Neuvádím zde jednotky z důvodů snazšího pochopení. Tyto jednotky najdete zde.

Podle hodnot a definice je tedy zřejmé, že lepší tepelnou vodivost má měď. To však neznamená, že je vhodnější pro výrobu heatpipe chladičů. U kovů se také udávají dvě další hodnoty. Ty mohou být při konečném hodnocení chladících možností daného materiálu rozhodující. Jedna je měrná hmotnost a druhá tepelná kapacita. Laicky řečeno: první udává váhu při určité velikosti, druhá pak kolik tepla pojme předmět právě s ohledem na onu velikost. Tyto hodnoty jsou pro výrobu chladičů také velmi zásadní (myšleno u měď a hliník). Zde také zjistíme, že je na tom lépe hliník. Ten totiž uvolňuje převzaté teplo z procesoru do okolí mnohem lépe.

Pokud chceme zjistit, který materiál má vhodnější pro výrobu chladiče, musíme brát ohled na všechny jeho vlastnosti. Pojďme se tedy na chladiče podrobněji podívat a také je patřičně otestovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama