Toshiba se pochlubila klasickými HDD s kapacitami přes 30 TB
i Zdroj: Copilot AI
Novinka Toshiba se pochlubila klasickými HDD s kapacitami přes 30 TB

Toshiba se pochlubila klasickými HDD s kapacitami přes 30 TB

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

14. 5. 2024 19:50 2

Místa není nikdy dost a Toshiba to ví. Je jedno, jak velký máte disk, je jedno, kolik jich máte. Vždycky to bude málo a budete muset mazat, případně dokupovat další disky kvůli datové hrabivosti a chamtivosti.

Reklama

Protože čím víc místa máme, tím víc stahujeme blbostí a neřešíme, že jeden film zabere 50 GB. Ale jednou místo dojde a ejhle, co bychom tak mohli asi smazat? Kam se to místo podělo? Dobré je, že i prastaré HDD se pořád drží na trhu a jsou vylepšovány. Protože natřískat si do PC 30 TB v podobě SSD by vyšlo docela draho. A Toshiba se právě pochlubila, nebo lépe řečeno demonstrovala disky s kapacitami 31 a 32 TB. Posloužily k tomu technologie zápisu HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording) a MAMR (Microwave Assisted Magnetic Recording). 

Toshiba se pochlubila klasickými HDD s kapacitami přes 30 TB
i Zdroj: Toshiba

Pomocí HAMRu se dosáhlo na deseti plotnách 32 TB za spolupráce s technikou SMR (Shingled magnetic recording). Tyhle disky plánuje Toshiba posílat na testy v roce 2025. MAMR naproti tomu opět s pomocí SMR vykouzlil kapacitu 31 TB na 11 plotnách. Pochopitelně masové nasazení se očekává v datacentrech a cloudových úložištích, ale ani doma by se jistě 30+ TB disk neztratil. Rád bych sice viděl 10+ TB SSD za pár šušňů, ale poměr kapacita/cena je pořád jasně ve prospěch těch starých rotujících cihel. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama