Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!

Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu! | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 1. 2013 03:00 141

Seznam kapitol

1. Komunikace v šifrách 2. Sony VAIO Duo T11 3. Super design,... 4. ...ale co to ovládání?
5. Myš a klávesnice nezbytností 6. Špatná ergonomie 7. Chaos, chaos... 8. Znovu, prosím

Windows 8 provází smíšené recenze, kritiku schytalo hlavně „moderní rozhraní“ známé jako Metro. Recenzenti nicméně zmiňovali, že i když na desktopu stojí za houby, pro tablety bude dobré. Problém je v tom, že to většinou vůbec nezkoušeli a prostě PŘEDPOKLÁDALI, že bude dobré. Dlaždice – co by se na tom taky dalo zkazit? No... Hodně.

Reklama

Ve chvíli, kdy počítač rozesunete, tak musíte obdivovat jeho krásu. Vážně, kdybych chtěl stroj na frajeření při předváděčkách, šel bych do něj už proto, že vypadá luxusně. Bohužel ale nepůsobí moc odolně, zvlášť při pohledu ze strany, kdy vidíte celý mechanismus, který drží displej a taky dva tenké ohebné ploché kablíky, které propojují displej s tělem. Je to trochu strašidelné.

Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!
i Zdroj: PCTuning.cz

V rozevřeném stavu se Windows 8 paradoxně ovládají nejlépe, protože máte k dispozici jak klávesové zkratky (ty fungují dobře), dotykovou obrazovku, která funguje zase docela rychle a nakonec trackpoint, který vám pomůže ve chvílích, kdy dotykové ovládání funguje blbě. A to se stává docela často, zvláště v režimu desktopu. Pokud obrazovku přiklopíte, přijde totiž okamžik pravdy o tom, jak se Surface Pro bude ovládat – a není to hezké zjištění.

Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Z jakéhosi důvodu se Microsoft rozhodl použít dotyková ovládací gesta, které se naprosto liší od toho, co děláte myší. Ano, pro jednu a tu samou akci máte zcela odlišné pohyby podle toho, jestli je děláte prstem + perem a nebo myší + trackpointem. Aby vyjel pravý panel s nástroji, musíte myší najet do dolního a nebo horního pravého rohu. Prstem se to dělá tak, že přejedete prstem pravý okraj obrazovky směrem dovnitř, což je gesto, které míří jednak opačným směrem, navíc je vodorovné, zatímco myší děláte šikmý pohyb. Bomba! Jako blb jsem zkoušel nejprve šmrglat prstem do rohů, jak bych to dělal myší, než jsem kapituloval a šel najít návod.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama