Úvaha: Jak by měly vypadat počítače budoucnosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Úvaha: Jak by měly vypadat počítače budoucnosti

Úvaha: Jak by měly vypadat počítače budoucnosti | Kapitola 8

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 10. 2013 17:00 7

Seznam kapitol

1. Nepodceňuj vopici 2. To už jsem někde viděl... 3. Od slepých uliček... 4. ...k reálnějším návrhům
5. Micro, mini, pidi 6. Buď originálem 7. Futuristické koncepty 8. Jak tedy na to:

Budoucnost se pokouší předvídat kde kdo, počínaje slušně placenými experty ekonomických think tanků a konče chlupatou paní na telefonu, co vám s pouhým balíčkem karet předpoví osud za 25 Kč za minutu. Jsou všechny ty odhady něčím více, než jen pouhým studiem kávové sedliny? Hledali jsme, čeho by se měl vývoj držet.

Reklama

Pokud si mohu dovolit vyslovit pár představ o tom, jak budou počítače budoucnosti vypadat, nebudu si pouštět fantazii na špacír, ale vyjdu zcela neimaginativně z trendů, které pozoruji během posledních třiceti let:

  • Přežije to, co je levné.

    Pokud je koncept nákladný, bude i počítač drahý a málokdo si ho koupí. Buď tento koncept zaujme masové výrobce a ti cenu stlačí, čímž se výrobek dostane do „masovky“, nebo zůstane na okraji a změní se v naprostou raritu. Vzít velmi drahou technologii a přesvědčit ostatní o tom, že za to stojí, umí pravděpodobně jenom Apple. Ostatní výrobci mají taky spoustu zajímavých nápadů, kupříkladu maličké počítače Sony a nebo lehké a přitom vysoce odolné hořčíkové Panasonicy, ale jejich „mojo“ nestačí na to, aby se jejich nápady rozšířily.

  • Přežije to, co je jednoduché.

    Každé dítě si představuje „moderní stroj“ jako něco, co „má hodně čudlíků“. Obecně se ale zdá, že designéři nemají rádi „hodně čudlíků“ a snaží se jejich počet ořezat až na kost. A uživatelům to (přinejmenším) nevadí. Mám rád modulární design – tak například IBM Thinkpad X31 dovoluje použít až pět různých typů baterií, které lze navíc kombinovat (primární, rozšířená, přídavná, přídavná do slotu místo DVD, druhá primární v doku), jenomže podle všeho se zdá, že uživatelům nevadí, že budou mít v notebooku baterii jen jednu a ta navíc bude přilepená.

  • Lidi vyžadují

    známé koncepty

    a ty přetrvají. Klasická klávesnice stále přežívá, protože ji tak nějak každý zná. Řada systémů se ji pokoušela nahradit: Grafitti, T9, Swype, už zmíněná projekční a obrazovková klávesnice – ale klasika s námi stále zůstává. Můžete sice experimentovat, ale váš experiment pravděpodobně zanikne dříve než klasika.

  • To, co přežije, nebude ani moc velké, ani moc malé. Extrémy jsou vyžadovány jen malým počtem uživatelů, masový uživatel chce

    něco „univerzálního“

    .

  • To, co je

    „cool“, rozhodně zaujme

    . Přežije ale jenom to, co je i praktické. Být „cool“ samo o sobě nestačí. Můžete svůj produkt dostat do filmu, reklamou vytapetovat půlku města, ale to neznamená, že onen koncept přežije. Celebrity, které používají váš přístroj, vám rozhodně pomůžou v boji s konkurencí, ale šílený nápad jednoduše neprosadí. Ve finále musí být vaše řešení praktické a snadno použitelné.

Nechci svým pozorováním nijak usazovat designéry a inovátory – ostatně kreativně pojaté a originální stroje mě zajímají a rozhodně bych je chtěl do sbírky (třeba jako onen skládací Xentex Voyager). Šílenosti jsou sběratelsky zajímavější, než generické stroje. Bez nich by svět IT byl chudý a nudný. Jenomže... lidi prostě víc používají právě ty konzervativně, ale prakticky navržené mašinky. Nechtějí umělecké dílo, na které se dá jen dívat, přes všechnu tu nádheru platí hlavně za funkční nástroj. Elegance designu je vítaná, ale nikoliv nutná.

Ať už designeři popustí uzdu své fantazie jakkoliv, neměli by na to zapomínat: počítač je především nástroj. Teprve až potom je to umělecký artefakt.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama