Úvaha: Levné disky spláchla voda,  otevřete peněženky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Levné disky spláchla voda, otevřete peněženky

Úvaha: Levné disky spláchla voda, otevřete peněženky | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 11. 2011 03:00 64

Seznam kapitol

1. Sčítání škod 2. O růstu cen 3. Hardisk nenahradíš 4. Problémové oblasti 5. Vydělají obchodníci 6. Víra tvá tě...

Když se objevily zprávy o záplavách v Thajsku, většina lidí si toho patrně ani nepovšimla. Ti zcestovalejší možná zalitovali, že letos budou muset navštívit jinou exotickou destinaci. Dramatičtější to začalo být v momentě, kdy Western Digital oznámil, že má vyplavené továrny, a nastane tak výpadek dodávek disků. Škody budou obrovské.

Reklama

Podle zpráv, které se objevily na zahraničních diskusních fórech, došlo k navyšování retailové ceny disků poměrně pozdě – až nějakých 14 dní potom, co ceny vyskočily u nás. Došlo k tomu až poté, co zákazníci podnikli „run“ i na poměrně neobvyklé prodejce. Jeden Brit například napsal, že „v Tescu obvykle nabízí směs externích disků s kapacitami od 250 GB do 2 TB, ale když jsem tam zašel, byly skladem jenom nějaké obskurní 2,5“ disky s kapacitami 250 a 320 GB a pak jeden brutálně předražený terabytový Seagate“.

Úvaha: Levné disky spláchla voda,  otevřete peněženky
i Zdroj: PCTuning.cz

O tom, „že se něco dělo už dříve“, svědčí zprávy o tom, jak si lidé objednávali za „staré ceny“ a teprve s velkým časovým odstupem jim prodejce odpověděl, že za danou cenu už nejsou. Velmi vtipná byla pak reakce jednoho anglického prodejce, který se zákazníkovi omluvil za to, že si sice objednal disky za nízkou cenu, ale kvůli jejich chybě při update website nějak zapomněli poopravit cenu ze 116 liber na 230 liber. Takže jim je to líto, ale objednávce mohou vyhovět jenom za vyšší cenu. Cenové skoky byly různě velké, v rámci „pravidla pravé ruky“ dnes obvykle zaplatíte za stejný model dvojnásobek toho, co před měsícem, ale některé trackery ukazují nárůsty i o 180 %.

Přiznám se, že prudký cenový skok překvapil i mě a poněkud mi rozbořil nákupní plány pro konec roku. Naštěstí se nedaleko mého bydliště nachází jistý elektro řetězec, který obvykle nemívá nejlepší ceny, ale z jakýchsi důvodů se rozhodl vyprodat skladové zásoby za původní ceny, takže to, co se před krizí jevilo jako o třetinu předražené, bylo najednou velmi výhodné. To samé se zřejmě stalo i v USA, kde specializovaní prodejci reagovali rychle, zatímco generické obchody, jako Best Buy a Walmart nabízely disky za původní ceny. Je docela zajímavé, že podobné řetězce na krize reagují poměrně pomalu, zvlášť s tím, jak se zhoršoval výhled na počty dodaných disků.

Úvaha: Levné disky spláchla voda,  otevřete peněženky
i Zdroj: PCTuning.cz

Z počátku se mluvilo o poklesu dodávek o 30 milionů disků v rámci čtvrtletí (to odpovídá zhruba celokvartálnímu totálnímu výpadku továren WD v Thajsku), potom se to upravilo na pokles o 40 milionů a dnes se očekává snížení dodávek „alespoň o 50 milionů“.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama