Úvaha: Levné disky spláchla voda,  otevřete peněženky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Levné disky spláchla voda, otevřete peněženky

Úvaha: Levné disky spláchla voda, otevřete peněženky | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 11. 2011 03:00 64

Seznam kapitol

1. Sčítání škod 2. O růstu cen 3. Hardisk nenahradíš 4. Problémové oblasti 5. Vydělají obchodníci 6. Víra tvá tě...

Když se objevily zprávy o záplavách v Thajsku, většina lidí si toho patrně ani nepovšimla. Ti zcestovalejší možná zalitovali, že letos budou muset navštívit jinou exotickou destinaci. Dramatičtější to začalo být v momentě, kdy Western Digital oznámil, že má vyplavené továrny, a nastane tak výpadek dodávek disků. Škody budou obrovské.

Reklama

Nevím jak vám, ale mně připadá, že celá naše civilizace a ekonomika je založená hlavně na víře. Konkrétně na víře v to, že to dobře dopadne, víte, jako v těch dobrých hollywoodských filmech. Jenomže na víře byly založené i věci, které stály u základu realitní krize v USA – byla tu víra v to, že bankám stačí menší rezervy, víra v to, že cena nemovitostí nikdy nepoklesne, víra v to, že reality jsou bezpečná investice, víra v to, že pojistky na nesplácení (credit swap defaulty) se nikdy nesejdou ve větším množství a pojišťovny proto budou vždy schopny splácet.

Úvaha: Levné disky spláchla voda,  otevřete peněženky
i Zdroj: PCTuning.cz

Celé sbory optimistů vedly USA do krize s tvrzením, že nové finanční nástroje, jako komodizace rizik a credit swapy, zvyšují odolnost systému, i když to bylo přesně naopak. Systém zkrátka ztratil robustnost a kolaps jediné velké finanční instituce ho dokázal destabilizovat jako celek.

Současná krize s harddisky ukazuje, že takové problémy se týkají i celé IT. Není to poprvé, co se podobný problém objevil (předtím šlo třeba o nedostatek pamětí) a určitě to nebude naposledy. Ano, můžeme jásat, že harddisková krize povede k rychlejší penetraci SSD disky, ale to nezaručuje, že průmyslovou zónu, kde se pro ně bude vyrábět nějaká superkritická komponenta, nepostihne nějaká bizarní katastrofa. Třeba přiletí mimozemšťani. A zase se budeme všichni divit, jak je možné, že systém je tak málo robustní a jedny záplavy nebo jeden požár dokáže destabilizovat celé odvětví.

Úvaha: Levné disky spláchla voda,  otevřete peněženky
i Zdroj: PCTuning.cz

Problém není v tom, že někde prší, jinde je zemětřesení a jinde ohrožují moderní lodě piráti s pistolí na nafukovačce, se kterými si mezinárodní právo neví rady. Problém je v tom, že celý systém je principiálně postaven tak, že stojí na pevné víře v to, že se nikde nic nestane. Jediné místo v řetězci, které je opravdu robustní, je až na konci samotného řetězce. Ano, různých prodejců, kteří vám sborově řeknou, že něco není a nebude, protože vyhořela jediná továrna, která to dělala, je skutečně dost. Je na tom něco děsivého...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama