Úvaha o hračkách, gadgetech a tak trochu i počítačích
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha o hračkách, gadgetech a tak trochu i počítačích

Úvaha o hračkách, gadgetech a tak trochu i počítačích | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 1. 2010 03:00 60

Seznam kapitol

1. Gadgety kolem nás 2. Je libo mobil na chlubení? 3. Výkoný PC hlavně pro hry 4. Luxusní hardware na okrasu 5. Zábava přepočítaná na kačky

Nepřipadá vám úžasné, kolik se v poslední době objevilo na trhu vychytaných stavebnic a hraček? Od klasického Merkura včetně rozšíření o elektřinu přes zábavné updatované Lego Technics NXT 2.0 až magnetické stavebnice MagCube. A když se zamyslíme v širším hledisku, nejsou i některé počítače vlastně takové hračky pro dospělé?

Reklama

Drahá elektronika nebývá praktická, slouží jenom k demonstraci bohatství a luxusu. Mimochodem – všimli jste si, že weby, zabývající se podobnou „stylovou“ elektronikou bývají obvykle udělané celé ve Flashi, noblesním, nepřehledném, nekonečně pomalém, ale animovaném a dobře vypadajícím? Když máte na to, abyste si vybírali luxusní zboží, většinou nemáte kam spěchat. Weby, nabízející praktické zboží, jsou naproti tomu navrženy úsporně a přehledně. Podobné je to i s funkčností. Nové komunikátory nabízí nějaké základní aplikace, dovolující pracovat s mailem a prohlížet dokumenty Office (ano, zde je jakýsi praktický moment), ale většinou spíš zábavné věci, jako focení, snadný přístup na Facebook, Twitter, stahování her a podobné věci. Tohle nejsou praktické aplikace, takže nové komunikátory jsou v podstatě taky vykůlovaná hračka.

Úvaha o hračkách, gadgetech a tak trochu i počítačích
i Zdroj: PCTuning.cz

Kdo, ve jménu Božím, potřebuje stálý přístup na sociální sítě, aby tam meldoval status svého všedního dne a a hned uploadoval nejnovější foto, které právě stvořil? Možná snad nějaké celebrity a nebo ambiciózní rádobyhvězdičky, které potřebují prezentovat své já na každém kroku, jako je Vanda Veškrnová (byť mám valné podezření, že toto pozoruhodné stvoření ve skutečnosti neexistuje a jde pouze o vychytaný vtípek). Ano, pak oceníte možnost nafotit sebe, okolí, nauploadovat se, sepsat nějaké texty, upravit si blog a podobně. Pak něco takového možná, opravdu jenom možná, potřebujete. 

Drtivá většina lidí takovou věc ve skutečnosti nepotřebuje a jde tedy o hračku. Neberte to ve zlém, každá taková legrácka má pozitivní přínos v tom, že si vyzkoušíte něco nového, seznámíte se s možnostmi, technologiemi – a je nepochybně lepší krátit čas psaním blogu a nebo hraním, než si prolévat palici slivovicí. Je si ale dobré nelhat do kapsy, že prostě musíte mít iPhone a nebo si nutně potřebujete pořídit webpad, protože na tom stojí vaše budoucnost. Nepotřebujete – je to to samé, jako byste si koupili Lego Mindstorms. V jednom případě se bavíte budováním sítě followerů a v druhém si sestavujete inteligentní robotank. Jasně, před tváří hladovějící rodiny je o něco jednodušší vysvětlit, proč jste si nutně museli koupit moderní komunikátor, než že jste objednali z Games Workshopu Imperial Guard Shadowsword (a abyste ušetřili na poštovném, tak jste přihodili ještě Imperial Guard Baneblade a nějaké barvičky, jelikož byly v akci). Pokud nemáte na činži, jsou to srovnatelně idiotské útraty, ta první ale vypadá rozumněji. Tento pohled je ale společný pro více kultur. 

Není ta mašina nádherná? Za týdenní rodinou hladovku rozhodně stojí!

Docela mě před lety překvapilo, že se sousedi Arabové podivovali nad sbírkou modelů z Druhé světové a ptali se, pro jaké že to je děti, zatímco chválili ošuntělou bazarovou vzduchovku. Jistý smysl to dává, to druhé vypadá jako kvér a muž by se měl dle nich zabývat kvéry, ne hračkami – i když je vzduchovka v případě revoluce či hromadného úderu zombií méně užitečná, než pořádná plácačka na koberce. Jsem si zcela jist, že iPhone by u nich zabodoval, zatímco nad kompletní Ultramarine Chapter by jenom posměšně ohrnuli nos. Absolutně stejnou úvahu můžeme použít i na klasické herní desktopy. Přísně vzato je taky jenom pár lidí, kteří opravdu výkonný stroj skutečně potřebují. Každý vyjmenuje klasické aplikace, kvůli kterým výkonný stroj mít musí, editování videa v HD, enkódování filmů a… a… a ještě něco, řekněme distribuované výpočty. Většina lidí surfuje, sem tam něco napíše, koukne na film, pustí muziku – ale na to všechno stačí i Atom, doplněný vhodnou grafikou. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama