Úvaha o hračkách, gadgetech a tak trochu i počítačích
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha o hračkách, gadgetech a tak trochu i počítačích

Úvaha o hračkách, gadgetech a tak trochu i počítačích | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 1. 2010 03:00 60

Seznam kapitol

1. Gadgety kolem nás 2. Je libo mobil na chlubení? 3. Výkoný PC hlavně pro hry 4. Luxusní hardware na okrasu 5. Zábava přepočítaná na kačky

Nepřipadá vám úžasné, kolik se v poslední době objevilo na trhu vychytaných stavebnic a hraček? Od klasického Merkura včetně rozšíření o elektřinu přes zábavné updatované Lego Technics NXT 2.0 až magnetické stavebnice MagCube. A když se zamyslíme v širším hledisku, nejsou i některé počítače vlastně takové hračky pro dospělé?

Reklama

Jen se podívejte na novou řadu myší R.A.T. z řady Cyborg PC – designová, revoluční, šílená, nabitá těmi nejlepšími technologiemi, ale s cenou, kterou odhaduji na tři litry a více, to nebude myš pro běžného herního teenagera. Takovou myš si koupí odrostlý hráč, který už má svůj vlastní příjem „za odměnu“ – a bude ji spíš hýčkat, než trýznit nekonečnými boji. Je to onen typ zboží, kterému říkají prodejci „pocitovka“ – nekupujete si ho proto, že ho potřebujete, ale proto, že z něj máte vážně fajn pocit. Vypadá to dobře, je to mazel, fajn hračka, ale stejně jeho reálné možnosti nebudete schopni či ochotni použít. Já si k Vánocům (v duchu hesla „ty nejkrásnější dárky si musíte koupit sami) pořídil Urban Dart od Cold Steelu – designově nádhernou technodýku s trojhranným průřezem. Je zcela nepraktická a lze s ní dělat zhruba to, co s nabroušeným šroubovákem za padesátinovou cenu. Rozhodně to není praktický nůž a salám si s ní vážně neukrojíte – je ale nádherná. Ano – je to hračka pro velké kluky.

Úvaha o hračkách, gadgetech a tak trochu i počítačích
i Zdroj: PCTuning.cz


Urban Dart od Cold Steel

Můžete si třeba koupit Lamborghini Murciélago, ale stejně s ním smíte jezdit jenom podle předpisů, čímž jeho schopnosti využijete asi tak na dvacet procent. Stojí to za víc jak čtvrt milionu Euro – a to bez DPH? Pokud na něj máte, možná ano, nad takovou nádherou si se smutným okem zaslintám, ale autoráky z PC Tuningu mi na něj fakt nevydělají :-) Tak jako tak to ale není auto, které byste se chtěli oťukávat v kolonách, když jedete na nákupy, takovouhle mašinu vytáhnete tehdy, když se s ní budete chtít pochlubit a nebo se s ní někde vyřádit. Podobné to je s opravdu kvalitním herním hardwarem – taky ho nemá smysl používat při běžné práci a taky ho vytáhnete jenom v případě, že si ho budete chtít vychutnat. Do kanclu vážně Tri-SLI a ani žádnou supermyš nepotřebujete. Ano, jistě, existuje herní hardware a „herní hardware“, tedy věci levné, leč nijak valné, jenom přelepené nějakým známým jménem. 

Vybavuji si kupříkladu sluchátka Creative Fata1ty Gaming Headset, což jsou docela strašná a vážně nepohodlná sluchátka – ale jméno Fata1ty asi dělá své a tak na netu najdeme řadu oslavných recenzí a příznivých názorů. Popravdě řečeno, stojí 650 korun a mají mikrofon a řízení hlasitosti, takže dostanete za ty peníze celkem akceptovatelné vlastnosti, navíc na hraní stačí, ale poslouchat na tom hudbu..? No to snad opravdu ne. Přesto se ale najdou lidi, kteří je prohlašují za špičková. Autosugesce je prostě mocná čarodějka.

Úvaha o hračkách, gadgetech a tak trochu i počítačích
i Zdroj: PCTuning.cz

Skutečně špičkový herní hardware je vážně velice drahý. V posledních letech platilo pravidlo, že výkonné CPU bude asi tak za 5000, paměti za dalších 3000, grafika zhruba 8.000, atd., hardware se měnil, ale ceny zhruba zůstávaly a měli jste tak jistotu, že kompletní upgrade na řekněme nadstandardní počítač další generace vás vyjde asi tak na 15 až 20 tisíc. Samozřejmě, pokud jste šli do opravdu extrémních komponent, mohli jste se dostat klidně i nad 100 tisíc. Ti, kteří se se svým PC snaží po delší dobu alespoň vydržet v high-endu, do něj dají alespoň tolik peněz, co do kvalitního auta, případně i bytu. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama