Úvaha o hračkách, gadgetech a tak trochu i počítačích
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha o hračkách, gadgetech a tak trochu i počítačích

Úvaha o hračkách, gadgetech a tak trochu i počítačích

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 1. 2010 03:00 60

Seznam kapitol

1. Gadgety kolem nás 2. Je libo mobil na chlubení? 3. Výkoný PC hlavně pro hry 4. Luxusní hardware na okrasu 5. Zábava přepočítaná na kačky

Nepřipadá vám úžasné, kolik se v poslední době objevilo na trhu vychytaných stavebnic a hraček? Od klasického Merkura včetně rozšíření o elektřinu přes zábavné updatované Lego Technics NXT 2.0 až magnetické stavebnice MagCube. A když se zamyslíme v širším hledisku, nejsou i některé počítače vlastně takové hračky pro dospělé?

Reklama

A nebo Boffin 500, jakási nová variace na kdysi populární elektronické stavebnice Logitronik – je toho přehršel. 

Podle analytiků a dalších expertů, živících se rauty na všelijakých předváděčkách a výstavách, se chutě obecné populace s každým dalším rokem posouvají od pořádné chlapácké elektroniky právě k hračkám a gadgetům. Teď frčí inteligentní a trojrozměrné telky, tablety a vyspělé netbooky. A snad by se konečně měl ujmout i elektronický papír. Po dlouhé době se totiž objevily konečně i čtečky rozumné velikosti (deset palců a více) a také se objevily i v nabídce mainstreamových výrobců. Zdá se, že se po deseti letech konečně úspěšně prosadí i tablety – a v provedení některých firem vypadají vážně velice zajímavě. Asi nejúžasnější je Lenovo IdeaPad U1, opravdu fascinující kombinace notebooku a webpadu.

Úvaha o hračkách, gadgetech a tak trochu i počítačích
i Zdroj: PCTuning.cz

 Měli jsme tu už počítače, které bylo možné proměnit na tablet a nebo na klasický notebook, dokonce už i skládací laptop, který šlo přeložit na půlku. IdeaPad U1 je ovšem něco jiného: Normálně funguje jako klasický notebook s Windows 7. Můžete ale odpojit displej – ten se pak se přepne na vlastní vnitřní procesor Qualcomm Snapdragon a funguje jako Linuxem poháněný tablet. Obě části počítače fungují nezávisle – k základně prý můžete připojit displej a používat nezávisle na displeji. Každá část má vlastní baterku, vlastní úložiště a vlastní wifi, ale nějak jde synchronizovat obě komponenty. Celé to má stát tisíc dolarů. Zajímavé, ale pochybuji, že by to bylo praktické, kombinace smartphone + notebook je lepší. Jako nápad a hračka to je ale fantastické. Je to hezké a proces rozpadu notebooku na dva okolí bezpochyby ohromí.

Řekněme si to otevřeně: Docela značná část elektroniky představuje jenom vychytané hračky pro dospělé, kteří na to mají peníze. Skutečně praktická je taková věc, která vám přímo a nebo nepřímo pomáhá vydělat peníze. Hračky nás jenom baví, zaplňují volný čas. Ve skutečnosti je nepotřebujete a neexistuje moc rozumných způsobů, jak je opravdu využívat. Repertoár úkolů, které opravdu dělat musíte, je poměrně úzký – a na to, abyste používali kancelářské aplikace, vážně nepotřebujete imaginativně navržené počítače. Svým způsobem měli pravdu designéři IBM, kteří navrhli svým způsobem dokonalou a těžko vylepšitelnou podobu Thinkpadů. Kašlali na vzhled, šlo jim o pevnou konstrukci, rozumně rozložené klávesy, provedení, které znemožňovalo vniknutí drobných objektů mezi displej a klávesnici v zavřeném stavu – a všechny stroje vypadaly podobně, starší i novější, menší i větší. Když to funguje, proč to měnit?

Úvaha o hračkách, gadgetech a tak trochu i počítačích
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Možná by byli ochotni časem diskutovat přechod z poměru displeje 4:3 na 16:9, ale nějaké radikální změny? Když máte vymyšlené kladivo a šroubovák, nepotřebujete každý rok vymýšlet předělávku jejich designu. Jsou to jenom pouhé nástroje a u nich jen vzácně dochází ke změnám. Možná laskavým čtenářům přijdu jako stará konzerva, která slzí nad tradičním designem a nechápe novosti. To však není nic, přátelé, proti konzervativismu, který pozoruji u mnoha lidí. 

Odmítají se vzdát svých mobilů, které spatřily světlo světa ještě před rokem 2000 s námitkou, že chtějí jen telefonovat a psát SMS, což ony stroje zvládají dobře. Oni se na své telefony opravdu dívají jenom jako na nástroj k práci, s jasně definovanou funkčností. Ti, kteří si s gustem koupí každý rok nový telefon, si ho obvykle nekupují proto, že by potřebovali telefonovat lépe a nebo mít větší paměť pro SMS – většinou jde o faktor designový (tedy společenský – pochlubit se, co mám nového před ostatními) a nebo získat funkce, které obvykle nemají s telefonováním zhola nic společného. Ten, kdo si kupuje Vertu, nepotřebuje telefon. Potřebuje luxusní hračku, se kterou se bude chlubit svým obchodním partnerům. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama