Úvaha: Rozmazlení luxusem
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Rozmazlení luxusem

Úvaha: Rozmazlení luxusem | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 5. 2009 00:00 32

Seznam kapitol

1. Šetřit se vyplatí, nebo ne? 2. Je libo levný DVB-T rekordér? 3. Trable pokračují v novém kabátě 4. Spolehlivost prostě něco stojí

Jedno přísloví říká, že jen bohatý člověk si může dovolit kupovat levné věci. V praxi se mi to ověřilo mnohokrát, počínaje botami a výpočetní technikou konče. Levné věci se vyplatí kupovat obvykle v případě, že funkčnost potřebujete teď hned a nevadí vám, že se to rozsype brzy a nebo že to funguje tak trochu divně. Každopádně toho budete většinou nakonec litovat.

Reklama

Co třeba takový dvoutunerový Sencor s možností přihodit IDE harddisk? Cena nějakých 1700 Kč, nějaký ten starší IDE harddisk najdete vždycky a na takové to jednoduché dívání se večer na seriál, který šel odpoledne, je to ideální. Nuže, ideální to nebylo. Návod sice psal, jak "maximálně velký" disk lze použít, ale už například nezmiňoval, že by měl mít určitou minimální rychlost přenosu. Pokusil jsem se tedy použít starý 40 GB disk, který se povaloval několik let ve skříni, což byla veliká chyba. Několik hodin jsem zkoumal, proč má zařízení tak strašný obraz - mělo zapnuté průběžné nahrávání na disk, disk nezvládal, ovšem Sencor nezobrazil žádnou hlášku o tom, že disk nevyhovuje, jenom kostičkoval obraz jako šílený. Výměna disku za novější 320 GB disk (byť dle manuálu větší než největší podpodovaný) problém vyřešila.
Zařízení mělo poněkud zmatené menu a tuner rozhodně nebyl nejlepší, ale fungovalo to celkem přiměřeně, pokud za přiměřené chování považujete to, že po stisknutí tlačítka STOP se přehrávání nezastaví, ale mašinka se zeptá, zda vážně chcete přehrávání ukončit. (A to občas chcete, protože pokud zde přehrávání neSTOPnete, nahrávku nelze smazat.) Programování nahrávek také není excelentní, menu nevalně přehledná a propojená a celé to vůbec působí dojmem, že šéfující Japonec nařídil korejskému managementu, co mají smontovat Číňané a naprogramovat Indové, ale budiž. Oproti plnohodnotnému rekordéru je to přece tak levné! (Ha! Škudlivá úvaha je tu zase!) Fatální problém jsem zadetekoval až po pár dnech - se signálem, který Pioneer nahrával zcela bezproblémově, měl Sencor nějaký problém a zhruba každých deset minut prostě kousek nahrávky neuložil. Zdánlivě žádný velký trabl, chyběla tak možná vteřina a nebo dvě - ale každých deset minut? V normálním celovečerním filmu to je takových 6 - 8 poskočení. Jste ochotní podobnou "drobnost" tolerovat?

Úvaha: Rozmazlení luxusem
i Zdroj: PCTuning.cz


Protože Sencor byl napůl z plastu a na rozdíl od Maxtonu by demolici šroubovákem v dalším okamžiku potemnění mysli asi nepřežil, raději jsem ho vrátil a připlatil si na plnohodnotný rekordér od Panasonicu. Funkčně zcela srovnatelný s Pioneerem, cena ani ne poloviční. Inu, pokrok. Slušné provedení, dobrý tuner, překvapivě kvalitní nahrávky v LP režimu (nepochybně lepší než na Pioneeru). Paráda, ne? Přístroj měl krapet komplikovanější menu a trochu mě zarazila docela rozsáhlá tabulka, která říkala, v jaké kvalitě přístroj bude nahrávat na jaký typ médií - do Pioneeru jsem vždy vrazil cokoliv a mašinka to nějak nahrála. Tady byl jazýček obliby médií jasně vychýlen na stranu DVD-RAM a DVD-R oproti DVD+R, což lidem preferujícím "plus" formát poněkud zkomplikuje logistiku... ale budiž. Problém ovšem nastal ve chvíli, kdy jsem s překvapením objevil, že tento rekordér dovoluje nahrávat výhradně buď 4:3 nebo 16:9, což je třeba navolit ručně. Navolit ručně? Proč? Tři roky starý Pioneer nic podobného nenastavuje, automaticky vše nahrává ve správném aspektu a rovněž i přehrává. Jediné, co nedovoluje, je záznam se smíšeným aspektem vypálit na DVD, pokud se o to pokusíte, upozorní vás, že v místě změny aspektu nahrávku rozdělí. Změna aspektu je obvykle moment, kdy se střídá film s reklamou, takže si reklamy buď vystříháte a nebo si necháte nahrávku rozsekat, což není žádná velká tragédie. Ale pevné globální nastavení aspektu? Kde to jsme? Tento Panasonic nejenže nedokáže správně rozeznat aspekt, ale on dokonce ani nedovoluje nastavení aspektu pro jednotlivé nahrávky (např. takovou Futuramu nastavíte pevně na 4:3, filmy 16:9...) - i kdepak! Buď bude vše 16:9 a nebo 4:3. Navíc, jak praví manuál, zapomeňte na to, že byste nahrávky 16:9 nahrávali na DVD+R. Tam se bude nahrávat pěkně jenom 4:3 a nic víc. Pokud si tedy nastavíte aspekt globálně na 16:9 a budete chtít přehrát "roztaženou" nahranou Futuramu na DVD+R, půjde to jenom rychlostí 1:1.

Úvaha: Rozmazlení luxusem
i Zdroj: PCTuning.cz


Tohle není fatální vada, je to jenom "zbytečná otravnost", jakési absurdní omezení. Teprve ve chvíli, kdy jsem studoval manuál k Panasonicu, uvědomil jsem si, jak jsem byl strašlivě zmlsán Pioneerem. Ten byl ve své době považován za jeden z nejlepších rekordérů - a to nejen kvůli bohatství funkcí, ale i bezproblémovému chodu. Můžete se sice zakutat do menu pro ladění parametru zpracování obrazu, ale v podstatě je to zbytečné. Jediné, co opravdu musíte udělat, je nastavit kvalitu, o všechno ostatní se Pioneer postará sám. Moje představa o jednoduchosti nahrávání byla fatálně zkreslená kvalitním přístrojem, naprosto jsem odvykl opatrnosti a hledání špeků a nástrah, se kterými se potkáváme u levných mašin.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama