Úvaha: Rozmazlení luxusem
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Rozmazlení luxusem

Úvaha: Rozmazlení luxusem | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 5. 2009 00:00 32

Seznam kapitol

1. Šetřit se vyplatí, nebo ne? 2. Je libo levný DVB-T rekordér? 3. Trable pokračují v novém kabátě 4. Spolehlivost prostě něco stojí

Jedno přísloví říká, že jen bohatý člověk si může dovolit kupovat levné věci. V praxi se mi to ověřilo mnohokrát, počínaje botami a výpočetní technikou konče. Levné věci se vyplatí kupovat obvykle v případě, že funkčnost potřebujete teď hned a nevadí vám, že se to rozsype brzy a nebo že to funguje tak trochu divně. Každopádně toho budete většinou nakonec litovat.

Reklama

Každá věc má svoje mouchy - a když jsem ohledával testy levných USB DVB-T tunerů, uvědomil jsem si, že snažit se vybrat si ten správný, funkční a použitelný by byla zábavka alespoň na týden. U samostatných rekordérů rovněž tak. Já si ale nechtěl hrát, pouštět se do rozsáhlých testů - chtěl jsem jenom normální, funkční a použitelnou věc, u níž nebudu mít po čtrnácti dnech cukání vyhodit ji z okna. Jediné, co mě zajímalo, bylo rekordér zapojit, naklapat si do něj Big Bang Theory, Futuramu a takové věci - a věnovat se jiným záležitostem. Takže jsem po druhé iteraci kapituloval, Panasonic opět odnesl zpět a místo experimentů s nahrávadly jiných značek si prostě a jednoduše koupil druhý Pioneer. Ten funguje tak jak má a jsem konečně spokojen. Nutno podotknout - vzhledem k jeho diskové kapacitě byl opět nejdražší, z plánované investice ve výši asi 1500 Kč jsem skončil na desetinásobku. Co se dá dělat - pokud bude fungovat stejně bez odmlouvání a spolehlivě jako onen tři roky starý model, smířím se s tím.

Úvaha: Rozmazlení luxusem
i Zdroj: PCTuning.cz


V takovém okamžiku přesně chápu frustraci normálního člověka, který nemá čas, prostředky ani možnosti, aby si dělal nějaké srovnávací testy a zjišťoval, jak mu který rekordér bude fungovat právě s jeho anténou a zda nemá nějaké mušky a blešky, které by ho štvaly. Kdo ví, třeba v té záplavě přístrojů v regálech je něco stejně spolehlivého a dobrého, jako Pioneer a třeba to nestojí ani dva tisíce. Ale vyžaduje to experimenty a spoustu času, což je deviza, kterou většina smrtelníků nemá. Četl jsem na fórech lkaní desítek nešťastníků, kteří si vybrali levný přístroj a teď jim nefunguje tak, jak si představovali. Tento problém se ale netýká jenom DVB-T komponent, tunerů a nahrávadel - týká se všech oblastí elektroniky. Dnes máme tu výhodu, že řada prodejců dovolí vrátit zboží, které vám nevyhovuje - ale kolikrát jste ochotni kolečko absolvovat, kolik času na tom ztratit?

Úvaha: Rozmazlení luxusem
i Zdroj: PCTuning.cz


Zde se rodí loajalita ke značce - víra v to, že když jsme byli spokojeni s jedním výrobkem dané značky, budeme snad spokojeni i s dalším. A také víra v to, že drahé zboží bude kvalitní - do jisté míry iracionální očekávání, že když za výrobek zaplatíme více, bude i lépe fungovat. V obou případech jde spíš o magické rituály než o projev zdravého rozumu - daleko racionálnější by bylo provést si srovnávací testy, ty jsou ale často nepraktické a nebo časově neúnosné. A ona úvaha s cenou přece jenom docela dobře funguje - investoval jsem tři víkendy na to, abych zjistil, že mi nejlépe sedí drahý rekordér té značky, kterou už mám. Kdybych ty tři víkendy místo pokusům věnoval práci, část ceny rekordéru už mohla být zpět...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama