Úvaha: Stále nejste paranoidní? Poslanec Rath také nebyl
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Stále nejste paranoidní? Poslanec Rath také nebyl

Úvaha: Stále nejste paranoidní? Poslanec Rath také nebyl | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 6. 2012 10:00 59

Seznam kapitol

1. (Ne)potřebná ostražitost 2. Odposlechové metody 3. Panika ve vyšších kruzích 4. Týká se to všech 5. Buďte rozumní

Jak jsme si včera ukázali, paranoia může být dobrá věc. A to nejenom pokud děláte něco špatného. U dnešních technologií, jako jsou odposlechy laserem, sledování komunikace přes telefon i maily, nebo u té nejstrašlivější – Facebooku, si nemůže být jistý nikdo. Buďte paranoidní a přemýšlejte. Nejenom nad tím, co říkáte, ale i co čtete.

Reklama

Mě zase nenapadlo, že dnes jsou odposlechové metody tak dobré, že vlastně nemusíte vstoupit do objektu a instalovat někde štěnice, protože vám stačí instalovat odposlech na vodovodní rouru a nebo třeba na rouru od radiátoru – trubky a voda vedou zvuk tak dobře, že je možné ho dost kvalitně rekonstruovat. No, možná mě to napadnout mohlo, protože na kolejích jsme radiátory měli a opravdu se přes ně šířil hluk z párty, kterou někdo organizoval o pár pater níže, nicméně jsem si to nějak nespojil s tím, že při vhodném zpracování by se to dalo využít k odposlechu i normální řeči.

Úvaha: Stále nejste paranoidní? Poslanec Rath také nebyl
i Zdroj: PCTuning.cz

Není to jediná metoda, která funguje, techniky snímání vibrací a jejich zpracování se stále zlepšují. Vzpomínám si, jak jsem před lety viděl film, kde probíhal odposlech pomocí laseru, který mířil na cílovou plošku na okně a dovoloval snímání vibrací okenní tabule. Tahle technika nejenom že existuje, ale dokonce se dočkala „podstatného zlepšení“ - kdysi jste museli zamířit laser tak, aby se odražený paprsek vracel do měřícího zařízení, teď se používá něco „vylepšeného“, patrně snímání rozptýleného světla, kde na úhlu až tak nezáleží. Můžete tak odposlouchávat hovor do vzdálenosti až 150 metrů nezávisle na poloze okna, dokonce to může být i sklo automobilu.

Jaká je proti tomu obrana? Potřebujete piezzoelektrický generátor bílého šumu, který rozechvěje sklo takovým způsobem, aby nešlo rozeznat vibrace způsobené hlasem. Takový generátor si musíte nechat odborně nainstalovat a kontrolovat, zda správně funguje, jinak o ochranu proti odposlechu touto technologií přijdete. Výhody jsou jasné – nemusíte vstupovat na cizí pozemek, nezanecháváte tam žádné zařízení, které by šlo najít, klasické vyhledávání štěnic je neúčinné. Je to čisté a efektivní.

Úvaha: Stále nejste paranoidní? Poslanec Rath také nebyl
i Zdroj: PCTuning.cz

Tak co, jste stále v klidu, rochníte se ve své bezvýznamnosti a je vám zhola jedno, jak moc veřejně dáváte najevo své plány? Proč ne, u nás stále platí princip neopatrnosti, finanční plány se zasílají normálním emailem, hesla se zasílají emailem, obchodní schůzky se sjednávají v McDonalds a čím větší nuly jste, tím víc nahlas uvažujete o svých plánech třeba na tramvajové zastávce, ať socky vidí, jací jste machři. A ti úplně nejvíc bezvýznamní si honí triko na Facebooku nebo Líbím se ti.cz, aby bylo vidět, jak jsou větší a mocnější. Jenomže tohle je dost nebezpečné pro případ, že byste se rozhodli ze své zanedbatelnosti časem vyrůst, protože časem se na vás všechno provalí, jak by vám ostatně mohl potvrdit i Obama.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama