V jednoduchosti je krása: mechanická Ozone Strike Pro
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek V jednoduchosti je krása: mechanická Ozone Strike Pro

V jednoduchosti je krása: mechanická Ozone Strike Pro | Kapitola 4

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

6. 11. 2015 10:00 17

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Design a provedení 4. Ergonomie a vlastnosti Cherry MX Red 5. Software 6. Závěr

Ozone představil novou mechanickou klávesnici Strike Pro. I v záplavě mechanických klávesnic nás její atraktivní cena v kombinaci s elegantním designem, dobrými vlastnostmi a slušným provedením přesvědčila o tom, že stojí za recenzi. Podíváme se, proč by vám mohla anebo naopak nemusela vyhovovat.

Reklama

Není ergonomie jako ergonomie. Našli by se lidé, kteří by dokázali napsat knihy o ergonomii při psaní, nebo i jedinci, kteří si navrhují rozložení i tvar klávesnice sami. Na druhé straně jsou pak uživatelé spokojeni pomalu s dotykovou obrazovkou nebo gumovým ovladačem k televizi. My nejdeme ani do jednoho z těchto extrémů a stejně tak i Strike Pro není ničím výjimečným v této oblasti.

Základní prvky ergonomie zde jsou dány mírný odstupňováním sklonu jednotlivých řad kláves, a uspořádáním v oblouku. Svoji roli také hrají standardně cylindricky prohnuté vrcholy kláves, které zajistí snadné vycentrování úhozů. Velikost kláves a jejich rozestup je také v normě.

V jednoduchosti je krása: mechanická Ozone Strike Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

Nožky na spodní straně klávesnice sice umožní lehce zvýšit sklon, celková mohutnost je však už tak na hranici a navíc provedení těchto drobných plastových nožek je pochybné, mají tendenci klouzat a při posunutí klávesnice dozadu se i samy sklopí.

V jednoduchosti je krása: mechanická Ozone Strike Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

Cherry MX Red a jejich vlastnosti

Dnes testovaný kousek jsme si vyžádali v rudé variantě spínačů Cherry MX, jde teoreticky o nejlepší volbu pro hráče, s lehce horšími vlastnostmi pro psaní. Není to však jediná varianta, kterou si můžete pořídit. Ozone nabízí celkem čtyři modely osazené červenými, modrými, černými nebo hnědými spínači od německých Cherry. Jde o čtyři nejoblíbenější "barvy", které by měly uspokojit snad 95 % uživatelů. Co tedy očekávat od těch červených?

V jednoduchosti je krása: mechanická Ozone Strike Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

Cherry MX Red jsou dominantní volbou především hráčů FPS či závodních her. Jejich charakteristiky umožňuje rychlý sousled akcí na jedné klávese, což u membrány nebo i jiných mechanických spínačů nemusí být snadné nebo vůbec možné. Bavíme se zde ale o top hráčích, jejichž nároky jsou vyhrocené. Pro masu rozdíly mezi jednotlivými barvami nebudou zdaleka tak patrné. Červené spínače každopádně patří k těm lineárním, bez zvukového doprovodu, s aktivací zhruba v polovině své 4mm dráhy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama