Velké porovnání — 4× levné mechanické klávesnice CZC Gaming vs HyperX
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Článek Velké porovnání — 4× levné mechanické klávesnice CZC Gaming vs HyperX

Velké porovnání — 4× levné mechanické klávesnice CZC Gaming vs HyperX | Kapitola 4

David Jiránek

David Jiránek

3. 2. 2022 15:00 14

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Představení klávesnic 3. CZC.Gaming Crusader 4. CZC.Gaming Guardian
5. CZC.Gaming Nightblade a Hexblade 6. HyperX Alloy Origins 7. Závěr

Mechanická klávesnice s českými popisky, kvalitními spínači, skladem a s nízkou cenou? To přece musí mít háček. Vzali jsme čtyři klávesnice, které prodává internetových obchod CZC.cz a porovnali je. Jsou vysoká hodnocení uživatelů a častý výskyt ve levnějších sestavách českých domácností náhodou, nebo se CZC trefilo do černého? A vyplatí se připlatit si za konkurenci? Na to všechno jsme hledali odpověď.

Reklama

CZC.Gaming Guardian

Posuneme se v hierarchii herních mechanik o trochu výše. Guardian vyjde 1 399 Kč (nebo 1 299 Kč ve slevě) a již na první pohled upoutá pozornost díky magnetické měkké opěrce zápěstí a velkému otočnému tlačítku na kraji.

CZC.Gaming Guardian a obsah balení
i Zdroj: PCTuning.cz
CZC.Gaming Guardian a obsah balení

Za téměř dvojnásobek částky Crusaderu získáte klávesnici s trojicí klasických dedikovaných kláves nad numerickým blokem a kolečkem pro úpravu hlasitosti. V balení je navíc i měkká a velmi pohodlná opěrka pod zápěstí, kterou lze magneticky připojit ke klávesnici. Balení kromě nástroje pro vytahování kláves obsahuje i štěteček ke snadnějšímu čištění.

Guardian má jako jediný z našeho výběru plastovou základnu. Pro někoho může jít o minusový bod, nicméně díky tomu alespoň tlačítka při stisku nerezonovala.

Guardian - spínače
i Zdroj: PCTuning.cz
Guardian - spínače

Spínače Outemu Red mi byly subjektivně nejsympatičtější a nejvíce mi sedly. Pomohla k tomu i opěrka pro zápěstí, která vyzdvihla dlaň do velmi příjemné výšky vhodné k delšímu psaní.

Guadian - otočné tlačítko
i Zdroj: PCTuning.cz
Guadian - otočné tlačítko

Guardian toho obecně nabídl nejvíce ze všech klávesnic od CZC. Dedikovaná tlačítka (pauza, další a předchozí písnička) a stisknutelné tlačítko pro regulaci hlasitosti totiž doplňuje i odpojitelný kabel s koncovkou USB-C na straně klávesnice. Žádná jiná mechanika od CZC z našeho výběru odpojitelný kabel nemá.

Guardian - rozložení kláves
i Zdroj: PCTuning.cz
Guardian - rozložení kláves

Podsvícení lze ovládat ve zvláštní aplikaci od CZC. Kromě světýlek kláves si můžete upravit zvlášť také boční podsvícení, které ovšem z velké části neuvidíte. Pás na přední straně totiž zakrývá opěrka na zápěstí.

Guardian - boční podsvícení
i Zdroj: PCTuning.cz
Guardian - boční podsvícení

Aplikace je opět v češtině a nabízí profily a makra. Některé nepřeložené texty ovšem naznačují, kde byl Guardian vyroben.

Guardian - software
i Zdroj: PCTuning.cz
Guardian - software

Po delším používání poskytoval Guardian nejvíce pohodlí ze všech klávesnic. Vděčí tomu měkké podložce pod zápěstí, která i týdenní hraní přečkala s přehledem. Pokud se u nějaké hry pořádně zapotíte, začne vám zápěstí trochu klouzat, nicméně nejde o nic hrozného.

Plastové provedení obstálo na výbornou díky matně černé povrchové úpravě a celkově dobré konstrukci. Vzhledem k rozměrům a hmotnosti přes 1,3 kg zkrátka nemáte z Guardiana pocit, že jde o levnou plastovou klávesnici. K tomu bych rád zmínil praktické maličkosti jako odpojitelný  kabel USB-C, dedikovaná tlačítka pro ovládání hudby a kolečko pro úpravu hlasitosti. Také provedení opěrky pod zápěstí je zdaleka nejlepší ze všech testovaných modelů. Guardian se vzhledem k ceně povedl.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama