Velké porovnání — 4× levné mechanické klávesnice CZC Gaming vs HyperX
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Článek Velké porovnání — 4× levné mechanické klávesnice CZC Gaming vs HyperX

Velké porovnání — 4× levné mechanické klávesnice CZC Gaming vs HyperX

David Jiránek

David Jiránek

3. 2. 2022 15:00 14

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Představení klávesnic 3. CZC.Gaming Crusader 4. CZC.Gaming Guardian
5. CZC.Gaming Nightblade a Hexblade 6. HyperX Alloy Origins 7. Závěr

Mechanická klávesnice s českými popisky, kvalitními spínači, skladem a s nízkou cenou? To přece musí mít háček. Vzali jsme čtyři klávesnice, které prodává internetových obchod CZC.cz a porovnali je. Jsou vysoká hodnocení uživatelů a častý výskyt ve levnějších sestavách českých domácností náhodou, nebo se CZC trefilo do černého? A vyplatí se připlatit si za konkurenci? Na to všechno jsme hledali odpověď.

Reklama

Mechanika levně

Herní klávesnice jsme již před nějakou dobou testovali. V říjnu se nám do rukou dostalo šest levných herních klávesnic do pětistovky a zjišťovali jsme, ve kterém případě nejde o vyhozené peníze. Šlo samozřejmě o membránové modely od výrobců jako A4Tech, Genius, Trust apod. Membránové klávesnice většině populace zcela vystačí na běžnou práci i hraní. Pokud se ale poohlížíte po něčem lepším, z 90 % narazíte jen na mechanické modely, případně optické a hybridní varianty. Kupodivu se ale mechanika dá sehnat i za celkem rozumný peníz. Populární jsou pak v našich končinách modely od internetového obchodu CZC patřící do rodiny produktů CZC.Gaming.

Mechaniky CZC.Gaming startují na velmi přívětivé ceně 649 Kč, která se blíží našemu výběru levných herních klávesnic do pětistovky. Dražší modely pak atakují ceny okolo dvou tisíc. Všechny lákají na seriózní provedení a obecně pocit, že si kupujete něco dražšího od zavedené konkurence.

Nejprodávanější 100% mechanické klávesnice na CZC.cz
i Zdroj: PCTuning.cz
Nejprodávanější 100% mechanické klávesnice na CZC.cz

Většinu klávesnic CZC.Gaming spojuje řada vlastností, které přímo vybízejí uživatele nepolíbené mechanickými spínači ke koupi. Za prvé jsou to české popisky, bez kterých někdo nemůže žít. Jak si později ukážeme, popisky a rozložení jsou dvě rozdílné věci a zvykat si budete muset tak jako tak.

Dalším lákadlem je plné 100% rozložení u většiny modelů. Ano, k dispozici je například model Dwarf s TKL rozložením. Tomu jsme se ale záměrně vyhnuli. Dvojsečnou výhodou je, že CZC nabízí exkluzivně jen klávesnice s lineárními spínači od různých výrobců. O principu různých druhů spínačů tak nemusíte vědět téměř nic, pouze to, že stisk klávesy doprovází konzistentní odpor v případě lineárních variant. Odpadá tím pádem rozhodování mezi variantami clicky a tactile, což může nové uživatele ze začátku odrazovat. Zvlášť, pokud nemáte možnost si spínače předem vyzkoušet. Poslední výhodou je obecně velmi dobrá dostupnost.

Výběr klávesnic

Dostáváme se k samotnému výběru. Z předchozích řádků jsme si ujasnili, že si vezmeme do parády klávesnice se 100% rozložením a lineárními spínači. Do oka nám padly nakonec čtyři modely.

Výběr nebyl nahodilý. Crusader stojí 649 Kč a jde tak o nejlevnější mechanickou klávesnici se 100% rozložením na eshopu (i mimo CZC.Gaming značku). Guardian za 1 299 Kč upoutal naši pozornost kolečkem pro úpravu hlasitosti a koženou opěrkou pod zápěstí.

Dvojčata Nightblade a Hexblade mají stejný základ, avšak jiné barvy i spínače. Hexblade je navíc nejdražším modelem z celé řady a nabízí asi nejznámější spínače Cherry MX.

Aby to nebylo jen o CZC, do výběru jsme přidali i mechaniku HyperX Alloy Origins, která nabízí stejné rozložení kláves a stejný typ spínačů s vyšší cenovkou. Vyplatí se vám si připlatit?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama