Velké porovnání — 4× levné mechanické klávesnice CZC Gaming vs HyperX
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Článek Velké porovnání — 4× levné mechanické klávesnice CZC Gaming vs HyperX

Velké porovnání — 4× levné mechanické klávesnice CZC Gaming vs HyperX | Kapitola 3

David Jiránek

David Jiránek

3. 2. 2022 15:00 14

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Představení klávesnic 3. CZC.Gaming Crusader 4. CZC.Gaming Guardian
5. CZC.Gaming Nightblade a Hexblade 6. HyperX Alloy Origins 7. Závěr

Mechanická klávesnice s českými popisky, kvalitními spínači, skladem a s nízkou cenou? To přece musí mít háček. Vzali jsme čtyři klávesnice, které prodává internetových obchod CZC.cz a porovnali je. Jsou vysoká hodnocení uživatelů a častý výskyt ve levnějších sestavách českých domácností náhodou, nebo se CZC trefilo do černého? A vyplatí se připlatit si za konkurenci? Na to všechno jsme hledali odpověď.

Reklama

CZC.Gaming Crusader

Je na čase podívat se na prvního zástupce z rodiny klávesnic CZC.Gaming. Crusader jsme si do porovnání vybrali z jednoduchého důvodu. Mezi 100% mechanickými klávesnicemi je nejlevnější a zároveň 3. nejprodávanější. Co za cenu 699 Kč (649 Kč ve slevě) tedy dostanete?

CZC.Gaming Crusader a obsah balení
i Zdroj: PCTuning.cz
CZC.Gaming Crusader a obsah balení

V balení Cusaderu nalezneme čtveřici náhradních tlačítek WASD a nástroj pro vytahování kláves. Jde na první pohled o velmi masivní klávesnici s kovovou základnou. Váha se přitom zastavila na celkem průměrných 1 070 gramech.

Crusader hraje na budget, tudíž jsem při začátku testování neočekával velké pohodlí ani kvalitní zpracování. Kupodivu největší nevýhodou této mechaniky je rezonance switchů od kovové základny. Crusader při používání vydával zdaleka nejhorší zvuk, ačkoliv nešlo o nic, na co by se nedalo zvyknout.

Jinak podávaly switche Outemu Red za tu cenu velmi obstojný výkon. Přidaná náhradní tlačítka ovšem byla opravdu navíc a jejich tenké stěny a provedení připomínalo ještě levnější cenovou kategorii. Naštěstí je využít nemusíte.

Crusader - pohled na switche a náhradní tlačítka
i Zdroj: PCTuning.cz
Crusader - pohled na switche a náhradní tlačítka

Podsvícené české popisky nechybí, standardizované české rozložení nicméně nehledejte. Ve výsledku tak budete na svém místě hledat například zpětné lomítko marně, stejně tak dvouřádkový enter. Potěší alespoň podsvícené mediální klávesy, které lze aktivovat v kombinaci s FN. Dedikované mediální klávesy zde vůbec nenajdete, což je vzhledem k ceně pochopitelné.

Nad numerickým blokem nechybí diody indikující zapnutý numlock a capslock.

Crusader - rozložení kláves
i Zdroj: PCTuning.cz
Crusader - rozložení kláves

Opěrka zápěstí tu sice existuje, bohužel asi v nejhorším možném provedení. Nelze ji totiž oddělit, jelikož se jedná o pevnou součást konstrukce. Osobně mi při používání nevadila, naopak přední strana plynule navazuje na tělo klávesnice, což přispívalo k pohodlí. Pokud ale rádi používáte svoji podložku, zde budete mít problém.

Crusader - boční pohled
i Zdroj: PCTuning.cz
Crusader - boční pohled

Čas na barvičky. Crusader má klávesy podsvícené pomocí RGB, které proniká i bokem konstrukce. Podsvícení si lze navolit z několika přednastavených režimů animací. Ve výběru ovšem chybí nastavení statické barvy. Lze to obejít možností přepínání mezi dvojicí odstínů, které zvolíte stejně. Boční podsvícení je jen vedlejší efekt osvětlení spínačů a nelze ho nijak zvlášť upravovat.

Nechybí možnost přidávat profily a makra. Nastavení je kompletně v češtině. Aplikace ovšem jako jediná dělala v našem počítači problém a při každém spuštění vyžadoval program nová práva.

Crusader - software
i Zdroj: PCTuning.cz
Crusader - software

Řemeslné provedení klávesnice bylo na slušné úrovni. Jediné, čeho bych se do budoucna obával, jsou vlasové škrábance na kartáčované kovové základně.

Crusader za cenu od 649 Kč překvapil svojí použitelností. Spínače Outemu Red mi sice přišly tuhé (kupodivu nejměkčí z CZC klávesnic byly subjektivně Kailh Red s papírově největší aktivační silou) a jejich zvuk nebyl zrovna pastva pro uši kvůli rezonanci základny. Přesto jde o relativně dobrou klávesnici s velmi nízkou cenou. Pokud je váš rozpočet opravdu úzce svázán a přes tisícovku se nechcete dostat, můžete volit Crusader nebo lepší membránovou alternativu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama