Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022

Petr Kupský

Petr Kupský

19. 10. 2022 18:00 33

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Základní kategorie nad 30 000 Kč – Intel 3. Základní kategorie nad 30 000 Kč – společné věci 4. Základní kategorie nad 30 000 Kč – AMD 5. Střední kategorie nad 50 000 Kč – Intel
6. Střední kategorie nad 50 000 Kč – společné věci 7. Střední kategorie nad 50 000 Kč – AMD 8. Nejvyšší kategorie nad 70 000 Kč – Intel 9. Nejvyšší kategorie nad 70 000 Kč – společné věci 10. Nejvyšší kategorie nad 70 000 Kč – AMD

Po roční pauze dané hlavně neutěšenou situací na trhu vám opět přinášíme náš přehled věnovaný doporučeným herním počítačovým sestavám. Nacházíme se zrovna v přelomovém období, kdy na trh postupně přichází nové zásadní produkty snad ve všech kategoriích. Tím nastává dilema, zda využít výhodných cen dosluhujících produktů, nebo raději vsadit na perspektivní novinky.

Reklama

Rok uběhl jako voda a Vánoce jsou takřka za dveřmi. S nimi máme příležitost udělat radost sobě nebo svým blízkým nějakým dárkem, například v podobě zbrusu nové počítačové sestavy. Pokud zrovna neřešíte existenční problémy a otázku, kde vůbec vzít na zálohy u rostoucích cen energií, můžete se ve výběru dárku inspirovat tímto přehledem doporučených herních počítačových sestav.

Vloni jsme v tuto dobu čelili zcela absurdní situaci na trhu s grafickými kartami, které jsou zásadní komponentou pro každý herní počítač. Grafiky se tenkrát staly absolutně nedostatkovým zbožím, na což trh přirozeně zareagoval jejich drastickým zdražením. Důvodem dlouhodobé nedostupnosti bylo masové využití grafických karet pro těžbu kryptoměn a skupování většiny produkce těžaři přímo od výrobců. Tato situace přetrvávala až přibližně do poloviny tohoto roku, kdy pokles atraktivity těžby znamenal pokles zájmu o koupi grafické karty a současné obnovení jejich nabídky v obchodech.

Obnovení nabídky sebou logicky přineslo i dlouho očekávaný pokles cen grafických karet, který lze však označit jen za velmi pozvolný a dosud ne zcela dostatečný. Popsaná situace z minulého roku bohužel zanechala na trhu již nesmazatelné stopy. Zákazníci svým zájmem o koupi nesmyslně předražených grafik výrobcům totiž ukázali, že jsou za vytouženou kartu schopni utratit dříve zcela nemyslitelnou finanční částku.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato zkušenost nyní výrobcům umožňuje posunout cenovou laťku o kus výše. Aktuálním příkladem mohou být nejnovější modely grafické karty nVidia RTX 4090, jejichž ceny začínají na hladině 50 tisíc korun a u luxusnějších modelů překračují dokonce částku 60 tisíc. Dalo by se dlouze diskutovat o smysluplnosti takové investice, o poměru ceny a výkonu, nebo třeba o praktické využitelnosti tohoto výkonu, ale toto není cílem dnešního přehledu. 

Každopádně, pokud se vloni našli zákazníci neváhající utratit 50 tisíc za uměle předraženou kartu, která za dvacetitisícový příplatek nenabízela jakoukoliv přidanou hodnotu, tak se i letos patrně najdou podobní zákazníci ochotní utratit 60 tisíc za novou grafiku, tentokrát i s podstatně vyšším výkonem.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Je zřejmé, že nenávratně pryč je doba, kdy jsme v našem magazínu doporučovali herní sestavy nejvyšší kategorie v cenové hladině okolo 40 tisíc korun (přehled zima 2019), případně v hladině okolo 60 tisíc korun (přehled zima 2020). 

Obávám se, že nás čeká spíše doba nuceného zvyšování finančních limitů, jak tomu bylo například v loňském roce, kdy se nejvyšší kategorie vyšplhala na nevídanou hladinu 80 tisíc korun (přehled podzim 2021). Ovšem nemusí tomu tak být zcela nezbytně. Ceny komponent do velké míry ovlivňují i sami zákazníci svou ochotou k utrácení. Pokud se začnou chovat racionálněji a přestanou předražené grafiky kupovat, jejich cena půjde určitě dolů.

Koncepce přehledu sestav

Koncepce tohoto přehledu herních počítačových sestav navazuje na zjednodušenou verzi bez obsáhlých tabulek s technickými parametry jednotlivých komponent, které jsem již dříve nahradil hypertextovými odkazy a průvodním textem s nejdůležitějšími údaji, případně obecným zdůvodněním výběru. Pokud některou z komponent použiji znovu v navazující kategorii, již se s podrobnějším popisem neopakuji.

Částečné zklidnění situace na trhu s grafickými kartami mně oproti bláznivé minulosti roku 2021 umožnilo snížit cenové hladiny, vzájemně odlišující jednotlivé kategorie sestav, a to z předchozích 40, 60 a 80 tisíc korun na 30, 50 a 70 tisíc korun. V případném vytvoření nižší cenové kategorie nevidím příliš smysl, neboť nám obdobný výkon nabídnou herní konzole Sony PlayStation 5 a Microsoft Xbox Series X

Obdobně nevidím smysl ani ve vytvoření jakékoliv vyšší cenové kategorie; z nejdražší sestavy snadno vytvoříte stroj vyšší cenové kategorie sami tím, že grafickou kartu vyměníte za výkonnější a podstatně dražší model.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Tradičně si pomocí samostatných kapitol ve všech cenových kategoriích představíme sestavy na procesorových základech Intel a AMD. Stejné komponenty použité u sestav obou výrobců jsem v rámci dané kategorie sloučil do jediné společné kapitoly.

Doporučené sestavy jsem v každé z cenových kategorií tradičně rozdělil na levnější a dražší variantu. Levnější variantu A navrhuji tak, aby se co nejvíce přiblížila výchozí částce v dané kategorii. Přitom nejsem touto částkou přímo vázán a v odůvodněných případech se od ní mohu v nezbytně nutné míře odchýlit. V této variantě obecně upřesňuji dosažení maximálního herního výkonu na úkor výbavy. Cílem rozhodně není úspora nákladů za cenu použití komponent s pochybnou výbavou či kvalitou.

Dražší varianta B se bude pořizovací cenou pohybovat někde v intervalu mezi cenou levnější varianty sestavy a horním limitem příslušné kategorie daným výchozí částkou kategorie následující. Cena zde není tím rozhodujícím kritériem. Cílem je dosažení maximálního herního výkonu a současně optimální výbavy. Rozdíly mezi variantami A a B budou například v použití lépe vybavených základních desek, rychlejších modulů RAM a disků, účinnějších chladičů a napájecích zdrojů, a také luxusnějších skříní.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

U doporučených grafických karet uvádím v tabulce pro srovnání jejich přibližný výkon v osmi populárních hrách a v jednom syntetickém benchmarku. Výkon byl změřen u výchozích referenčních modelů grafických karet na testovací sestavě s 16jádrovým procesorem Ryzen 9 5950X (16j/32vl), a proto jej označuji pouze jako orientační. Nereferenční verze v OC variantách mohou být samozřejmě o něco výkonnější.

Nebojte se jednotlivé doporučené komponenty kombinovat. Snažil jsem se vybírat takové komponenty, které obstojí i ve vyšší kategorii, než ve které byly představeny. Jediným rizikem je to, že u nevyvážených kombinací může dojít k omezení využití některých speciálních funkcí komponent nebo možnosti maximálního taktování. Zcela bez rizika (kromě možné kolize velkého chladiče procesoru s menší skříní) by mělo být alternativní použití komponent z vyšší kategorie v kategorii nižší.

Ceny komponent uvedené v tabulkách odpovídají stavu v obchodě CZC dne 13. 10. 2022.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama