Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022 | Kapitola 3

Petr Kupský

Petr Kupský

19. 10. 2022 18:00 33

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Základní kategorie nad 30 000 Kč – Intel 3. Základní kategorie nad 30 000 Kč – společné věci 4. Základní kategorie nad 30 000 Kč – AMD 5. Střední kategorie nad 50 000 Kč – Intel
6. Střední kategorie nad 50 000 Kč – společné věci 7. Střední kategorie nad 50 000 Kč – AMD 8. Nejvyšší kategorie nad 70 000 Kč – Intel 9. Nejvyšší kategorie nad 70 000 Kč – společné věci 10. Nejvyšší kategorie nad 70 000 Kč – AMD

Po roční pauze dané hlavně neutěšenou situací na trhu vám opět přinášíme náš přehled věnovaný doporučeným herním počítačovým sestavám. Nacházíme se zrovna v přelomovém období, kdy na trh postupně přichází nové zásadní produkty snad ve všech kategoriích. Tím nastává dilema, zda využít výhodných cen dosluhujících produktů, nebo raději vsadit na perspektivní novinky.

Reklama

Do této kapitoly jsem vyčlenil popis všech komponent, které u doporučených sestav výchozí kategorie najdeme společně na procesorovém základu Intel i AMD.

Operační paměť RAM

Obě procesorové platformy dokážou výkonnostně profitovat použitím rychlejších paměťových modulů s co nejnižší latencí. V obou případech se také můžeme pokusit o přetaktování těchto modulů. Hledal jsem tedy takové moduly, které tyto požadavky splňují současně s adekvátní pořizovací cenou.

V případě levnějších variant obou sestav jsem nakonec vybral cenově dostupnou dvojici modulů DDR4 Kingston Fury Renegade o kapacitě 2× 8 GB, s garantovanou pracovní frekvencí 3600 MHz, latencí CL 16 a zárukou v délce 10 let. Není vyloučeno, že v hotové sestavě nám při troše štěstí umožní ještě další zvýšení taktů. Při výběru vhodného vzduchového chladiče procesoru je třeba zohlednit trochu vyšší pasivní chladič modulů, který s nimi může kolidovat. Často ale stačí posadit ventilátor o nějaká tři žebra výše.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

U dražších variant sestav Intel a AMD jsem zvolil DDR4 moduly Patriot VIPER Steel 2× 8 GB se stejnou rychlostí 3600 MHz, avšak s podstatně nižší latencí CL14. Potenciál pro případné další taktování při zvýšení latencí je zde zřejmý, ale raději bych zůstal u těch nízkých latencí, kterých se většině ostatních modulů nepodaří dosáhnout. Také v tomto případě je nutné počítat s vyšším pasivním chladičem modulů.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Prakticky za stejnou cenu lze zakoupit DDR4 moduly Patriot VIPER Steel běžící na vyšší frekvenci 4000 MHz při vyšší latenci CL16. Tyto moduly jsem zahrnul do tabulky alternativních komponent. Je to současně rychlost, na kterou bychom se mohli dostat po přetaktování výše doporučených modulů s latencí CL14. Opačná cesta snižování latenci však bývá většinou málo pravděpodobná. Proto bych osobně preferoval moduly se standardně nižší latencí.

Celkový objem paměti 16 GB lze v současné době považovat za takové výchozí akceptovatelné minimum, které by bylo vhodné při první příležitosti zdvojnásobit. Pokud jste ochotni do toho jít hned, tak lze doporučit dvojici 16GB modulů, které si představíme v následující vyšší kategorii sestav.

Disky SSD a HDD

U doporučených herních sestav tradičně osazuji jen samotný SSD, jehož kapacita se meziročně dvojnásobně zvedla z původních 500 GB až na nynějších 1000 GB. S terabajtem prostoru si bohatě vystačíme pro instalaci operačního systému a aplikací po celou dobu životnosti sestavy a i přes zvyšující se velikost instalačních souborů moderních her se nám jich pár na disk vejde také. Každopádně doporučím pozdější koupi dalšího disku s větší kapacitou (klidně i pomalejšího a levnějšího), který by bylo možné hrám vyhradit.

Zastávám názor, že SSD obecně nebývá limitujícím prvkem, který by omezoval herní výkon sestavy, takže se v této nejnižší kategorii můžeme spokojit i s těmi levnějšími disky na trhu. Tentokrát už budeme vybírat mezi disky podporujícími rozhraní PCIe 4.0, které vesměs dosahují mnohem vyšších přenosových rychlostí než disky předchozí generace 3.0, takže nedostatkem výkonu určitě trpět nebudeme.

To je také důvod, proč jsem u obou cenových variant zůstal u jediného disku Kingston SSD KC3000, který současně patří mezi nejlevnější na trhu. Jedná se o formát M.2 2280, s kapacitou 1024 GB a rozhraním NVMe PCIe Gen 4.0 ×4. Disk používá paměťové buňky NAND 3D TLC a kontrolér Phison E18. Výrobce udává rychlost zápisu/čtení až 7000/6000 MB/s, 900000/1000000 IOPS, životnost 800 TBW, MTBF 1,8 milionů hodin a záruku 5 let. Disk je vybaven jen tenkým pasivním hliníkovým chladičem s grafenem a bude se tak hodit do primárního slotu M.2 u doporučených desek, které jsou opatřeny přídavným kovovým chladičem.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Do tabulky alternativních komponent jsem přidal ještě dvojici obdobných SSD disků s ještě delší životností, ale zároveň s o něco vyšší cenou. Prvním z nich je Seagate FireCuda 530, což je opět disk formátu M.2 2280, s kapacitou 1024 GB, rozhraním NVMe PCIe Gen 4.0 ×4, paměťovými buňkami NAND 3D TLC a kontrolérem Phison E18. Výrobce u něj udává rychlost zápisu/čtení až 7300/6000 MB/s, 800000/1000000 IOPS, životnost 1275 TBW, MTBF 1,8 milionů hodin a záruku 5 let.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhým alternativním diskem je Kingston SSD FURY Renegade, který má prakticky stejné parametry jako výše představený disk Seagate, nebudu je tedy opisovat. Jediným rozdílem je životnost disku udávaná hodnotou 1000 TBW.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě požadavku na uložení velkého objemu dat lze sestavu doplnit o klasický disk s magnetickým záznamem, případně o další SSD s větší kapacitou. Do tabulky alternativních komponent jsem proto doplnil 3,5" 4TB disk Western Digital Blue v provedení se šindelovým SMR záznamem (WD40EZAZ).  Tento disk běží sníženou rychlostí 5400 ot./min., takže nabízí velmi kultivovaný a energeticky nenáročný provoz bez rušivého hluku.

Pokud dlouhodobě sledujete nabídku mechanických disků na našem trhu, tak vám určitě neušlo, že z trhu postupně vymizely bezproblémové modely disků s klasickým CMR zápisem. Místo nich máme k dispozici SMR disky, které mohou mít ze svého principu při určitém způsobu používání problémy s rychlostí. Nejjednodušším poznávacím znakem SMR disku je velký objem vyrovnávací paměti (obvykle 256 MB), kterou disk ke své funkci nutně potřebuje. Klasické CMR disky měly paměť poloviční, nebo ještě menší v případě starších modelů.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Připomínám, že SMR model WD Blue WD40EZAZ prošel našim redakčním testem a jako kapacitní úložiště po boku rychlého SSD jej lze doporučit. Výkonová omezení vyplývající z principu šindelového záznamu se projeví až v případě extrémně vysoké zátěže.

Grafické karty

Po opadnutí šílenství okolo těžby virtuálních měn se ceny grafických karet pomalu dostávají do hladin, kde se měly původně pohybovat. My zákazníci jsme ovšem svou ochotou kupovat grafické karty za několikanásobné ceny od překupníků ukázali výrobcům, že trh snese mnoho a že se nemusí v cenotvorbě nijak omezovat. Sami jsme si nasadili hranici akceptovatelnosti hodně vysoko a dolů to půjde jen velmi těžko.

Grafické karty tak jsou a nadále budou jednoznačně nejdražší položkou herní počítačové sestavy, která bude rozhodujícím kritériem pro zařazení sestav do jednotlivých kategorií. Kdeže jsou doby, kdy náš přehled doporučených herních sestav začínal kategorií s cenou do 12 tisíc korun. Současné grafické karty jsou sice mnohem výkonnější, ale jejich konstrukční náročnost se až tak markantně nezvýšila. Kromě vysokých marží se však výrobcům postupem času zvedly ceny všech vstupů, takže do cenových poměrů panujících na trhu před několika roky se už asi nikdy nevrátíme.

Minule jsem do přehledu doporučených sestav uvedl pouze obecné označení modelové řady grafických karet s fiktivní cenou, která se mohla ve výsledku pohybovat výše či níže. Dnes mně situace již umožnila vybrat konkrétní modely grafických karet, které jsem však primárně vybíral podle aktuálně nejnižší ceny. Na pozici nejlevnější grafické karty dané kategorie se však modely různě střídají, takže má volba asi nebude s odstupem času nejvýhodnější. Proto se při výběru konkrétního modelu řiďte pouze doporučenou kategorií a aktuální nabídkou v obchodech.

Pro výchozí cenovou kategorii počítačových sestav doporučuji vybírat mezi grafickými kartami Nvidia GeForce RTX 3060 Ti a AMD Radeon RX 6700 XT, které nabízí srovnatelný herní výkon na slušné úrovni pro hraní ve 2K. Alternativní volbou pro tuto kategorii budou výkonnější grafiky GeForce RTX 3070 a Radeon RX 6750 XT. Nižší modely (GeForce RTX 3060, Radeon RX 6600 XT) se nevyplatí s ohledem na jejich relativně slabší výkon, ale nijak zvlášť nižší ceny.

Do levnější varianty sestavy jsem osadil grafickou kartu Sapphire PULSE RADEON RX 6700 XT 12G, která byla v době přípravy přehledu o pár korun levnější, než konkurenční GeForce. Karta dvorního výrobce AMD je opatřena dvouventilátorovým chladičem, vybavena 12 GB pamětí GDDR6 a její jádro běží až na frekvenci 2581 MHz.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

V tabulce orientačního výkonu v novějších titulech za použití DX12 Radeon většinou poráží konkurenční GeForce, výjimkou je herní RayTracing, v němž však obě doporučené grafiky podávají horší a prakticky nehratelné výsledky. Pokud ale hrajete převážně novější hry, které podporují DLSS, bude mít smysl sáhnout spíše po GeForce RTX 3060 Ti.

Dražší variantu sestavy jsem pak osadil grafickou kartou PALiT GeForce RTX 3060Ti Dual ve dvouventilátorovém provedení. V tomto případě se musíme spokojit s 8 GB pamětí GDDR6 a frekvencí jádra do 1695 MHz.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Do tabulky alternativních komponent jsem přidal dvě výkonnější grafické karty. Tou první je Sapphire NITRO+ RADEON RX 6750 XT v parádním 3ventilátorovém provedení. Tato karta je vybavena 12 GB pamětí GDDR6 a její jádro běží až na frekvenci 2554 MHz.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Tříventilátorovým chladičem je vybavena i druhá alternativní grafická karta PALiT GeForce RTX 3070 GamingPro. Tato grafika má k dispozici 8 GB pamětí GDDR6 a její jádro běží na frekvenci až 1725 MHz.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Napájecí zdroje

Dávno je pryč doba, kdy jsme se v případě herní sestavy mohli spokojit s napájecím zdrojem o výkonu 500 W. Není žádným velkým překvapením, že s rostoucími výkony procesorů a grafických karet roste i jejich energetická náročnost. Naše doporučené sestavy byly na tuto situaci naštěstí připraveny a již vloni jsme jako základ navrhovali použití napájecího zdroje s výkonem alespoň 750 W. Letos tomu nebude jinak a sestavy opět vybavíme lehce naddimenzovaným zdrojem.

Obě varianty sestavy jsem osadil osvědčeným napájecím zdrojem Seasonic Focus GX o výkonu 850 W s certifikací 80Plus Gold a s modulární kabeláží. Jeho jediná 12V větev poskytne nejvyšší proud 70 A s účinností většinou nad hranicí 90 %. Kompaktní konstrukce s hloubkou 140 mm využívá japonské kondenzátory. Fluidní ložiska 120mm ventilátoru zajistí jeho tichý provoz, až do 30% zátěže lze ventilátory volbou ECO módu zcela vypnout. Na zdroj je poskytována záruka v délce 10 let.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítačové skříně

Výběr počítačových skříní jsme už několik let nezměnili, takže to nyní napravíme. Opět budu vybírat mezi skříněmi, které prošly našimi testy a máme tak prověřenu jejich kompatibilitu s ostatními komponenty sestavy.

Pro levnější variantu sestavy jsem vybral skříň Fractal Design Pop Air White TG Clear Tint, což je střední ATX model řady Pop v provedení s prodyšným čelem, zajišťujícím volný průchod chladicího vzduchu. Tento model je k dispozici v devíti barevných variantách, z nichž jsem zvolil neutrální bílou. V základu je skříň vybavena trojicí kultivovaných 120mm ventilátorů, za příplatek lze zvolit variantu skříně s ARGB ventilátory. Zajímavostí skříně je šikovně ukrytá šachta pro 5,2“ optickou mechaniku. Našim redakčním testem prošla o něco větší varianta Pop XL Air a menší varianta Pop Mini Air.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Dražší variantu sestavy jsem umístil do atraktivní skříně be quiet! Pure Base 500FX, která taktéž prošla našim redakčním testem v letošním srpnu. Tato skříň nabízí velmi dobrý poměr ceny ku standardně obsažené výbavě, která zahrnuje například čtveřici velmi tichých ARGB ventilátorů a k tomu ještě zdvojený pásek LED na čele, nechybí ani interní řídicí jednotka. Rozhodujícím faktorem pro volbu této skříně je její velmi účinné a kultivované chlazení.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Do tabulky doporučených doplňků jsem kromě operačního systému vybral také základní periferie, které si nyní představíme.

Myš a klávesnice

Při provozování počítačové sestavy se rozhodně neobejdeme bez vhodné klávesnice a myši. V této souvislosti však není snadné doporučit přímo konkrétní model dané periferie. Je to totiž velmi subjektivní záležitost. Na jedné straně máme uživatele, kteří se spokojí i s lacinými produkty a nevadí jim častější obměna, zatímco na druhé straně stojí uživatelé, kteří si rádi připlatí za produkt s dlouhou životností. Aby to nebylo jednoduché, zásadní roli zde hraje také ergonomie a fyzické předpoklady samotných uživatelů. Neznám tedy konkrétní produkt, který by vyhověl všem uživatelům.

S přihlédnutím k výše uvedenému jsem pro účely tohoto přehledu vybral periferie vyšší střední třídy s cenovkou okolo tisícovky, které bych si v případě koupě nové počítačové sestavy i já sám pořídil. Účelem zahrnutí periferií do výběru součástí nové herní sestavy je zejména upozornění na skutečnost, že zakoupením základní „bedny“ sestavy nám pořizovací náklady zdaleka nekončí.

V dnešní době, kdy není problém sehnat i levnější bezdrátové myši s krátkou odezvou, bych si počítačovou myš s pevným přívodním kabelem už nekupoval. Myš používám na poměrně velké podložce, takže pracuji s velkým rozletem a sebekvalitnější kabel je pak otravný. Velice rychle jsem si tak zvykl na bezdrátové myši, jejichž výhody oceňuji vždy, když jsem je občas nucen připojit kabelem k napájení vestavěné baterie. Kvalitní baterie však naštěstí dokázaly dobu pohodlného bezdrátového provozu výrazně prodloužit.

Pro obě varianty sestavy jsem tedy vybral bezdrátovou myš Logitech G305. Tato myš, vyráběná v šesti barevných variantách, dokáže s jedinou baterií typu AA pracovat až 250 hodin (neumožňuje nabíjení kabelem). Její optický senzor umí pracovat s rozlišením v rozsahu 200 - 12 000 dpi, vestavěná paměť umožňuje uložení pěti profilů. Krátká odezva 1 ms (1000 Hz) přijde vhod při hraní akčních her, ale i při práci. K myši doporučuji přikoupit pro výměnu akumulátorové baterie typu AA s nabíječkou. Těsně před dokončením tohoto přehledu myš výrazně zdražila.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Také v případě klávesnice se obě varianty sestavy spokojí s jediným modelem CZC.Gaming Guardian. Jedná se o cenově dostupnou mechanickou herní klávesnici se spínači Kailh Red s životností cca 70 milionů stisků a s konfigurovatelným RGB podsvícením. Součástí klávesnice je i příjemná magnetická opěrka zápěstí. V případě klávesnice, která nám celou dobu leží ve stejné poloze na stole, nebude vadit, že je k počítači trvale připojena kabelem. Odpadá tak starost o nabíjení baterií. Doporučená klávesnice letos v únoru prošla našim redakčním testem, v němž uspěla v konkurenci dalších tří klávesnic.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitory

Pro zobrazení výstupu grafických karet obou variant doporučených sestav jsem vybral cenově dostupný monitor GIGABYTE G27Q s plochou obrazovkou velikosti 27 palců s QHD rozlišením 2‎560 × 1440 pixelů, 8bitovou technologií IPS, obnovovací frekvencí 144 Hz, odezvou 1 ms a podporou funkce FreeSync Premium. Kromě kvalitního obrazu vyniká tento monitor také v možnostech polohování jeho stojanu.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Do tabulky alternativních komponent jsem přidal ještě jeden monitor, který bude vhodný pro uživatele, co nemají problémy s prohnutými obrazovkami. Monitor Dell S2722DGM má totiž prohnutou obrazovku s panelem VA o velikosti 27 palců s QHD rozlišením 2‎560 × 1440 pixelů, obnovovací frekvencí 165 Hz, odezvou 2 ms a s podporou funkce FreeSync Premium.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Reproduktory

K počítačovým sestavám výchozí kategorie jsem až dosud pravidelně doporučoval reproduktorovou sestavu Creative Labs Gigaworks T20 Series II v provedení 2.0, která ovšem už prakticky zmizela z nabídky obchodů. Musel jsem se tedy poohlédnout po něčem novém, co by nabídlo obdobný poměr kvality a ceny.

Nakonec jsem takový produkt našel opět v nabídce Creative Labs. Reproduktorová soustava Creative Pebble Plus 2.1 disponuje slušným parametry a pohledným designem za málo peněz, ale nabízí jen to základní. Dvojice satelitů se subwooferem je napájena pouze skrze počítačový výstup USB (nemá vlastní zdroj), takže neoslní svým výkonem 8 W RMS. Mnohem lépe však zní frekvenční rozsah 50 Hz až 20 kHz. Ovládání hlasitosti je umístěno na jednom ze satelitů. Nastavení vyvážení, basů a výšek je možné řešit pouze softwarově. A soustava není ani vybavena konektorem pro připojení sluchátek.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz

Operační systém

K nové počítačové sestavě patří samozřejmě nejnovější operační systém, který poskytne potřebnou podporu moderním komponentům. V tuto chvíli se jedná o operační systém Windows 11. Do tabulky doporučených doplňků jsem tedy přidal lokalizovanou přenosnou licenci Microsoft Windows 11 Home CZ 64-bit USB Flash Drive, distribuovanou na USB Flash disku. Pokud někdo nebude chtít si zajít do obchodu pro fyzickou distribuci, může si za stejnou částku zakoupit pouze elektronickou variantu. Zjistil jsem také, že nepřenosná OEM verze se prodává za podobnou cenu, takže se nevyplatí.

Velký průvodce výběrem herní PC sestavy – podzim 2022
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama