Doporučené herní PC sestavy – podzim 2021
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené herní PC sestavy – podzim 2021

Doporučené herní PC sestavy – podzim 2021

Petr Kupský

Petr Kupský

24. 9. 2021 18:30 24

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Základní kategorie nad 40 000 Kč – Intel 3. Základní kategorie nad 40 000 Kč – společné věci 4. Základní kategorie nad 40 000 Kč – hotovky Intel 5. Základní kategorie nad 40 000 Kč – AMD 6. Základní kategorie nad 40 000 Kč – hotovky AMD 7. Střední kategorie nad 60 000 Kč – Intel 8. Střední kategorie nad 60 000 Kč – společné věci
9. Střední kategorie nad 60 000 Kč – AMD 10. Střední kategorie nad 60 000 Kč – hotovky AMD 11. Nejvyšší kategorie nad 80 000 Kč – Intel 12. Nejvyšší kategorie nad 80 000 Kč – společné věci 13. Nejvyšší kategorie nad 80 000 Kč – hotovky Intel 14. Nejvyšší kategorie nad 80 000 Kč – AMD 15. Nejvyšší kategorie nad 80 000 Kč – hotovky AMD 16. Periferie

Po delší odmlce vám opět přinášíme přehled věnovaný doporučeným herním počítačovým sestavám, které lze v současné době s určitými komplikacemi pořídit. Nebude to však pro každého. Pokud se řídíte ponejvíce rozumem, přemýšlíte ekonomicky a dokážete potlačit své touhy, tento článek raději nečtěte, nový počítač si nepořizujte a rovnou si udělejte dva roky prázdnin bez počítačových hrátek.

Reklama

Z našeho dříve pravidelného čtvrtletního přehledu doporučených herních počítačových sestav se v posledních letech stal pouhý občasník. Četnost vydání nových dílů nejprve ovlivňovala pomalá obměna trhu s počítačovými komponenty, kterou v posledním roce nahradila absurdní situace okolo možnosti zakoupení prakticky jakékoliv herní grafické karty, bez níž se prostě neobejdeme. Takže od vydání posledního přehledu doporučených herních PC sestav pro zimu 2020 už uběhlo dlouhých deset měsíců.

Když mě z redakce žádali o vyhotovení aktuálního přehledu, byl jsem v rozpacích, jakou formou bych jej měl pojmout. Jestli se mám nadále zabývat výběrem samostatných komponent, nebo se raději zaměřit na porovnání již hotových sestav, případně na posouzení nabídky vhodných herních notebooků, konzolí, mobilů či jiných prostředků. Měl jsem sto chutí obrátit náš přehled vzhůru nohama a zaměřit se na argumenty a důvody, které hovoří proti pořízení jakékoliv herní počítačové sestavy. To bych měl ale moc jednoduché.

Na pořízení nového herního počítače z jednotlivých komponent podle vlastního výběru je totiž stále velmi nevhodná doba (prakticky od loňského podzimu). Hlavním důvodem je dlouhodobě přetrvávající nedostatek grafických karet, jejichž ceny se postupně vyšroubovaly do dříve nepředstavitelných výšin. Stále nedokážu pochopit, že se najdou zákazníci, ochotní utratit 20 tisíc korun za grafickou kartu střední třídy, nebo 30 tisíc za vyšší a více než 40 tisíc za nejvyšší třídu.

Doporučené herní PC sestavy – podzim 2021
i Zdroj: PCTuning.cz

V podobných cenových relacích jsme ještě v lednu 2020 doporučovali kompletní počítačové sestavy, byť měly o generaci starší karty citelně nižší herní výkon. 

Letos tak začínáme u nejnižší kategorie sestav střední třídy s hladinou nad 40 tisíc korun, na níž jsme tehdy končili top sestavami. Při výběru vhodných komponent se dostáváme do situace, kdy vzájemné porovnávání produktů, jejich vlastností a ceny začíná ztrácet na důležitosti. V případě nedostupných grafických karet jsme odkázáni na to, co se nám podaří zachytit dřív, než to koupí jiní. U ostatních komponent lze vybírat ze širší nabídky, ale v porovnání s cenou, kterou musíme zaplatit za grafiku, je již prakticky zbytečné dlouze přemýšlet o tom, na kterém produktu lze nějakou tu ušmudlanou stovku ušetřit.

Hraní her na klasickém počítači se tak stává docela nákladnou zábavou. Dovolím si tvrdit, že to bude čím dál více zákazníků táhnout k herním konzolím. Nejnovější herní konzole Sony PlayStation 5 a Microsoft Xbox Series X využívají výkonné osmijádrové procesory AMD Zen 2 s integrovanou grafikou RDNA 2, s níž si lze standardně užívat her na velké obrazovce televizoru v rozlišení 4K. Přitom za cenu nelevnější počítačové sestavy, kterou si  v následujících kapitolách představíme, lze pořídit konzoli (13500 Kč) a k tomu televizor s pořádnou uhlopříčkou, nějaký soundbar pro hutný zvuk a možná zbydou korunky i na pár her. S konzolí také snadno vstoupíte do světa virtuální reality.

Doporučené herní PC sestavy – podzim 2021
i Zdroj: PCTuning.cz

Takže pokud máte v kasičce jen pár desítek tisíc, zapomeňte na nákup herního počítače a přemýšlejte o tom, kam zavěsíte druhý televizor pro vaši novou konzoli. Pro ty z vás, kteří jste ochotni investovat více, se v dalších kapitolách pokusím nabídnout představu, z čeho si v současné svízelné době můžete kýženou počítačovou sestavu složit. Navíc se podíváme na nabídku hotových sestav, které jsou aktuálně nejsnazší cestou, jak se dostat k hernímu počítači bez dlouhého čekání. Ve všech případech ale počítejte s tím, že pohled na výsledné ceny vám může způsobit nevolnost.

Koncepce přehledu sestav

Koncepce tohoto přehledu herních počítačových sestav navazuje na předchozí zjednodušenou verzi bez obsáhlých tabulek s technickými parametry jednotlivých komponent, které jsem nahradil hypertextovými odkazy a průvodním textem s nejdůležitějšími údaji, a také obecným zdůvodněním výběru. Pokud některou z komponent použiji znovu v navazující kategorii, již se s podrobnějším popisem neopakuji.

Absurdní ceny grafik mě přinutily opětovně navýšit cenové hladiny, odlišující jednotlivé kategorie sestav, na 40, 60 a 80 tisíc korun. Tradičně si představíme sestavy na procesorových základech Intel a AMD ve všech cenových kategoriích pomocí samostatných kapitol. Stejné komponenty použité u sestav obou výrobců jsem pak v rámci dané kategorie sloučil do jediné společné kapitoly.

Doporučené sestavy jsem v každé z cenových kategorií opět rozdělil na levnější a dražší variantu. Levnější variantu A navrhuji tak, aby se co nejvíce přiblížila výchozí částce v dané kategorii. Přitom nejsem touto částkou přímo vázán a v odůvodněných případech se od ní mohu v nezbytně nutné míře odchýlit. V této variantě obecně upřesňuji dosažení maximálního herního výkonu na úkor výbavy. Cílem rozhodně není úspora nákladů za cenu použití komponent s pochybnou kvalitou.

Dražší varianta B se bude pořizovací cenou pohybovat někde v intervalu mezi cenou levnější varianty sestavy a horním limitem příslušné kategorie, daným výchozí částkou kategorie následující. Cena zde není tím rozhodujícím kritériem. Cílem je dosažení maximálního herního výkonu a současně optimální výbavy. Rozdíly mezi variantami A a B budou například v použití lépe vybavených základních desek, větší kapacity RAM a disků, účinnějších chladičů a luxusnějších skříní.

Doporučené herní PC sestavy – podzim 2021
i Zdroj: PCTuning.cz

U doporučených grafických karet uvádím v tabulce pro srovnání jejich přibližný výkon v devíti populárních hrách. Výkon byl změřen u výchozích referenčních modelů grafických karet na testovací sestavě s 8jádrovým procesorem Intel i9 9900K, a proto jej označuji pouze jako orientační. Nereferenční verze v OC variantách mohou být samozřejmě o něco výkonnější.

Nebojte se jednotlivé doporučené komponenty kombinovat. Snažil jsem se vybírat takové komponenty, které obstojí i ve vyšší kategorii, než v níž byly představeny. Jediným rizikem je to, že u nevyvážených kombinací může dojít k omezení využití některých speciálních funkcí komponent, nebo možnosti maximálního taktování. Zcela bez rizika (kromě možné kolize velkého chladiče procesoru s menší skříní) by mělo být alternativní použití komponent z vyšší kategorie v kategorii nižší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama