Velký test 2.0 a 2.1 reproduktorů do 1500 korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký test 2.0 a 2.1 reproduktorů do 1500 korun

Velký test 2.0 a 2.1 reproduktorů do 1500 korun | Kapitola 4

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

7. 9. 2010 02:00 46

Seznam kapitol

1. Představení osmi statečných 2. Creative Gigaworks T20 Series II 3. Evolve Blues R220 4. Genius SP-HF2.0 1800A 5. Creative Inspire S2 6. Emgeton iXSOUND11
7. Logitech Z-323 8. Modecom MC-2110 9. Philips SPA2360/10 10. Vyhodnocení 2.0 setů 11. Vyhodnocení 2.1 setů a závěr

Stereo a 2.1 sety patří mezi nejpopulárnější volbu, ale v ceně do 15 stovek je na trhu opravdu velká nabídka. My jsme vybrali nejzajímavější 3 zástupce 2.0 a 5 modelů 2.1 sestav od nejznámějších nebo nejpopulárnějších výrobců. Jak velké jsou rozdíly? A jsou v této cenové relaci vůbec nějaké? Odpovědi naleznete v našem testu.

Reklama
Velký test 2.0 a 2.1 reproduktorů do 1500 korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Velký test 2.0 a 2.1 reproduktorů do 1500 korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Tyhle reproduktory mám na mušce už delší dobu a tak jsem na ně byl v reálu docela zvědav. Z celé trojice testovaných 2.0 modelů je tenhle největší. Čili má největší objem i výkon. Menší bráška těchto reproduktorů nese označení Genius SP-HF 1201A a hlavním rozdílem je, že náš testovaný model má v každé bedně o jeden reproduktor navíc (a s tím spojený, již zmíněný, větší objem). Střední měnič, který je tu „navíc“, slouží pro střední pásmo. Dostal skrz výhybku na starost kmitočty přibližně od 500Hz do 7kHz. V reálu to ovšem není tak horké, jak se uvaří. Středy jsou sice o něco lepší, než u ostatních testovaných modelů, ale oproti nějakým dražším a kvalitnějším dvoupásmovkám to lepší není. Přidělení odděleného pásma platí i u výškového tweeteru. A do nejspodnějšího basového putují všechny frekvence bez omezení.

Další menší zajímavostí u středového a basového repra je, že basové má na svém koši perforaci, zatímco středové jí nemá. Ten perforaci nemá proto, aby nedocházelo ke zkreslení zvuku vlivem tlakových pulzů basáku. Ostatně, jednoduché schéma zapojení, včetně vnitřku reproduktorů a detailů basového i středového repro najdete na přiloženém obrázku.

alt

Možná vás stejně jako mě pobaví výrobcem udávaný frekvenční rozsah 20 Hz ~ 20 kHz (u předchozích, menších Evolve, to bylo dokonce 18 Hz ~ 20 kHz), jenže jak jsem psal na začátku, jde o údaj, který je u levnějších reproduktorů naprosto nic neříkající. Zde je tedy extrémně přestřelený zejména na basech, které reálně a poslouchatelně začínají odhadem tak někde u 60 Hz, možná 50 Hz. Dlužno dodat, že z testované trojice 2.0 setů má tento model nejhlubší basy, ale oproti modelu Evolve zase ne úplně radikálně.
Co se týče kvality zvuku a zpracování, situace u Geniusu se má aktuálně bohužel tak, že jsou používány čím dál lacinější součástky, což asi nikoho nepřekvapí. Už dávno se to ví o měničích, jelikož dříve třeba u dnes již legendárního 2.0 modelu SP-HF1250x byly zkrátka kvalitnější, tlustší bylo i „dřevo“, atd. Je to velká škoda, ale nejde o žádné nové objevné zjištění a přesto ještě Genius ve 2.0 nabízí asi nejlepší poměr cena / výkon a u 5.1 vlastně také.

Ale zpět k našemu modelu. V balení není nic zajímavého navíc, snad jen kablík jack > cinch pro připojení k počítači a jednoduchý nákres / manuál pro zapojení. Zapojení je primitivní jako vždy, takže jsem ho měl hotové za minutu, zapnul set vypínačem umístěným na zadní straně, a připojil zvukový kabel do zadní přípojky, která je tvořena klasicky dvěma RCA female konektory. Celkem zajímavé je, že na pravém reproduktoru jsou ještě další dva vstupy – jeden je vzadu, pro 3,5 mm female stereo jack a další vpředu pod ovládacími prvky, opět pro 3,5 mm female stereo jack. Možná zpočátku nabudete dojmu, že můžete připojit tři zařízení naráz a bedny je budou mixovat dohromady, ale to je omyl. Slyšet je vždy pouze jeden vstup a to ten, který má vyšší prioritu. Nejnižší prioritu mají zadní cinche, druhý v pořadí je zadní jack a nejvyšší prioritu má přední jack vstup.

alt

Poslechově jsou Genius SP-HF 1800A ze všech tří 2.0 setů pochopitelně nejvýkonnější a mají také nejvíce basů. Přednesu toho mnoho nechybí, pásma jsou pokryta docela kompletně, ačkoliv ne rovnoměrně . Při detailnějším zkoumání jsou slyšet výkyvy a reproduktory zkrátka některé části nepodávají tak detailně a rovně, jak by bylo ideální. Nejvíc je to asi slyšet na basech, které sice hrají hlouběji, než u modelu Evolve Blues R222, ale jsou zase více blátivé, méně dynamické. Celkově je zvuk u Evolve pevnější, u tohoto Geniusu zase bohatší a silnější. Každý z této dvojice má tedy svá specifika a je jen na vašem uvážení, co vám bude vyhovovat více. Přiznám se, že ani pro mě by to lehké nebylo, ale možná bych se nakonec přiklonil k Evolve, jelikož hrají přesněji. Navíc celková dosažitelná hlasitost bez zkreslení u Genius není oproti Evolve zase o tolik vyšší – maximálně tak 1,5x, nikoliv 2x. Přitom jen znovu zopakuji mou poznámku z úvodu, že při vyšší, jak poloviční hlasitosti, i u tohoto Genius setu dochází ke zkreslení, jež se zvyšuje s dalším zesilování zvuku.

Ve výsledku je Genius SP-HF 1800A za dané peníze volbou, které určitě nebudete litovat. Zvuk neurazí a pokud budete mít štěstí na dobrý kus, nebude se ozývat ani rušivé bručení trafa – známý to problém mnoha Genius reproduktorů. Náš testovaný kus byl v tomto ohledu bez problémů, až tedy na mírný šum, ale ten, jak jsem již zmínil, se vyskytoval v nepatrné hladině u všech testovaných modelů a s vyšším nastavením hlasitosti se naštěstí nezvyšoval.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama