Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Recenze Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB

Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB

Michal Maňák

Michal Maňák

30. 11. 2022 08:30 29

Seznam kapitol

1. Úvod, metodika 2. Kingston Micro SDXC Canvas React Plus 3. Kingston SDXC Canvas Go! Plus 4. SanDisk Extreme PRO SDXC UHS-II 5. SanDisk Extreme PRO SDXC UHS-I
6. SanDisk Extreme PRO microSDXC UHS-I 7. SanDisk Extreme 8. Verbatim Premium microSDXC 9. Transcend UHS-I microSD 300S 10. Tabulkové porovnání, závěry

Důvodů, proč si pořizovat paměťovou kartu, ubývá. V mobilech už je výrobci vidí neradi, popularita digitálních fotoaparátů zažívá pořádný sešup a těch pár lidí, co s sebou na sport vozí GoPro nebo nějakou jinou outdoorovou kameru, popularitu karet nezachrání. Pokud však mezi těch pár výjimek patříte, nebo uvažujete o kameře do auta, mohl by se vám test paměťových karet hodit.

Reklama

Proč vlastně testovat? Paměťové karty mají poměrně přesné značení, co se týče jejich velikostí a rychlostí. Do 2 GB mluvíme o kartách SD, do 32 GB SDHC, do 2 TB se používá označení SDXC a pokud byste narazili na kartu s kapacitou do 128 TB, bude na ní pravděpodobně napsané SDUC. Stranou pak stojí karty SDIO, které svému hostitelskému zařízení propůjčují technologie místo úložiště.

U podporované rychlosti je značení komplikovanější. Nejprve se karty označovaly v násobcích rychlostí mechaniky CD-ROM (150 kB/s).  Následně vnziklo řazení do tříd, kdy Class 2 stíhala sekvenční zápis rychlostí minimálně 2 MB/s, Class 4 uměla 4 MB/s a tak dále až do třídy 10.

Jak rychlosti rostly, přestalo rozdělení do tříd stačit a přikročilo se k tzv. třídám UHS (Ultra High Speed), kdy číslo udává v desítkách MB/s minimální rychlost zápisu. UHS3 tak dokáže data ukládat tempem 30 MB/s.

Takové rychlosti postačují při nahrávání videa ve 4K, ale pro vyšší datové toky už ani to stačit nemusí. Možná i proto třetí způsob značení už indikuje i očekávané použití: video. I Video Speed Class se však drží zažité kombinace písmene a rychlosti. V10 symbolizuje zápis 10 MB/s, nejvyšší používaná rychlost je pak V90, která analogicky zvládá 90 MB/s.

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Aby však situace nebyla příliš přehledná, je třeba koukat i na rozhraní, kterým karta komunikuje se zařízením. U karet SD a microSD potkáte buď UHS-I či HS s jednou řadou pinů, nebo UHS-II a UHS-III, které mají dvě řady pinů. Takové karty jsou použitelné ve čtečce podporující pouze UHS-I, ale nedosáhnou maximální rychlosti. Nejrychlejší je aktuálně rozhraní SD Express s přenosovou rychlostí až 3 938 MB/s (se dvěma linkami PCIe 4.0)

Posledním, a pro většinu uživatelů nejméně podstatným parametrem, je Application Class A1 a A2, které značí počet input a output operací, které karta stihne za sekundu – to je zásadní, zejména pokud má karta fungovat coby paměť pro programy, aplikace a všeobecně pro případy, kdy je zásadní rychlý přístup k náhodným a nijak objemným datům.

Application Class A1 je definována minimálně 1500 IO/s při náhodném čtení a 500 IO/s při náhodném zápisu, třída A2 pak musí zvládat 4000 IO/s při čtení a 2000 IO/s v zápisu.

Jak si ale ukážeme, ne všechny karty deklarovaným údajům dostály. Nikoli ojedinělě se stalo (a pro některé značky u všech testovaných karet), že paměťovka dosáhla jen lehce nadpolovičního výkonu slibovaných parametrů.

Metodika měření

Nejprve pár slov k metodice měření, použitému hardwaru a aplikacím. Každá karta proběhla čtyřmi měřeními. Na PC sestavě jsem výsledky v konzistenci se staršími testy použil měřící utilitky CrystalDiskMark ve verzi 8.0.4 a ATTO Disk Benchmark 4.00.0f2. Test v mobilním telefonu pak probíhal na telefonu Samsung Galaxy S20+ s Exynosem 990 skrz připojenou modulární čtečku Kingston Workflow Station, počítejte však s tím, že čísla naměřená přímo v telefonu se mohou lišit.

O samotné měření se postarala appka SD Card Test od Zoltána Pallagiho. Dříve používanou aplikaci A1 SD Bench si karty taky vyzkoušely, ale jen pro srovnání s první jmenovanou, která zobrazuje detailnější metriky.

Defaultní nastavení Crystal Disk Mark:

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz


Defaultní nastavení ATTO Disk Benchmark:

 Velký test paměťových karet SD a microSD s kapacitou 128 GB
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama