Velký úklid: rozebrání a vyčištění Playstationu 3
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Velký úklid: rozebrání a vyčištění Playstationu 3

Velký úklid: rozebrání a vyčištění Playstationu 3 | Kapitola 6

Dominik Liebezeit

Dominik Liebezeit

29. 12. 2015 03:00 16

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Přehled dostupných verzí 3. Co budeme potřebovat? 4. Demontáž plastů
5. Uvnitř konzole 6. Čištění PS3 a aplikace nové pasty 7. Složení 8. Závěr

V dalším z našich článků věnovaných údržbě hardwaru se podíváme na to jak vyčistit, přepastovat a pokud možno zase složit Playstation 3. O alergii herních konzolí na prach byla zmínka už v minulém díle. Dnešní konzole je nebohým důkazem toho, co dokáže napáchat trocha prachu a rezignace na výměnu teplovodivé pasty.

Reklama

Konečně přichází naše chvíle! Deska před námi leží v celé své kráse, tak se můžeme pustit do práce. Připravíme si náš alkoholový čistič a hygienické štětičky a očistíme oba tepelné štíty CPU a GPU jednotky. Nezapomeňte také desku důkladně vyčistit kartáčkem, nebo vyfoukat stlačeným vzduchem. Přece jenom, k čemu by nám byla nová termální pasta, kdybychom v konzoli nechali nepořádek! Pokud vlastníte konzoli, která podporuje hry PS2, nezapomeňte očistit také čip PS2.

Alkoholový čistič, štětička a čip je jako nový
i Zdroj: PCTuning.cz
Alkoholový čistič, štětička a čip je jako nový

  

S výměnou pasty u PS3 je to poněkud složitější než v případě Xboxu. Playstation totiž obsahuje další termální pastu pod tepelným štítem. Pokud se vám stane, že se konzole výrazně přehřívá, hučí a za čas se vypne, je pravděpodobně vyschlá pasta pod tepelným štítem. Tuto pastu vám v domácích podmínkách nedoporučuji měnit. Tepelný štít je k čipu poměrně pevně přilepen a jediná možnost jak ho sundat je ho odříznout. Na fotce můžete vidět, jak to může dopadnout, když se výměna provede neodborně. Tumoto chudákovi už pomůže jen transplantace CPU (což si můžeme ukázat v dalším díle, budete-li mít zájem). Pravidelným čištěním a výměnu past aspoň mezi tepelným štítem čipu a chladičem by se riziko vyschnutí pasty pod štítem mělo minimalizovat.

Tohle CPU to má za sebou
i Zdroj: PCTuning.cz
Tohle CPU to má za sebou

  

Při čištění konzole nesmíme zapomenout ani na větrák. Odšroubováním tří šroubků chladič uvolníme a vyčistíme.

Sundáme chladič
i Zdroj: PCTuning.cz
Sundáme chladič

  

Nezapomeňte ani na oblast pod chladičem a na žebrování.

Nezapomeňte na oblast pod chladičem
i Zdroj: PCTuning.cz
Nezapomeňte na oblast pod chladičem

  

Už na předchozí fotce si můžete všimnout poněkud pokroucených plastů v okolí chlazení. Tato konkrétní konzole nebyla pravděpodobně nejlépe udržovanou. Spolu se znečištěním se snižovala efektivita chlazení až do míry, kdy vyschla pasta pod tepelným štítem CPU a teploty dosáhly takových hranic, až se z tepla zkroutil, jinak teplotám odolný, plast na chladiči.

Takhle to dopadá, když se o konzoli někdo nestará
i Zdroj: PCTuning.cz
Takhle to dopadá, když se o konzoli někdo nestará

  

Při odstraňování staré termální pasty nesmíme zapomenout ani na chlazení.

  

Čištění chlazení

Nadešel čas aplikovat novou termální pastu. Pastu aplikujeme v dostatečném množství podle doporučení výrobce a rozetřeme vhodným předmětem.

  

Pastu rozetřeme vhodným nástrojem

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama