via-k8t890-asus-prodejni-verze-desky-s-ati-xpress-200-msi-aneb-pcie-pro-amd
Hardware Článek VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD | Kapitola 11

Charles

Charles

1. 3. 2005 00:00 39

Seznam kapitol

1. VIA K8T890 - další čipová sada s PCIe pro AMD 2. Asus A8V-E Deluxe 3. Asus A8V-E Deluxe - BIOS, softwarová výbava 4. MSI RS480M2 5. MSI RS480M2 - BIOS, softwarová výbava 6. MSI K8N SLI Platinum
7. MSI K8N SLI Platinum - BIOS, softwarová výbava 8. Testy zaměřené na výkon procesoru 9. Herní testy 10. Paměťový subsystém a diskový řadič 11. Závěr

Po nedávném představení čipové sady ATi Xpress200P pro Athlony 64 s podporou sběrnice PCIe se nám nedávno naskytla příležitost otestovat chybějícího hráče v této oblasti - a to základní desku postavenou na již dlouho předem ohlášené čipové sadě VIA K8T890. Na tuto příležitost jsme čekali poměrně dlouhou dobu, proto zajisté mnohé z vás zajímá, jak si základní deska z produkce Asusu ve finále v praxi vedla. Společně s tímto jsme měli příležitost se seznámit konečně i s prodejní verzí základní desky postavené na čipové sadě ATi Xpress 200, na což mnozí též čekali. Pojďme se tedy podívat, jak VIA K8T890 obstojí proti konkurenci v podobě nVidie a ATi.

Reklama

Na závěr tu máme rekapitulaci dnešního článku a tím pádem i rekapitulaci současného stavu čipových sad s podporou sběrnice PCI Express pro desktopové procesory AMD. Když jsme se posledně zaobírali touto tématikou, bylo to u příležitosti seznámení se s testovacím vzorkem základní desky postavené na čipové sadě ATi Xpress 200P. Tehdy bylo poukázáno na fakt, že co se týče výkonu, půjde ve finále o plnohodnotného konkurenta (tomu přispívá zejména paměťový řadič, který je u procesorů architektury K8 integrován přímo do jejich jádra) o něco dříve představené a obecně vzato více preferované čipové sadě od nVidie v podobě nForce 4, s kterou jsme se mohli setkat v podání základní desky od Asusu, přičemž šlo o nejvybavenější variantu SLI.

Uběhl již nějaký čas, který s sebou přinesl i nové hráče na tomto poli. Řeč je o řešení od firmy VIA technologies (konkrétně K8T890), které už z principu nemohlo chybět a bylo jasné, že se muselo velice brzy objevit i v praxi (u nás šlo v případě první základní desky s touto čipovou sadou o dnes představený model značky Asus - dostupný již v průběhu Ledna). Původně měl článek pojednávat právě jen o této základní desce s touto čipovou sadou, nicméně později se naskytla příležitost otestovat i základní desku s čipovou sadou ATi Xpress 200 (již prodejní model, který si můžete běžně koupit - navíc jde o verzi s integrovaným grafickým jádrem, čemuž tak v případě testovacího vzorku nebylo). Proto jsem to posléze skloubil dohromady, jelikož si myslím, že svůj účel to takto splní mnohem lépe (proto tedy omluvte, že jsme vám nepřinesli pohled na základní desku s VIA K8T890 v době, kdy začala být dostupná, ale činíme tak až nyní).

Nový počin z dílen VIA technologies jsme měli tedy možnost otestovat v podání základní desky Asus A8V-E Deluxe, přičemž to nepovažuji za zrovna nejmoudřejší vstup na scénu. A to z jednoduchého důvodu. Čipové sady VIA byly obecně vzato vždy zajímavé z hlediska jejich poměru cena/výkon. Mělo by tomu být i nyní v případě K8T890, nicméně dva faktoru tomu v tomto případě základní desky od Asusu brání (tedy relativně - něco jiného je cena čipové sady a posléze cena základní desky, která je na ní postavená).

Jedním faktorem je to, že se jedná o novinku, tudíž její cena nebude v počátcích tak příznivá, jak by se čekalo, přičemž osobně se domnívám, že velice brzy spadne - zejména až se více rozmohou základní desky postavené na čipových sadách nForce 4 a nForce 4 Ultra, které budou za cenu o poznání nižší než nForce 4 SLI (sice se v nabídkách již objevují, ale zatím v malém množství, pakliže vůbec - reálně).

Druhým faktorem je samotný model od Asusu, jelikož se jedná o verzi Deluxe, která je sice opravdu vybavená co se schopností týče (má na sobě integrován i Wi-Fi adaptér), nicméně právě tento fakt způsobuje, že tato základní deska ve finále nepatří zrovna k těm levnějším. První spatření koncové ceny této základní desky by mohlo vést k nepříliš přesnému verdiktu ohledně čipové sady VIA K8T890. Můj názor je takový, abychom chvíli počkali, až se situace v této oblasti trochu ustálí a přijdou na trh nové modely od mnoha dalších výrobců společně, jak již bylo řečeno, i s čipovými sadami nForce 4 a nForce 4 Ultra v mnoha variacích.

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

A to také proto, že  K8T890 by měl doplňovat nový SouthBridge VT8251, což se tak ale nyní neděje a je využíván starší SouthBridge VT8237, který je oproti konkurenčním řešením samozřejmě pozadu. Je ale jen otázkou času, kdy se základní desky postavené na K8T890 a VT8251 objeví nejen na papíře (v tomto případě na webu :-)), ale i na trhu. A právě na tuto dobu bych já osobně v případě zájmu počkal, jelikož i cena a hlavně nabídka různých modelů by měla být v té době již úplně o něčem jiném než dnes. Ale na druhou stranu až ta doba nastane, zřejmě budeme moci již i ve velkém reálně vybírat mezi základními deskami postavenými na nForce 4, případně nForce 4 Ultra, kterým K8T890 (obzvláště ve spojení se SouthBridge VT8237) může konkurovat opravdu jen případnou nižší cenou.

Asus A8V-E Deluxe (VIA K8T890)

Klady

Zápory

Integrovaný Wi-Fi adaptér

Nepříliš příznivý poměr cena/výkon

 

Využití postaršího SouthBridge VT8237

   
Doporučená koncová cena: 4656,- bez DPH (Levi)

Dnes představená základní deska Asus A8V-E Deluxe tedy ukazuje, že na poli čipových sad pro desktopové procesory AMD s podporou sběrnice PCI Express lze s firmou VIA počítat.

Pokud jde o řešení z dílen ATi, tak přestože jsme měli dnes co do činění již s prodejní koncovou verzí, stále nelze o této čipové sadě vynést konečný verdikt, jelikož se v podstatě jednalo totéž co minule, jen s jiným BIOSem (koncept základní desky byl totožný s testovacím vzorkem), který ale právě z důvodu konceptu tohoto modelu (microATX) neumožňoval žádné ladění výkonu. Nově jsme se ale dnes setkali s verzí s integrovaným grafickým jádrem (vycházejícím z čipu ATi X300), které je momentálně nejpokročilejším řešením na trhu. Pro ilustraci jsem projel všechny testy i s ním při využití metody UMA, kdy je pro potřeby integrovaného grafického jádra využívána část operační paměti (v tomto případě 128MB).

Díky této skutečnosti je dnes představená základní deska MSI RS480M2 výborným kandidátem na to, pokud chcete postavit systém s procesorem pro socket 939, přičemž nevyžadujete výkonnou 3D akceleraci (nepočítáte s osazením přídavné grafické karty do slotu PCIe 16x a postačíte si s integrovaným grafickým jádrem - grafická karta by pro vás představovala jen investici navíc) a hodláte komponenty vsadit do skříně co nejmenších rozměrů (preferujete malý a tichý počítač), což vám formát této základní desky umožní.

Pokud se vaše kritéria shodují s těmi právě popsanými, mohu vám konkrétně tuto základní desku vřele doporučit - poměr cena/výkon je u této verze s integrovaným grafickým jádrem a to zejména pokud jej budete naplno využívat (může totiž plnit v kombinaci s grafickou kartou s čipem od ATi roli třetího výstupu pro zobrazovací zařízení, což může být též pro mnohé argument pro zvážení - jedná se o technologii SurroundView s kterou jsme se mohli u ATi setkat již dříve) v současnosti zcela jistě bezkonkurenční - aneb jak postavit levný systém založený na výkonném procesoru, ale neplatit zbytečně za 3D akceleraci, kterou bychom případně nijak zvlášť nevyužili, ale přesto aby tu i tato možnost v jisté formě byla (a myslím, že takových situací se najde mnoho).

Těm z vás, kterým se takovéto řešení, kde nejde ladit výkon (nejde přetaktovávat), nezamlouvá, nezbývá nic jiného než čekat, až se objeví základní desky jiného konceptu a nebude se již jednat o microATX, což je většinou znak nízké ceny, ale také málo možností. Navíc i integrované grafické jádro lze realizovat mnohem zajímavějším způsobem, než tomu bylo nyní - řeč je o využití paměti, kdy dnes se jednalo o obyčejnou metodu UMA, která využívá část operační paměti. Jak jste se v první kapitole dnešního článku mohli dočíst, základní desky s ATi Xpress 200 mohou mít poblíž NorthBridge (tedy poblíž grafického jádra) vlastí paměť tvořenou jedním nebo dvěma čipy (Sideport Memory), což má též na výkonnostní stránku grafického jádra vliv.

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Až se mi naskytne možnost takovouto základní desku otestovat (naprosto ideální by bylo se Sideport Memory o dvou čipech, tedy 64-bit přístup), rozhodně této šance využiji a společně s grafickou kartou založenou na X300 provedu testy v různých kombinacích (podrobnosti viz první kapitola). Ladičům výkonu, které řešení od ATi zaujalo, tedy nezbývá nic jiného než čekat - osobně si myslím, že se čekání v tomto případě vyplatí a FullATX základní desky budou opravdu zajímavé - nechme se překvapit.

MSI RS480M2 (ATi Xpress 200)

Klady

Zápory

Integrované grafické jádro (nejlepší na trhu)

Nulové možnosti ladění výkonu

Velice příznivý poměr cena/výkon

Minimum výbavy

NorthBridge chlazen pasivem (a stačí)

 

SurroundView, HyperMemory

 
Doporučená koncová cena: 2750,- bez DPH (Levi)

Do třetice všeho dobrého tu máme základní desku MSI K8N SLI Platinum, která je postavená na čipové sadě nVidia nForce 4 SLI, což z ní činí "nejnadupanější" základ pro procesory určené pro socket 939 co se otázky čipových sad týče. Pokud máte o SLI zájem či nikoli je čistě jen vaše věc a zdržím se mého osobního názoru na tuto záležitost, jelikož to spadá spíše do oblasti grafických karet, než základních desek, potažmo čipových sad. Předmětem tohoto článku je zhodnotit možnosti této konkrétní základní desky a nikoli polemizovat nad technologií SLI, čemuž jsme se již věnovali v jiných článcích na toto téma zaměřených.

Pokud bychom tedy měli hodnotit tento konkrétní model od MSI, tak v každém případě je i zde v závěru nutné řádně vyzdvihnout provedení integrovaného audia. Řešení od Realteku či C-Media byly v tomto případě firmou MSI zavrženy a místo nich bylo vsazeno na řešení zcela jiné kategorie. Naleznete zde totiž audio v podání čipu CA0106-DAT z produkce firmy Creative (stejný který používají zvukové karty Creative Sound Blaster Live! 24-bit).

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Jinak se zde ale již co se týče osazení nějaké specialitky nekonají. Ale pokud vám model K8N SLI Platinum svými schopnostmi nedostačuje, pak vás může uspokojit model K8N Diamond s Dual Gigabit LAN a dalšími dvěma porty SATA II. A pokud ani ten ne, je tu verze K8N Diamond-54G se specialitkou v podobě Wi-Fi a Bluetooth, což poskytuje přibalená přídavná karta. U těchto vybavenějších verzí se ovšem znatelně vyhoupla i jejich cena. Jen dodám, že jako konkurence dnes představeným základním deskám by se hodila spíše základní deska postavená na čipové sadě nForce 4, než na nForce 4 SLI. Ale i na takové se již brzy doufám podíváme - berme toto jako úvod do děje a těšme se na co nejvíce různých modelů základních desek postavených na dnes zmiňovaných čipových sadách. Koneckonců už aby to bylo, jelikož myslím, že v této době je již dost potencionálních zájemců o upgrade na platformu AMD s PCI Express a stále neví co by.

K8N SLI Platinum, Diamond, Diamond-54G (nVidia nForce 4 SLI)

Klady

Zápory

Integrované audio v podání čipu Creative

O poznání vyšší cena modelů Diamond

Tlačítko pro vymazání CMOS paměti

Uchycení karty pro volbu SLI režimu

Pokročilý tuning paměťového subsystému

 
Doporučená koncová cena K8N SLI Platinum: 4700,- bez DPH (Levi)
Doporučená koncová cena K8N Diamond: 5850,- bez DPH (Levi)
Doporučená koncová cena K8N Diamond-54G: 6600,- bez DPH (Levi)

Záleží tedy jen na vás a vašich preferencích - ostatně jako vždy v případě dnešních základních desek a čipových sad, kdy obecně rozhoduje spíše jejich výbava, než jejich výkon a stabilita, jelikož tyto dva faktory jsou v nynější době (a zejména v případě procesorů architektury K8, kdy je nejvíce ovlivňující faktor, paměťový řadič, integrován přímo do jádra procesoru) celkem na srovnatelné úrovní, čemuž v minulosti rozhodně nebylo.

Vedle výbavy tak může být dalším posuzovaným faktorem možnost přetaktování, což se v případě dnešního testu u jedné desky nedalo zohlednit vůbec (MSI RS480M2 přetaktování neumožňuje) a co se týče dalších dvou, dopadly s naším procesorem Winchester 3500+ bez hrátek s násobičem stejně - a to stabilních 225 MHz, přičemž vyššího stabilního FSB nebylo bez změny násobiče možné úspěšně dosáhnout. Výsledná frekvence našeho procesoru Athlon 64 s jádrem Winchester tak byla 2500 MHz, což už je opravdu celkem solidní výkon. Obě desky jsou však k přetaktování velice svými možnostmi dost přívětivé.

Základní desky značky MSI a Asus zapůjčila firma Levi, které tímto děkujeme

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Při pohledu na rozvržení základní desky si tedy lze opět všimnout nepříjemnosti v podobě špatné manipulace s paměťovými moduly při použití rozměrnější (respektive delší) grafické karty. V takovém případě bude třeba nejdříve vyndat grafickou kartu, teprve pak bude moci přijít řada na bezproblémové vsazení/vyjmutí paměťových modulů. Nenalezneme zde bohužel žádnou diagnostiku indikující stav.

Osazení - rozvržení konektorů

Nejprve se podívejme na konektory, které má deska externě vyvedené.

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz


2xPS/2, LPT, Tv Out, S-Video, VGA, IEEE1394a, 4xUSB 2.0, RJ-45, S/PDIF Out (coax), audio

Dále jsou na řadě vnitřní konektory nacházející se přímo na desce:

  • 2x USB 2.0 (k jednomu konektoru přísluší 2 porty)
  • 1x IEEE1394a - 400Mbit/s (k jednomu konektoru přísluší 1 port)
  • Aux Line In, CD-In
  • + standardní konektory (přední výstupy pro audio, indikační diody a tlačítka na skříni atd.)
VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Po výpisu konektorů si shrňme přídavné šváby, kteří se na desce nalézají:

  • LAN - Realtek RTL8100C (10/100 Mb/s)
  • Zvuk - Realtek ALC658 5.1
  • I/O - SMSC LPC47M997
  • FireWire - VIA VT6307 (2 porty IEEE1394a)
VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Baterie se nachází u PCI slotů a jumper sloužící k vymazání CMOS paměti je v rohu hned u SATA konektorů (při pohledu na předchozí obrázek to je v pravém dolním rohu). Pojďme se na jednotlivé čipy nalézající se na desce podívat podrobněji.

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak již bylo řečeno v první kapitole, nalezneme zde nový SouthBridge s označením IXP400, který ke schopnostem nové čipové sady od ATi přináší narozdíl od svého předchůdce v podobě IXP300 dva porty SATA navíc. Celkem tedy IXP400 poskytuje dva IDE kanály (ATA100/133) a 4 porty SATA.

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Připojení k síti (LAN) je zde realizováno pomocí čipu od Realteku poskytujícího však jen rychlost 10/100 MBit/s, což už v dnešní době zaběhnutých Gigabitových kontrolérů opravdu není nic moc.

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozhraní FireWire je zde realizováno pomocí čipu VIA VT6307, který poskytuje 2 porty o rychlosti 400Mbit (IEEE1394a), přičemž jeden je vyveden v zadní části základní desky mezi ostatními I/O konektory a druhý je nutné vyvést formou bracketu.

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Zvukovým kodekem je zde ALC658 od firmy Realtek, jenž poskytuje šestikanálový zvuk (5.1). Informace na webu výrobce.

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

I/O čip je zde netypicky od firmy SMSC o němž však na stránkách výrobce není ani zmínka.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama