Víkendové narozeniny: Alza slaví 25 let!
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Víkendové narozeniny: Alza slaví 25 let!

Víkendové narozeniny: Alza slaví 25 let! | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 10. 2019 03:00 68

Seznam kapitol

1. Devadesátá 2. Krámek poblíž 3. Když podepisujete, tak se nedivte 4. Od nuly k miliardám 5. V neděli na štvanici

Někdo v ní nakupuje rád, někdo ji nesnáší kvůli zelenému skřetovi, ale je to fenomén, který znají všichni. Alza vznikla v roce 1994 a tento víkend slaví 25 let své existence. Historicky to není úplně přesně, výročí je až na konci listopadu, ale když plánujete tábořit venku na ostrově Štvanice, je pro oslavu začátek října lepší než začátek prosince!

Reklama

Kolem Alzy se pohybovala velká sbírka nesmírně zajímavých osobností, které byly často velice odlišné, měly spolu konflikty – a přesto daly obrovskou energii do růstu tohoto projektu, svoje odhodlání, svoje fyzické síly a svoji inteligenci. Alza se neustále proměňovala a rostla, řídila se převážně zdravým rozumem a hlubokým náhledem na to, jak mají věci fungovat. To, co je opravdu obdivuhodné, je fakt, že rostla sama ze sebe. Nepotřebovala dotace, nespalovala cizí kapitál, řídila se vlastním rozumem. Dokázala shromáždit nesmírně talentované lidi, kteří ji umožnili růst. To je vážně unikátní věc – a to, co mě na tom nejvíc fascinuje, je fakt, že jsem celý ten proces pozoroval, že jsem ho viděl na vlastní oči.

Samozřejmě, mělo to i svoje stinné stránky. Alza se neustále mění, často operuje v hodně úsporném módu a je agresivní nejen v zavádění novinek, ale taky v jejich rušení. Když jsem se bavil s pamětníky, tak mi došlo, že ty neustálé proměny, vysoké nasazení a dravost nejsou pro každého. Alza se kompletně proměnila přinejmenším čtyřikrát – a ti, kteří ji pomáhali budovat, někdy odešli prostě proto, že jim nová podoba prostě nevyhovovala.

I vnější tvář firmy, kterou viděli zákazníci, se mnohokrát změnila. Někdo si pamatuje na to, jak podupával ve sněhu před Dělnickou – i když byl v té době asi naštvaný. Další si vzpomíná na příchod Alzáka a jeho vykřikování hlasem Bohdana Tůmy.

Spoustu lidí opravdu rozčilovaly hlášky jako „Sto tabletů týdně!“ Skutečně, ze zeleného mimozemšťana se stal kulturní fenomén, který překročil hranice marketingu a začal si žít vlastním životem. A vstoupil i do umění: Známá je brněnská streetartová malba „Silentium“ od Tima...

Víkendové narozeniny: Alza slaví 25 let!
i Zdroj: PCTuning.cz

...anebo performance s depresivním Alzákem od Jonáše Strouhala.

You don‘t hate Alzák, you hate capitalism from A2_LARM on Vimeo.

Ale víte co? Někoho to baví, vážně. Alza dokonce prodává mluvícího Alzáka, který pronáší patnáct nejznámějších reklamních hlášek – včetně těch „Máš to rozbitý“ anebo právě „Sto tabletů týdně“.

Víkendové narozeniny: Alza slaví 25 let!
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama