Vizionáři, nebo osli? Jak je těžké hledět do budoucnosti počítačů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Vizionáři, nebo osli? Jak je těžké hledět do budoucnosti počítačů

Vizionáři, nebo osli? Jak je těžké hledět do budoucnosti počítačů | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 8. 2014 12:00 23

Seznam kapitol

1. Každodenní pravděpodobnost 2. A v roce 2010 budeme mít 10GHz procesory... 3. Každý chvíli vizionářem, aneb terminály opět ve hře 4. Být za osla...
5. ... nebo se schovávát za druhé? 6. Moderní pohádky 7. Když se seknete na pravém místě

Každý má názor na to, jak bude vypadat budoucnost počítačů. Ve skutečnosti se ukazuje, že odhadovat budoucnost je nesmírně těžké – a to se bavíme jen o „věrohodných možných odhadech“, které dávají smysl. Pokud jde o schopnost odhadnout skutečný vývoj, je to mnohem, mnohem horší.

Reklama

I když při technologickém psaní riskujete, že se v předpovědi pořádně seknete a budete vypadat jako pitomec, je to ještě legrace. Mnohem horší to mají ti, kteří se musí rozhodovat o reálných investicích, o reálných strategiích a riskují opravdu velké peníze. Minulý týden se ukázalo, že tabletí business Microsoftu zřejmě stále prodělává a že celkový objem ztráty dosáhl již 1,7 miliardy USD. Jejich snaha zachytit se na poli tabletů je pochopitelná, nicméně opět jim to nevyšlo a prodělali velké peníze.

Vizionáři, nebo osli? Jak je těžké hledět do budoucnosti počítačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Nezávidím jim, skutečně jim nezávidím. Zodpovědnost za rozhodování je vysoká a akcionáři nevidí rádi, když jim někdo prodělá takový balík peněz. A přitom strategie kolem Surface Pro vypadala velmi bezpečně, velmi konzervativně. Někdy selže i to, co vypadá jako jasná sázka na jistotu – přitom vůbec netušíte proč. Takže ne, není jednoduché předvídat budoucnost – a v technologiích už vůbec ne! 

A malý tip na závěr: Pokud vás zajímá historie ekonomie, rozhodně nesmíte minout vynikající osmidílný historický seriál „Men Who Built America“, který pokrývá průmyslovou revoluci v Americe v druhé polovině 19. století.

Nuda? Ani náhodou: Je to strhující vyprávění, které připomíná detektivku říznutou thrillerem: Dokonalý průmyslový „eastern“. Opět škoda, že jsem ho neviděl před tím, než jsem se seznamoval se základy historické ekonomie. Je to brilantní ukázka, že i zdánlivě suché téma, které by mohlo přijít většině lidí nezáživné, je možné pojmout zcela úžasným způsobem. Takže ano, dámy a pánové: Jde to!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama