vodni-chlazeni-minitest-tepelnych-bloku
Skříně, zdroje, chladiče Článek Vodní chlazení - minitest tepelných bloků

Vodní chlazení - minitest tepelných bloků | Kapitola 5

Redakce PCT

Redakce PCT

19. 8. 2005 01:00 75

Seznam kapitol

1. Úvod - princip vodního chlazení 2. Testovací sestava a metodika 3. Nexus H2O-2000 4. Alphacool Nexxos HP Pro
5. Primecooler Sleech II 6. Výsledky testu 7. Závěr

Po více než roce vám redakce PCTuningu nabízí další srovnávací test bloků vodního chlazení. Tentokrát se jedná spíše o minitest tří bloků dostupných v České republice určených pro procesory AMD a základní desky s paticí Socket 939. V dnešní recenzi najdete výrobky společností Nexus, Alphacool a Primecooler. První část článku se zabývá obecným principem vodního chlazení.

Reklama

Tento blok vodního chlazení je zcela odlišné konstrukce než předchozí dva. Základna bloku je vyrobena také z mědi, ale má válcový tvar o výšce 17mm a průměru 50mm. Uvnitř základny je kužel se čtyřmi drážkami, povrch základny je pískovaný, dosedací plocha na procesor je broušena. Víko je vyrobeno z 8mm silné plexi desky, opatřeno je dvojicí děr se závitem G1/4 pro montáž hadicových nátrubků, dvojicí děr pro uchycení k základní desce a jednou díru uprostřed pro šroub spojující víko se základnou.

Vodní chlazení - minitest tepelných bloků
i Zdroj: PCTuning.cz

Utěsnění víka a základny je pomocí dvojice o-kroužků. Jako příslušenství jsou k bloku dodávány čtyři šrouby, čtyři matice, čtyři pružiny a osm podložek. Součástí balení jsou také dva páry hadicových nátrubků opatřených těsněním s rychlospojkou určené pro PVC hadice průměrů 8 a 10mm.

Konstrukce bloku obsahuje kritickou chybu, která může být příčinou poškození základní desky, procesoru nebo dalších komponent. Jedná se o umístění gravírovaného nápisu PRIMECOOLER, který zasahuje do oblasti víka, na kterou dosedá těsnící o-kroužek. Dochází tak k úniku značného množství vody (prostě to kape). Tuto závadu je možné odstranit otočením víka hladkou plochou směrem k těsnění v základně. Dojde sice tak nečitelnosti vygravírovaných nápisů, ale blok pak neteče a navíc horní nápis s linkem na web výrobce obsahuje chybu (vypadlo písmeno L), takže celkovému vzhledu bloku to nijak neublíží.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama