Vyzkoušeno – AMD FX na starší čipové sadě? Jede to!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vyzkoušeno – AMD FX na starší čipové sadě? Jede to!

Vyzkoušeno – AMD FX na starší čipové sadě? Jede to! | Kapitola 8

Michal Šimonek

Michal Šimonek

20. 12. 2011 03:00 27

Seznam kapitol

1. Úvod do problematiky 2. AM3 především – hlavní komponenty 3. Testovací sestava, software a benchmarky 4. Testy na základní frekvenci – první část
5. Testy na základní frekvenci – druhá část 6. Přetaktování na AM3 7. Výsledky výkonu po přetaktování 8. Provozní vlastnosti a závěr

Zhruba v polovině října jsme vám přinesli exkluzivní a rozsáhlou recenzi nového procesoru AMD FX „Bulldozer“. Ten byl pochopitelně testován na základní desce AM3+ socketu. Pokud si však dobře pamatujete, již koncem března jsme psali, že Bulldozer budou podporovat i některé AM3 desky. Jaká je realita a co ohlídat?

Reklama

Spotřebu jsem měřil běžným zásuvkovým wattmetrem. V klidovém stavu jsem ponechal zapnuté úsporné funkce na auto a sestavu nechal asi 10 minut ustálit ve Windows. V zátěži jsem měřil nejčetnější spotřebu během několika průběhů v Cinebench R11.5 (jelikož nejvyšší zaznamenaná spotřeba byla třeba jen o 1 W vyšší než nejčastější spotřeba!). Tím jsem reflektoval více reálné podmínky zátěže, než při LINX nebo PRIME zátěži.

Vyzkoušeno – AMD FX na starší čipové sadě? Jede to!
i Zdroj: PCTuning.cz

Spotřeba v defaultním nastavení je na celou sestavu celkem přívětivá. U procesorů AMD FX často záleží na kusu – co kus, to originál ve spotřebě. Po přetaktování jsou však procesory FX opravdu náročné na kvalitní zdroj a potvrdilo to i měření spotřeby. Spotřeba v zátěži pak narostla o více než 200 W!

Zhodnocení

Vyzkoušeno – AMD FX na starší čipové sadě? Jede to!
i Zdroj: PCTuning.cz

Jsme na samém závěru dnešního článku. Až na drobná zaváhání si generačně starší AM3 deska Crosshair IV Extreme vedla po výkonové stránce dobře. Procesor AMD FX na ní skutečně po updatu na poslední BIOS funguje.

Ačkoliv přetaktování dopadlo na výbornou, chyba v BIOSu může být pro mnohé uživatele trochu nepříjemná. Osobně se domnívám, že na nových BIOSech, popř. odstranění problému s APM se již pracovat nebude. Prioritou jsou dnes pouze základní desky posledních nejnovějších čipsetů AMD a Intel. I přes to všechno mohu celkově použití stávající AM3 desky pro procesor AMD FX doporučit. Slušná deska vám nadále vydrží i další rok a navíc s možným upgradem na nový procesor Bulldozer. Níže jsem přidal odkazy na stažení BIOSů s podporou procesorů AMD FX.

Asus Crosshair IV Extreme Asus Crosshair IV Formula

Asus M4A89GTD-PRO Asus M4A89GDT-PRO/USB3.0

Asus M4A89TD-PRO Asus M4A89TD-PRO/USB3.0

MSI 890FXA-GD65 MSI 890FXA-GD70

Poznámka: funkčnost daných BIOSů a desek v kombinaci s procesorem AMD FX jsem odzkoušel pouze na základní desce Asus Crosshair IV Extreme a narychlo také v Crosshair IV Formula. Neručím tudíž za případnou funkčnost / nefunkčnost u zbylých desek.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama