WD Black (SN750) 1TB – Vysoký výkon za dobrou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek WD Black (SN750) 1TB – Vysoký výkon za dobrou cenu

WD Black (SN750) 1TB – Vysoký výkon za dobrou cenu | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 2. 2019 03:00 23

Seznam kapitol

1. WD Black SSD NVMe disk (model 2019) 2. Představení disku 3. WD SSD Dashboard a ovladač NVMe 4. Testovací sestava a specifikace 5. Testy malých souborů (nejdůležitější)
6. Testy malých souborů (důležité) 7. Syntetické testy - body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

Třetí generace SSD disku WD Black ve formátu M.2 právě přichází na trh, nabízí vyšší výkon než Samsung 970 Evo, zajímavé hodnoty zápisu i hodně slušnou cenu. Jde o evoluci loňského modelu, jeho majitelé se nemusí příchodem novinky nijak vzrušovat, ale pro ostatní by ale měli zbystřit.

Reklama

Závěr

WD Black (SN750) 1TB – Vysoký výkon za dobrou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetí generace disků WD Black opět posunuje výkon o kus výše a snižuje cenu. Je jasně vidět, že se WD ohledně ceny drží Samsungu 970 Evo, jelikož přesně kopíruje jeho cenu od jeho uvedení. V roce 2018 stál model SN700 kolem 9000 Kč za 1 TB (o krapet méně než Samsung), letos stojí 6500 Kč (také podobně jako Samsung). Myslím ale, že jsme narazili na cenové dno. Takto výkonné terabajtové SSD už asi levnější nebudou. Cena kolem 6500 Kč je ale hodně slušná, vloni jsme platili o třetinu více. WD Black SN750 je ale výrazně lepší disk než Samsung 970 Evo.

V lineárním čtení dosahuje disk WD víceméně stabilní hodnoty 2,6 GB/s, u Samsungu je to hodnota 2,1 GB/s. Je to sice měřitelný rozdíl, ale nehraje ve výkonu takovou roli. Hlavní rozdíl je v zápisu. I když SLC cache moc nefunguje (má malou kapacitu), tak kontinuální zápis probíhá rychlostí 1,6 GB/s po celé ploše disku. Samsung se musí spokojit s mizernou hodnotou 0,6 GB/s. Za stejné peníze, je WD Black znatelně výhodnějším diskem.

WD Black (SN750) 1TB – Vysoký výkon za dobrou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Další pozitivní změnou je úprava firmware a tím chování disku při vysokých teplotách. Loňský model SN700 se přehříval a jeho výkon nebyl stabilní, bylo ho potřeba aktivně chladit. U letošního modelu SN750 chladit nemusíte. Test ukázal, že vliv teploty na výkon už tu není patrný. Disk má sice vysoké teploty, ale nijak to nemění průběh čtení i zápisu. Pokud chcete mít jistotu, a prodloužit životnost disku, chlaďte ho. Nebo si kupte verzi s pasivem od EKWB, která jistě poslouží stejně dobře. Závěrem tedy říkám, že WD Black SN750 je skvělý disk. Kapacita 1 TB za cenu 6500 korun je solidní nabídka, výkon ve všech směrech špičkový. Pokud hledáte něco v této třídě, je WD lepší volba než Samsung nebo Corsair.

i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky a grafiku pro test poskytl ASUS Česká republika

WD Black (SN750) 1TB – Vysoký výkon za dobrou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Disky do testu zapůjčil WD Europe

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama