WD_Black SN750 SE 1 TB: (Nedobrá) Budoucnost SSD je tady
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek WD_Black SN750 SE 1 TB: (Nedobrá) Budoucnost SSD je tady

WD_Black SN750 SE 1 TB: (Nedobrá) Budoucnost SSD je tady | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 9. 2021 23:59 8

Seznam kapitol

1. SSD produkt křemíkové krize 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

Dnes testovaný disk je speciální ve všech směrech. Je produktem čipové krize, nese nový řadič a pouze jeden paměťový čip. Výkon na PCIe 4.0 ale tentokrát moc nenadchne. Předpověď, že SSD trh bude horší a horší, se stává realitou.

Reklama

Měření výkonu disku jsem provedl s procesorem AMD Ryzen 9 5950X na desce Asus Crosshair VIII Dark Hero. Zdroj jsem použil osvědčený Enermax HCP–1200W, pevný disk Patriot P300 a 4× paměti od Patriot Viper + ADATA XPG D80 nastavené na 3600 MHz pro AMD. Pro testy procesorové používám úspornou GeForce 710.

WD_Black SN750 SE 1 TB: (Nedobrá) Budoucnost SSD je tady
i Zdroj: PCTuning.cz

Deska Asus a testovaný disk

Testy neprovádím v nástroji IOMeter, který je sice pěkný, výsledků dává hodně a měří maximální hodnoty u malých souborů v IOPS, ale pro běžného uživatele je porovnání složité, protože záleží na poměrně detailním nastavení. Pracuji s testy, které si může každý stáhnout sám a bez odbornějších znalostí si porovnat jejich výsledky s těmi v recenzi. Jedná se například o programy CrystalDiskMark, AS SSD Benchmark, ATTO Disk Benchmark nebo Anvil Pro. Celkově se snažím o jednoduché a dobře pochopitelné testy pro každého, k čemuž pomáhám výrazným snížením počtu testů jen na ty, které nám opravdu o výkonu SSD pro reálné použití něco řeknou. Testuji v těchto aplikacích:

  • Anvils Storage Utilities V110_B337
  • AS SSD Benchmark 2.0.6821
  • ATTO Disk Benchmark 246
  • CrystalDiskMark 6.0.1
  • HD Tune Pro 5.5
  • SetupWinBootInfo 1.02

Všechny testy až na zápis v HD Tune Pro provádím s nainstalovaným operačním systémem Windows 10 Pro 64-bit (včetně posledního velkého updatu) na testovaném SSD – disk je tedy primární / bootovací. Výsledky pak mohou být nižší než maximální, ale jsou reálnější.

SSD jsou pro běžného uživatele v dnešní době vzhledem k jejich ceně určeny hlavně na operační systém a jeho zrychlení, a proto má porovnání solid state disků s nainstalovaným OS blíže k reálnému používání. Je jisté a otestované, že se v mnoha případech budou výsledky lišit i poměrně o dost (případ levnějších SSD s asynchronními NAND flash paměťmi) s výsledky z ostatních webů, kde ve většině případů recenzenti měří s diskem prázdným (sekundárním).

Specifikace disku

WD_Black SN750 SE 1 TB: (Nedobrá) Budoucnost SSD je tady
i Zdroj: PCTuning.cz
WD_Black SN750 SE 1 TB: (Nedobrá) Budoucnost SSD je tady
i Zdroj: PCTuning.cz

V tabulce vidíte všechny současné nejvýkonnější 1TB SSD na trhu. Všechny se dají koupit i ČR a ceny jsou z českého obchodu. Cena WD Black SN750 SE je 3900 korun s daní. Jde v tuto chvíli o jeden z nejlevnějších disků s PCIe 4.0 rozhraním. Jak už jsem řekl, během testu cena klesla. Původně byl v cenících za pět tisíc korun. Současná cena je rozumnější.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama