WD_Black SN750 SE 1 TB: (Nedobrá) Budoucnost SSD je tady
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek WD_Black SN750 SE 1 TB: (Nedobrá) Budoucnost SSD je tady

WD_Black SN750 SE 1 TB: (Nedobrá) Budoucnost SSD je tady | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 9. 2021 23:59 8

Seznam kapitol

1. SSD produkt křemíkové krize 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

Dnes testovaný disk je speciální ve všech směrech. Je produktem čipové krize, nese nový řadič a pouze jeden paměťový čip. Výkon na PCIe 4.0 ale tentokrát moc nenadchne. Předpověď, že SSD trh bude horší a horší, se stává realitou.

Reklama

Na 3D TLC discích mne nejvíc zajímá SLC cache. Než se na ní podíváme blíže, zastavme se u měření teploty. Hlavní znak tohoto disku je absence chladiče.

WD_Black SN750 SE 1 TB: (Nedobrá) Budoucnost SSD je tady
i Zdroj: PCTuning.cz

Disk bez chladiče dosahuje při intenzivním zápisu teploty až 94 °C. To je hodně, ale ani při této hodnotě stále neomezuje výkon. Možná až časem, kdy bude zatěžován enormní dobu. Interní teplotní čidlo je zkalibrováno dobře, ukazuje podobnou teplotu jako FLIR mobil. Montáž přídavného chladiče doporučuji.

SLC cache u prázdného disku je asi 65 GB, což je hodně málo. Rychlost se chvilku drží na 2,5 GB/s. Poté rychlost klesne na nějakých 0,5 GB/s. Tam vydrží až do konce disku. Dva kanály řadiče a mnohovrstvý čip 3D TLC čip ukazují své slabiny v plné síle. Jen málo disků, které jsem testoval mají horší hodnoty zápisu. Tohle je velká bída, naštěstí se tento problém v praxi mnoho neprojeví, kdo najednou zapisuje přes 60 GB dat, že? V běžném provozu bude SLC cache na 65 GB stačit a vždy se znovu „nabije“. Potenciální majitel by ale měl tuto věc vědět.

WD_Black SN750 SE 1 TB: (Nedobrá) Budoucnost SSD je tady
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama