WD_Black SN750 SE 1 TB: (Nedobrá) Budoucnost SSD je tady
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek WD_Black SN750 SE 1 TB: (Nedobrá) Budoucnost SSD je tady

WD_Black SN750 SE 1 TB: (Nedobrá) Budoucnost SSD je tady

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 9. 2021 23:59 8

Seznam kapitol

1. SSD produkt křemíkové krize 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

Dnes testovaný disk je speciální ve všech směrech. Je produktem čipové krize, nese nový řadič a pouze jeden paměťový čip. Výkon na PCIe 4.0 ale tentokrát moc nenadchne. Předpověď, že SSD trh bude horší a horší, se stává realitou.

Reklama
WD_Black SN750 SE 1 TB: (Nedobrá) Budoucnost SSD je tady
i Zdroj: PCTuning.cz

Když jsem před lety odhadoval posun SSD disků směrem od výkonu k úsporám nákladů, pomalejším diskům a k nudným produktům, nemýlil jsem se. Bohužel. To jsem ale ještě netušil nic o pandemii COVIDu, křemíkové krizi a nutnosti osekat náklady na výrobu víc než na dřeň. To vše se ale v roce 2021 stalo.

Trend snižování nákladů, šizení zákazníků a tajné snižování výkonu komponent byl vidět už před krizí, ta křemíková ale nasadila v tomto směru u všech výrobců turborychlost. Prodej několika málo produktů SSD se stejným názvem a modelovým označením s různým výkonem byl jen začátek. Pak přišly na řadu paměti DDR4, což jsme probírali v nedávné recenzi notebooku Asus.

Před nedávnem byl odhalen Samsung, který pod označením Samsung 970 Evo začal prodávat zcela jiný disk než ten původní, samozřejmě s razantně nižším výkonem. Problém by to nebyl, kdyby to výrobce zákazníkům řekl, anebo disk označil jinak. Takových výrobců bude hromada, zatím třeba nebyli odhaleni.

WD_Black SN750 SE 1 TB: (Nedobrá) Budoucnost SSD je tady
i Zdroj: PCTuning.cz

Disk SN750 SE můžete mít i s kupónem na hru Battlefield 2042

Dnes testovaný disk je také hodně zajímavý ze všech směrů. Jde o učebnicový produkt křemíkové krize, kdy se výrobce opravdu snažil. Původní model WD_Black SN750 byl tvořen čtyřmi čipy (dva paměťové, řadičem a DDR4). Ten současný WD_Black SN750 SE má čipy jen dva. Paměťový a řadič. Úspora křemíku je při stejné kapacitě a ceně značná.

WD se tedy podařilo vyrobit disk, který nahrazuje svého předchůdce s nižšími výrobními náklady. Navíc je vybaven moderním řadičem s PCIe 4.0. Díky menšímu počtu čipů je samozřejmě také energeticky úspornější, výrobce říká až o 30 procent. To není málo a jistě jde o krok správným směrem. Co je ale matoucí, a nepovažuji to za dobré rozhodnutí, je ponechání názvu SN750. Sice je doplněné o dovětek SE (Special Edition), ale toho si mnoho lidí nemusí všimnout. Co k tomuto označení nového modelu starým názvem výrobce vedlo, nechápu. Navíc tím výrobce přímo vybízí ke srovnání s původní verzí, tak se podívejme na udávané parametry:

WD_Black SN750 SE 1 TB: (Nedobrá) Budoucnost SSD je tady
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak vidíte v tabulce, jsou parametry původního disku WD_Black SN750 hodně podobné novince. Také cena se před pár dny umoudřila, jelikož disk startoval v českých obchodech s cenovkou kolem 5000 korun, tedy zcela mimo realitu. Ještě v tuto chvíli jej mnohé za tuto cenu nabízí. Když se teď cena srovnala s původním modelem, nemusí jít o špatnou volbu. Ukáží ale až testy.

Zde je nutné zmínit ještě důležitý detail. Tento disk je podle všeho takovým testem na zákazníky a média. WD uvedla SSD disk vyšší třídy s jedním čipem, a bude jistě bedlivě pozorovat jak jej veřejnost přijme a zdali v budoucnu nepřejít komplet na výrobně efektivnější disky zcela. Osobně si myslím, že tomu tak bude.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama