windows-vista-co-v-sobe-ukryvaji-cast-2
Zábava Článek Windows Vista - Co v sobě ukrývají? Část 2.

Windows Vista - Co v sobě ukrývají? Část 2. | Kapitola 4

Helmich Jiří

Helmich Jiří

20. 7. 2006 01:00 67

Seznam kapitol

1. Technologie v systému 2. Instalace systému 3. Uživatelské rozhraní - plocha, nabídka Start 4. Přepínání programů, 3D GUI
5. Windows Explorer, hledání 6. Windows Side Bar, Gadgets, Hry 7. Závěr, zdroje, odkazy

V dnešním článku věnovanému Windows Vista se opět podíváme na několik technologií, které Microsoft do systému implementoval. Poté systém společně nainstalujeme a představíme si uživatelské rozhraní. Samozřejmě se budeme věnovat hledání, kterým je systém protkán, ale také novým technologiím jako Flip3D nebo novým aplikacím jako SideBar. Nakonec trochu zvolníme a budeme si hrát.

Reklama

Alt+Tab

Přepínání programů dostalo ve Windows Vista novou podobu. Nejen, že při přepínání pomocí klasické klávesové zkratky Alt+Tab máme k dispozici náhledy aplikací, ale používat můžeme také novou funkci Flip3D. Možná se ale ptáte, proč věnuji něčemu takovému jako je přepínání programů samotnou kapitolu. Nechte se překvatpit... :-).

Windows Vista - Co v sobě ukrývají? Část 2.
i Zdroj: PCTuning.cz

převzato z jankarlsbjerg.com

Přepínání pomocí klasického Alt+Tab bylo v čisté instalaci Windows XP takovým flashbackem do Windows 2000. Objevila se nevzhledná tabulka s ikonami programů. Fungovalo to spolehlivě, nikoho to nezdržovalo, ale vzhledné řešení to rozhodně nebylo. Pak přišli vývojáří Microsoftu s PowerToys pro Windows XP:

Windows Vista - Co v sobě ukrývají? Část 2.
i Zdroj: PCTuning.cz

převzato z Microsoft.com

Toto řešení však mělo své mouchy. Postupem času se doba potřebná k renderování AltTab Replacement začala prodlužovat, posléze se protahovala také doba renderování náhledů. Náhledy nebyly v žádném případě živé. Některé programy měly v seznamu dvě ikonky, ačkoliv spuštěna byla pouze jediná instance. Náhledy programů byly velmi nespolehlivé - často se vyrenderovala pouze černá plocha. Navíc se jednalo o přídavný program, který si uživatel musel stáhnout z internetu.

Windows Vista - Co v sobě ukrývají? Část 2.
i Zdroj: PCTuning.cz

S těmito chybami se ve Windows Vista loučíme. Náhledy oken jsou spolehlivé, v pravém dolním rohu náhledu se ještě objeví ikonka daného programu, která má tedy o mnoho lepší umístění oproti AltTab Replacement pro Windows XP. Náhledy jsou pochopitelně živé. Menší výtku mám proti náhledu, který je na screenshotu označen. To, že je okno v minimalizovaném stavu totiž rozhodně není tak užitečná informace jako živý náhled tohoto okna, nehledě na to, že záhlaví okna vypadá mezi třemi živými náhledy poněkud divně. AltTab má menší zpoždění, těžko říci, čím je způsobené, ale nejedná se o žádnou katastrofu. Pochválit můžu přidání Plochy na seznam, možná, že se konečně budu moci odprostit od panelu QuickLaunch.

Flip3D

Flip3D je hlavní součást nového 3D GUI, kterým se Microsoft tak pyšní. My se podíváme na to, zda je ona pýcha oprávněná a následně si 3D GUI prostředí srovnáme s konkurenčním produktem.

Windows Vista - Co v sobě ukrývají? Část 2.
i Zdroj: PCTuning.cz

Flip3D aktivujete stisknutím klávesové zkratky WinKey+Tab. Plocha se zatmaví a na obrazovku se vám srovnají živé náhledy oken. Nevím, jak vám, ale mě vyloženě vadí "zubatost" oken - chtělo by to nějaké vyhlazování. Microsoft si je ale dobře vědom toho, že vyhlazování by bylo velmi náročné na počítač, ale tuto sitaci již nijak neřeší. Pokud bych navrhoval Flip3D, asi bych okna nenatáčel z roviny, ale pouze bych je s jistým odstupem naskládal na sebe, odlišil velikostí (aby se funcki dostalo onoho kýženého 3D) a uspořádal tak, aby zadní okna byla výše než okna v popředí. V rámci animace bych okno nenechal zmizet a znovu objevit, nýbrž bych ho nechal "zajet" pod hlavní panel a dorotovat na zadní pozici. Náhledy by tak rotovaly v kruhu a nebyly by zkreslené žádným klopením. Na Flip3D v současné podobě je ještě velmi brzo, neboť se Microsoft nemůže spoléhat na výkonné grafické karty s AntiAliasem, i když, volbu mohl ponechat na uživateli.

Velmi povedená je však animace okna po jeho výběru. Okno se postupně stává méně pruhledným a zvětšuje se, takže máte dojem, že se k vám přibližuje z pozice, kde bylo ve Flip3D. Důležité je říci, že ve Flip3D můžete vybrat jakékoliv okno, nikoli pouze to první. Když trochu odbočím, zmíním se také o animaci oken při přepínání na taskbaru - okna se animují při minimalizaci i obnovení, vždy se mění jejich průhlednost, velikost, tvar a odklon od roviny. Vypadá to velmi efektně, bohužel, videoukázky práce se systémem musí mít takovou bitrate, že se rozhodně nehodí ke stahování, GUI se navíc při natáčení videa "seká". 

Flip3D a celé 3D GUI je naprosto amatérsky zvládnutá práce, se kterou by se Microsoft rozhodně neměl chlubit. Bohužel, ti, kteří neznají konkurenčí 3D GUI řešení nemohli až do tohoto okamžiku posoudit. Konkurence se jmenuje XGL a jedná se o OpenGL 3D GUI pro Linux. V čem je jeho půvab? Toto 3D GUI je spustitelné na takřka libovolné 3D grafické kartě a je velmi nenáročné na počítač. Jeho možnosti jsou o mnoho rozsáhlejší než možnosti 3D GUI ve Windows Vista. Okna 3D GUI XGL jsou samozřejmě průhledná a při přetahování se chovají jako gumová okna, kterým je kladen ve směru přetahování odpor. V rámci XGL také existují virtuální plochy, které jsou nasázeny na krychli. Plocha, kterou vidíte, je jedna stěna krychle, ktrou otáčíte pomocí drag&drop. Otevřená okna můžete přetahovat mezi jednotlivými plochami, nebo je mít na jejich pomezí. XGL v tomto směru nezná žádné omezení. Okna nejsou náhledy, tzn. že jsou stále živá a to ve všech polohách, ale také během přetahování. Přepínání oken je stejně jako ve Windows Vista inspirováno funkcí Exposé systému MacOS. Microsoft v rámci 3D GUI odvedl opravdu mizernou práci a bohužel, za onu mizernou práci bude požadovat peníze, které rozhodně mizerné nejsou. Jak mi bylo kdysi řečeno v diskuzi pod článkem - "Stáhnout, přepsat, předělat a dát podepsat mamince" - přesně to by měl udělat Microsoft s 3D GUI. Jediné, co se povedlo, jsou živé náhledy prohramů.

Windows Vista - Co v sobě ukrývají? Část 2.
i Zdroj: PCTuning.cz
Windows Vista - Co v sobě ukrývají? Část 2.
i Zdroj: PCTuning.cz

převzato z (zleva): novell.com, imageshack.us
Windows Vista - Co v sobě ukrývají? Část 2.
i Zdroj: PCTuning.cz
Windows Vista - Co v sobě ukrývají? Část 2.
i Zdroj: PCTuning.cz

převzato z: nerdiphythesoul.com

Pokud máte schopné připojení k internetu a nainstalovaný FlashPlayer, doporučuji shlédnout video na Google.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama